Μέτρα για το μέλλον

Μέτρα για το μέλλον

Ενοποιήσεις ταμείων και τη δημιουργία ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αναλύοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό

Την απόφασή του να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων με όποιο κόστος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι πόροι του “ασφαλιστικού λογαριασμού αλληλεγγύης γενεών” θα προέλθουν από το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, από το 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, και από το 10% των ποσών που εισπράττουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανισότητες του συστήματος που πρέπει να λυθούν τώρα, ώστε να μην υπονομευθεί το μέλλον των επόμενων γενιών.

Τη μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν τη διαπραγματεύομαι. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων. Δεν πρόκειται να δεχτώ να θυσιαστεί το συμφέρον των πολλών σε κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να παραβλέψουμε τους κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι και νέες σε λίγα χρόνια εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα“.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η υπεύθυνη αντιμετώπιση του πολυκερματισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος, με τα 155 ταμεία, που εποπτεύονται από πέντε διαφορετικά υπουργεία. Επισήμανε ακόμα ότι ενώ “σ’ ένα υγιές αναδιανεμητικό σύστημα, η σχέση εργαζόμενων – συνταξιούχων είναι 4 προς 1, σήμερα, η σχέση αυτή, στη χώρα μας, είναι 1,75 προς 1”.

Σημαντική κρίνεται επίσης η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι θεμελιώδεις παράμετροι του Συστήματος δεν μεταβάλλονται: ” Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται. Το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται. Το ύψος των συντάξεων δεν μειώνεται. ‘Ώριμα’ συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται, σε καμιά περίπτωση. Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους, για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου“.

Υψηλοί τόνοι από τον Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα και επίθεση κατά των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ δημιουργεί κρίση και καλλιεργεί εικόνα κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να δράσει αυθαίρετα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο καθεστώς ασφάλισης των μητέρων και στα σχέδια λεηλάτησης υγειών ταμείων.

Ασκώντας κριτική στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις χαρακτήρισε “μερεμέτια με ημερομηνία λήξεως τις εκλογές”, για να υπολογίσει πως “η δραματική μείωση στις συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενες”, θα επιφέρει στο ΙΚΑ μετά από 10-15 χρόνια, μονάχα όφελος 80 εκ. ευρώ ετησίως, “λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε να επιστραφούν στο ΙΚΑ, κάθε χρόνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες, λιγότερα από την εισφοροδιαφυγή 2-3 μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος του ΙΚΑ, πολύ λιγότερα από τις ζημιές στα δομημένα ομόλογα”.

Επιπλέον, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τη διαφθορά στην οποία βυθίζεται καθημερινά η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την αναξιόπιστη για να προωθήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. ” Η πορεία των μεταρρυθμίσεων σταμάτησε το 2004 όταν αναλάβατε εσείς” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσίασε προτάσεις αναδιανομής του εισοδήματος “ανάλογης με εκείνη που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1981, προσαρμοσμένης όμως στις σημερινές συνθήκες”, προτείνοντας και την ασφάλιση των νοικοκυρών. Ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει να διαμορφώσει μέχρι τον Ιούνιο και κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, η οποία και θα γίνει νόμος του κράτους όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Αιχμηρή δευτερολογία

“Εάν κυβερνούσατε ποτέ, θα οδηγούσατε σε πολύ λίγους μήνες τον τόπο στο πλήρες αδιέξοδο, στο οποίο,όχι μόνο αυξήσεις δεν θα υπάρχουν,αλλά (θα υπάρχει) και αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων”. 

Με τη φράση αυτή σχολίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την πρώτη τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι “ευτυχώς αυτό δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα ως προοπτική: Οι πολίτες ξέρουν καλά,κρίνουν και αξιολογούν. Με τέτοια πολιτική ποτέ δεν θα πείσετε τους Έλληνες να σας επιλέξουν ως κυβέρνηση”.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε του ΠΑΣΟΚ για “απόλυτη και διαρκή άρνηση σε όλα”, επανέλαβε ότι προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες τον ψήφισε ο ελληνικός λαός,παρ’ ότι γνωρίζει πως “έχουμε απέναντι δυνάμεις συντήρησης”.

“Αναλαμβάνω το κόστος”,είπε ο κ. Κ. Καραμανλής

Σκληρή κριτική από την Α. Παπαρήγα

Κάλεσμα στον λαό να “προλάβει να γκρεμίσει” τις πολιτικές που τον θέτουν στο περιθώριο γιατί θα τον οδηγήσουν στα χειρότερα, απηύθυνε από τη Βουλή, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα τους, με αιχμή την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση και την πρόνοια. 

Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε “αντιδραστικές” τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, μίλησε για αρπαγή των κατακτήσεων πολλών ετών των εργαζόμενων και πρόσθεσε πως η πολιτική αυτή στηρίζεται στη φιλοσοφία του “διαίρει και βασίλευε” ώστε να μην αναπτυχθεί η ταξική ενότητα και επειδή βολεύει το κεφαλαιουχικό σύστημα.

Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη πως το ΚΚΕ πιστεύει σε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με “καρδιά” το κεντρικό σύστημα και αμφισβήτησε πλήρως τα όσα λέγονται ότι “νοσεί το Ασφαλιστικό”,

Καταλήγοντας, η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παγιδευτούν από την κινδυνολογία (“πληρώστε για να μην έρθουν τα χειρότερα”), να μην συμβιβαστούν με τίποτα, να μην δεχθούν να εκφράζονται από “ηγεσίες που κοιτούν την κάλπη”

Αλαβάνος: “Φοβισμένος ο πρωθυπουργός”

Να δει τις δημοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις των πολιτών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

“Αποσύρετε αυτά τα μέτρα. Δείτε τις δημοσκοπήσεις.Πρέπει να αλλάξετε και πάλι τον εκλογικό νόμο.Θα πρέπει από 50 να γίνουν 70 οι βουλευτές” (για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος)τόνισε ο κ. Α. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι “ο δικομματισμός είναι στο κύκνειο άσμα του”.

Ο Α. Αλαβάνος,που άρχισε την ομιλία του ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων “απέναντι στο επερχόμενο πολικό ψύχος”,τόνισε ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό γίνεται με τη Βουλή ζωσμένη από τα ΜΑΤ, εικόνα που, όπως είπε, δείχνει που πάνε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν είναι μεταρρυθμιστής αλλά ένας “φοβισμένος πρωθυπουργός”,που δεν αναφέρθηκε σε ζητήματα, όπως της εξομοίωσης στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών. Η μη αναφορά σε τέτοια ζητήματα “σημαίνει ότι υπάρχει κίνημα που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης”, είπε ο κ. Αλαβάνος.

Ριζοσπαστικά μέτρα ζητά ο Καρατζαφέρης

Την λήψη ριζοσπαστικών μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Ασφαλιστικού,ζήτησε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης καταλογίζοντας,από του βήματος της Βουλής,στην κυβέρνηση “πολιτική ημίμετρων” και στην αντιπολίτευση ευθύνες για την διάλυση υγιών και μεγάλων Ταμείων. 

Κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση,με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος,ο Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για την αναγκαιότητα “μιας άλλης περπατησιάς” αφού – όπως είπε – η σημερινή πολιτική μπορεί να περιγραφεί με τρεις λέξεις “λιγότερα, μεταγενέστερα, ακριβότερα”.




(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα