Ένα iPad για τη γενιά των ”iKids”

Ένα iPad για τη γενιά των ”iKids”

Μία οθόνη αφής για μικρά παιδιά θα διατίθεται τον Αύγουστο στην αγορά της Βρετανίας. Πρόκειται για ένα διαφοροποιημένο iPad, για τη γενιά των νέων τεχνολογιών. Φόβους για εθισμό εκφράζουν οι ειδικοί

Κάποτε ήταν χαρούμενα με ένα κουτί γεμάτο ξύλινα ή πλαστικά παιχνίδια. Ήταν ευχαριστημένα με μία κούκλα ή ένα αρκουδάκι και έπαιζαν για ώρες μέχρι να βαρεθούν. Η εποχή όπου τα μικρά παιδιά περνούσαν το χρόνο τους με αυτό τον τρόπο, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Τα μικρά παιδιά γεννιούνται ”μέσα” στην τεχνολογία και είναι απόλυτα εξοικειωμένα με αυτή, καθώς δεν καταβάλουν καμία προσπάθεια να προσαρμοστούν και να μάθουν. Ολοένα και περισσότερο είναι εξαρτημένα  από την τεχνολογία. Η δεδομένη κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς να μιλούν για τη γενιά των ”iKids”.

Έτσι λοιπόν, μία εταιρεία κατασκεύασε την πρώτη οθόνη αφής για παιδιά. Πρόκειται για τον πρώτο υπολογιστή-παιχνίδι, παρόμοιο με ένα iPad.

Ονομάζεται InnoTab και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών  και στοχεύει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της Apple iPad. Είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να ”κερδίσει ” τη νεώτερη αγορά.

Διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής, ενσωματωμένο MP3 player και εφαρμογές σε περιβάλλον φιλικό προς τους νέους χρήστες. Αναμένεται η τιμή του να κυμανθεί στις 80 λίρες και να γίνει το αγαπημένο δώρο των μικρών παιδιών.

Παρά την προσεκτική σχεδίαση του, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ως προς τη χρήση τέτοιων συσκευών από τόσο μικρές ηλικίες. Τονίζουν ότι τα παιδιά μπορεί να εθιστούν στην τεχνολογία, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν να διαβάσουν, να γράψουν και να μιλήσουν σωστά.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς για τις βλαβερές συνέπειες και συμβουλεύουν ότι για τα παιδιά είναι επιτακτική η ανάγκη να περνούν, όσο το δυνατό, περισσότερο χρόνο με άλλα παιδιά. Πρέπει να αλληλεπιδρούν με πραγματικούς ανθρώπους και να αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις με άτομα της ίδιας ηλικίας.

Εάν κάτι τέτοιο δε συμβεί, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ομιλία, αλλά και στην μετέπειτα κοινωνική τους ένταξη. Πρόκειται για μία μακρά και αργή διαδικασία, της οποίας οι συνέπειες δε γίνονται αντιληπτές αμέσως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

”Εάν δε μάθουν από μικρή ηλικία να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις, να σκέπτονται λογικά, να δίνουν γρήγορες λύσεις και να αναπτύσσουν την ικανότητα να επικεντρώνονται, δε θα το καταφέρουν σε μεγαλύτερη ηλικία”, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι ειδικοί.

Από την άλλη πλευρά, μία μερίδα ειδικών είναι υπέρμαχοι ανάλογων παιχνιδιών, καθώς κρίνουν ότι  με αυτό τον τρόπο προετοιμάζονται για τον αληθινό κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος τεχνολογία.

Η εκπαιδευτική ψυχολόγος Kairen Cullen, μιλά με ενθουσιασμό για το νέο παιχνίδι και τονίζει ότι ο τετράχρονος γιος της παίζει ήδη με το δικό της iPad, στο οποίο έβαλε ένα ειδικό πρόγραμμα σχεδίασης για μικρά παιδιά. ”Είναι τέλειο και βοηθά την ανάπτυξη συντονισμού στα παιδιά” προσθέτει η ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα