Τα μέλη της Προανακριτικής για Παπακωνσταντίνου

Τα μέλη της Προανακριτικής για Παπακωνσταντίνου
Eurokinissi

Ποιοι βουλευτές θα στελεχώσουν την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Ποιος αρνήθηκε να συμμετάσχει

Εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθεί η σύνθεση της Προανακριτικής Επτροπής, που θα εξετάσει τις ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση με τη Λίστα Λαγκάρντ.

Σήμερα Δευτέρα, όλα τα κόμματα θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και, αύριο, η Προκαταρκτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει για να ασχοληθεί με διαδικαστικά θέματα.

Πρόεδρος της 15μελους επιτροπής θα είναι, εκτός απροόπτου, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ πρόταση για να συμμετάσχει στην Επιτροπή, την οποία αρνήθηκε, δέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κακλαμάνης.

Οι βουλευτές που θα στελεχώσουν την Επιτροπή:

  • Από τη ΝΔ:

Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Κατερίνα Κοντογιαννακοπούλου

  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θόδωρος Δρίτσας, Χρήστος Κοντονής

  • Από το ΠΑΣΟΚ:

Παναγιώτης Ρήγας και Δημήτρης Σαλτούρος

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, θα εκπροσωπούνται από ένα βουλευτή.

  • Από τη ΔΗΜΑΡ: Βασίλης Οικονόμου
  • Από τους Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δημήτρης Καπερνάρος
  • Από το ΚΚΕ: Γιάννης Γκιόκας
  • Από τη Χρυσή Αυγή: Μιχάλης Αρβανίτης
  • Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: Κώστας Μαρκόπουλος.

Η Προκαταρκτική θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της και, έως το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, δύο είναι οι κατηγορίες για τις οποίες ζητείται η άσκηση δίωξης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου: νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, με ταυτόχρονη ζημιά του ελληνικού δημοσίου.

Η διαδικασία της Επιτροπής καλύπτεται από μυστικότητα, καθώς έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα πλημμελειοδικών όταν διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Το ενδεχόμενο να δίνονται τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις, θα εξεταστεί από την Επιτροπή και θα αποφασίσει η πλειοψηφία.

Μαρκογιαννάκης: “Θα προσπαθήσω να μην χρειαστεί παράταση”

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε:

“Θα προσπαθήσω αύριο να συγκροτηθούμε σε σώμα. Τις επόμενες μέρες θα λυθούν τα διαδικαστικά και θα μπει το νερό στο αυλάκι. Την Πέμπτη θα μπούμε στην ουσία. Αν γίνω πρόεδρος, θα προσπαθήσω να μην χρειαστεί παράταση μετά την 25η Φεβρουαρίου”.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης σημείωσε ακόμη: “Ακούω ότι το “α” κόμμα θα προτείνει τον έναν βουλευτή, το “β” κόμμα τον τάδε βουλευτή. Έχουν σκοπό να κάνουν την επιτροπή πεδίο πάλης; Ρινγκ; Δεν γίνεται αυτό. Εδώ πάμε να δουλέψουμε. Έχω αποδείξει ότι εφαρμόζω τον κανονισμό και θα τον εφαρμόσω κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω τα μόνα σχόλια που θα ακούγονται να είναι ποιος έβρισε ποιον, ή ποιος φώναζε περισσότερο. Όσοι έρχονται με άγριες διαθέσεις, θα τους μείνουν οι διαθέσεις μόνο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα