Οδηγός (ασύρματης) σύνδεσης ίντερνετ

default image

Αν μόλις αγοράσατε ένα πακέτο ADSL όλα καλά. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες. Αν όμως είστε από τους "παλιούς", ο οδηγός του ΜΕΝ 24 δείχνει το "δρόμο"

Αν μόλις αγοράσατε ένα πακέτο ADSL όλα καλά. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες. Αν όμως είστε από τους “παλιούς”, που έχουν broadband εδώ και καιρό αλλά δεν έχουν αναβαθμίσει τη σύνδεση τους σε ασύρματη, ο οδηγός του ΜΕΝ 24 δείχνει το “δρόμο”. Πόσο εύκολο είναι να «στήσετε» ένα ασύρματο δίκτυο στο σπίτι σας; Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες που βρίσκονται στο κουτί του router που μόλις αγοράσατε. Ή μήπως δεν είναι τόσο απλό; Αν είστε απ΄ αυτούς που οι φίλοι σας, σας φωνάζουν όταν έχουν πρόβλημα με τον υπολογιστή τους το άρθρο αυτό δεν είναι μάλλον για εσάς. Για τους υπόλοιπους το MEN 24 προνοεί και σας παρουσιάζει μερικές απλές οδηγίες για να απολαμβάνετε από την άνεση του κρεβατιού σας, την περιήγηση στο διαδίκτυο…




Τι θα χρειαστείτε:




1. Μια ενεργή, σταθερή, ευρυζωνική σύνδεση Internet (ναι, είναι προφανές αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά) Ένα DSL modem

2. Ένα ασύρματο ευρυζωνικό router και firewall

3. Αν τυχόν ο υπολογιστής σας είναι σχετικά παλιός τότε θα χρειαστείτε και ένα δέκτη wi-fi (πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων 802.11g/n)


Tip 1:Όταν αγοράζετε router, προσέξτε μην πάρετε κάποιο “Wireless AP”. Ψάχνετε για ένα ασύρματο ευρυζωνικό router και στο κουτί θα πρέπει να αναγράφει επίσης και για ενσωματωμένο firewall.




Πως θα «στήσετε» το προσωπικό σας ασύρματο δίκτυο

Αν και σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία δεν είναι περισσότερο περίπλοκη από την εισαγωγή ενός CD στον υπολογιστή, ωστόσο δεν είναι όλοι οι router τόσο εύκολοι στην εγκατάστασή τους ενώ σε μερικές (δακτυλοδεικτούμενες βεβαίως) περιπτώσεις, οι χρήστες είναι κάτοχοι Mac (ναι υπάρχουν και αυτοί). Τα παρακάτω βήματα δείχνουν πως γίνεται η εγκατάσταση χωρίς τη χρήση του CD. Δηλαδή όταν έχετε ήδη μια ενσύρματη σύνδεση και θέλετε να την κάνετε ασύρματη.




Συνδεθείτε με τον router




Συνδέστε τον router με το ρεύμα. Μόλις ανοίξει, ψάξτε για το όνομα του router στη λίστα των ασύρματων δικτύων στον υπολογιστή σας. Το αρχικό όνομα του router θα πρέπει να εμφανιστεί εκεί. Συνδεθείτε με αυτόν διαλέγοντάς το από την λίστα.









Ρυθμίστε τον router




Είδατε πόσο εύκολο ήταν να συνδεθείτε στον router; Το ίδιο εύκολο είναι και για τον καλό σας γείτονα να συνδεθεί σ’ αυτόν. Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο καλό θα ήταν να ρυθμίσετε σωστά τον router σας. Μαζί του στο κουτί θα πρέπει να βρισκόταν και ένα καλώδιο. Συνδέστε το καλώδιο με μια από τις 4 θύρες του router (όχι αυτές με τις ενδείξεις “Internet” ή “WAN”) και το άλλο άκρο στον υπολογιστή σας.



Για να αποκτήσετε πρόσβαση θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποια διεύθυνση στο διαδίκτυο η οποία θα την βρείτε στα συνοδευτικά έντυπα του router σας. Θα σας ζητηθεί κάποιος κωδικός ο οποίος επίσης θα βρίσκεται στα συνοδευτικά έντυπα. Μόλις τον δώσετε θα εμφανιστούν οι ρυθμίσεις του router σας. Σημειώστε ότι ο τρόπος παρουσίασης διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά οι ρυθμίσεις που μπορείτε να αλλάξετε είναι οι ίδιες. Μπορείτε να αλλάξετε το όνομα του router, και το είδος του ασύρματου δικτύου (π.χ. Β, G, ή και τα δύο) ανάλογα με τις συσκευές σας.








Στις επιλογές της Ασφάλειας διαδικτύου, ενεργοποιήστε την κωδικοποίηση WEP. Δώστε κάποιο κωδικό και πατήστε δημιουργία. Στα πεδία Κλειδιά θα εμφανιστούν κάποιοι κωδικοί. Καταγράψτε ή αποθηκεύστε τους κάπου γιατί αν κάποιος θελήσει να συνδεθεί με το δίκτυό σας θα τους χρειαστεί. Τέλος προκειμένου να μην μπορεί κανείς να συνδεθεί και να κάνει αλλαγές στις ρυθμίσεις του router, αλλάξτε τον κωδικό από αυτόν που είχε το εγχειρίδιο σε κάτι προσωπικό. Προσοχή, φυλάξτε τον νέο κωδικό αν θέλετε να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του router σας ξανά.



Μόλις ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις σας μπορείτε να αποσυνδέσετε το καλώδιο. Επιλέξτε το νέο πλέον όνομα που δώσατε για το δίκτυό σας. Όταν σας ζητηθεί κωδικός πρόσβασης, δώστε ένα από τους κωδικούς που δημιουργήσατε προηγουμένως. Αν όλα έγιναν σωστά θα πρέπει να συνδεθήκατε στον ασύρματο router.




Σύνδεση router με τον διαδίκτυο



Με την επιτυχημένη σύνδεση του router, το μόνο που μένει είναι η σύνδεση του τελευταίου με το διαδίκτυο, ώστε να αρχίσετε να σερφάρετε από την άνεση του καναπέ σας, απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς καλωδίων. Συνδέστε το καλώδιο Ethernet από το DSL modem στην θύρα με την ένδειξη “Internet” ή “WAN” στο πίσω μέρος του router.



Το επόμενο βήμα είναι σημαντικό: βγάλτε από την παροχή του ρεύματος το modem ώστε να σβήσει τελείως και στην συνέχεια συνδέστε το και πάλι. Αφήστε το, ένα-δυο λεπτά να ανοίξει και να συνδεθεί στο διαδίκτυο.



Στην σελίδα ρυθμίσεων του router, θα πρέπει στην ενότητα Κατάσταση, θα πρέπει να εμφανίζεται μια IP διεύθυνση διαφορετική του 000.000.000.000. Αν ναι, τότε είσαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και καλό σερφάρισμα…




Tip 2: Για να επανεκκινήσει το modem και να σας δώσει διεύθυνση IP θα πρέπει να σταματήσει η τροφοδοσία ρεύματος. Μερικά όμως modem έρχονται με μπαταρία που δεν θα σας αφήσει να κάνετε εύκολα επανεκκίνηση. Αν ο router σας δεν παίρνει ποτέ διεύθυνση ΙP τότε καλέστε τον πάροχό σας και ζητήστε του να επανεκκινήσει το modem από το τηλέφωνο.




Tip 3: η κωδικοποίηση WEP, με την οποία κλειδώνεται η πρόσβαση στο router μπορεί να καμφθεί εύκολα από γνώστες. Η απενεργοποίηση της εμφάνισης του δικτύου σας στις λίστες AP των άλλων, δεν είναι ούτε και αυτή σίγουρη. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να είσαστε απόλυτα σίγουρη για το δίκτυο σας και ποιος έχει πρόσβαση σ’ αυτό, ίσως το ασύρματο δίκτυο να μην είναι για εσάς…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα