Αλογοσκούφης:Να μηδενίσουμε το έλλειμμα

default image

Την εμμονή της Ελλάδας στη δέσμευση την οποία ανέλαβαν οι χώρες του ευρώ για μηδενισμό των κρατικών ελλειμμάτων ως το 2010 υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, καθώς και στη σημερινή σύνοδο του Eco/Fin.

Aναφερόμενος στο ζήτημα της εφαρμογής του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Συμβούλιο μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας από τον Νικολά Σαρκοζί, ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε ότι αποτελεί κοινή θέση όλων η ανάγκη τόνωσης του προληπτικού χαρακτήρα του Συμφώνου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε πως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την υπάρχουσα θετική οικονομική συγκυρία για να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα του Δημοσίου, ούτως ώστε αν και όποτε στο μέλλον ο οικονομικός κύκλος αντιστραφεί να έχουν τη δυνατότητα παραμονής σε υγιή δημοσιονομική κατάσταση.

Ειιδικότερα για το πρόβλημα της Γαλλίας της οποίας ο πρόεδρος Ν. Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν καταφέρει να τονώσει τα επόμενα χρόνια την οικονομική ανάπτυξη τότε ενδέχεται να αναβάλει για το 2012 την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής εξισορρόπησης, ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση, ούτε έγινε καμία παραχώρηση των χωρών του ευρώ προς τη Γαλλία. Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε με έμφαση την υποχρέωση για την εκπόνηση ως το Σεπτέμβριο ενός νέου προγράμματος οικονομικής σταθερότητας την οποία ανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώπιον των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ και τόνισε ότι όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας η οικονομική σταθεροποίηση και η ενίσχυση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα.

Για την ελληνική οικονομία και αποτιμώντας τις πρόσφατες επιδόσεις της, ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε ότι εμφανίζει εξαιρετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, σαφή τάση προς την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης των δημοσίων ελλειμμάτων ως το 2010 και αυξανόμενες κοινωνικές μεταβιβάσεις. Σημείωσε δε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι συγκυριακή, αλλά είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος οικονομικής σταθερότητας, το οποίο βασίσθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στη βελτίωση της συνεργασίας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα. Συνδυασμός ο οποίος οδήγησε στην αύξηση των επενδύσεων και στον περιορισμό της ανεργίας, τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα παρά τα προβλήματά της (όπως πχ. το μεγάλο δημόσιο χρέος) έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια τις σημαντικότερες δημοσιονομικές προσαρμογές μεταξύ των χωρών του ευρώ.

Εμείς έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος, από το 7,9 % του ΑΕΠ το 2004 στο 2,4 % φέτος. Έχουμε καταγράψει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, τόσο για τα πρόσφατα ελληνικά δεδομένα, όσο και για πρόσφατα δεδομένα της Ευρωζώνης, ενώ έχει αποκατασταθεί και η διαφάνεια στη καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Αλογοσκούφης. Ωστόσο, συνέχισε, “η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλό δημόσιο χρέος. Απορροφά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε δαπάνες τόκων και αν και βρίσκεται σε πορεία σταθερής αποκλιμάκωσης σε σχέση με το ΑΕΠ χρειάζεται η χώρα μας να κάνει και άλλα βήματα για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο βάρος που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το υψηλό δημόσιο χρέος”

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ταυτόχρονης επίτευξης της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της οικονομικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στη χώρα μας, παρά τη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αυξήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ την τελευταία τριετία. Προβλέπεται το 2007 να φθάσουν στο 18 % και το 2008 να φθάσουν στο 18,4 % του ΑΕΠ σε μία περίοδο που οι δημόσιες δαπάνες των χωρών του ευρώ μειώνονται σε σχέση με το ΑΕΠ. Ξεπερνούμε το μέσο όρο της Ευρωζώνης όσον αφορά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Ξεπερνούμε κατά 15 % τα ποσοστά της Ευρωζώνης. Στην Ευρωζώνη την ίδια περίοδο το ποσοστό των κοινωνικών δαπανών περιορίζεται στο 16 % το 2008 από 16,2 % το 2007 και 16,4 % το 2006” σημείωσε ο Γ. Αλογοσκούφης.

Καταλήγοντας ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε ότι “έχουμε τρεις βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική. Την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη εξαγγείλει, όπως για παράδειγμα το Ταμείο της ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής, το λεγόμενο ταμείο για τη φτώχεια”. Διότι, συνέχισε, η Ελλάδα ενώ έχει υψηλές κοινωνικές δαπάνες και κοινωνικές μεταβιβάσεις, δεν έχει αποτελεσματικές κοινωνικές παρεμβάσεις. Και εκεί είναι που στρέφουμε τώρα την προσοχή μας. Προωθούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην εθνική οικονομία, γίνονται τα πάντα με σχέδιο και με προγραμματισμό και σε αντίθεση με το παρελθόν, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας“.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα