Εποχή Μπράουν στη Βρετανία
Με μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία στη Βουλή των αντιπροσώπων, ο Τόνι Μπλερ, παρέδωσε την εξουσία στον Γκόρντον Μπράουν
- 28 Ιουνίου 2007 11:56
Με μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία στη Βουλή των αντιπροσώπων, ο Τόνι Μπλερ, παρέδωσε την εξουσία στον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν. “Εύχομαι σε όλους, φίλους και αντιπάλους τα καλύτερα. Αυτό ήταν, λοιπόν. Τέλος” είπε ο πρώην -πλέον- πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ οι βουλευτές τον χειροκροτούσαν όρθιοι.
Ο Μπλερ υπέβαλε την παραίτησή του στη βασίλισσα, ενώ παραιτήθηκε και από το βουλευτικό του αξίωμα. Στη συνέχεια ο Γκόρντον Μπράουν πήγε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Φθάνοντας στην Ντάουνινγκ Στριτ, οπου τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι ο 56χρονος Μπράουν έδωσε το στίγμα του: “Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου προς όλους τους πολίτες της Βρετανίας. Και τώρα ας αρχίσει η δουλειά για την αλλαγή”.
Ο νέος πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και να διαχωρίσει τη θέση του από τον Τόνι Μπλερ, αν και δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σε βασικές πολιτικές που ακολούθησαν οι Εργατικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό θα γίνουν το μεσημέρι της Πέμπτης και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό, ζητώντας παράλληλα εκλογές, καθώς όπως είπε “για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, έχουμε πρωθυπουργό, χωρίς να έχουν κληθεί οι ψηφοφόροι στις κάλπες”. Ο κ. Μπράουν μετά την εκλογή του δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή ο Τόνι Μπλερ
Ο Τόνι Μπλερ, μετά την παράδοση της εξουσίας, θα συνεχίσει να βρίσκεται στη διεθνή σκηνή ως ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας) για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Επίσης θα λάβει παχυλή αποζημίωση 300.000 στερλινών το χρόνο.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα λάβει πρωθυπουργική σύνταξη 64 χιλιάδες στερλίνες το χρόνο και άλλες 84 χιλιάδες για τα έξοδα του γραφείου του. Ο Μπλερ υπήρξε πετυχημένος πρωθυπουργός, τουλάχιστον στο εσωτερικό της Βρετανίας. Στο εξωτερικό όμως, η συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ θα ρίχνει πάντα τη βαριά σκιά της στην πολιτική του καριέρα. Άλλωστε καί ο ίδιος ο Μπλερ στην ομιλία του ζήτησε συγγνώμη από τους Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ “για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά”.
Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να αναλάβει αμέσως τα καινούργια του καθήκοντα ως ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι εφημερίδες των χωρών του Κόλπου γράφουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει χάσει κάθε αξιοπιστία εξαιτίας της ευθυγράμμισής του με την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.
“Φυσικά ο άνθρωπος έχει μεγάλη πείρα και πολλές ικανότητες, αλλά είναι σε θέση να αναλάβει μια τέτοια αποστολή αυτή τη στιγμή , αυτός που μόλις βγήκε από τη φούστα του Μπους;”, αναρωτιέται η εφημερίδα al-Bayan της κυβέρνησης του Ντουμπάι. “Ο Μπλερ φεύγει από την κυβέρνηση με αποδυναμωμένη την αξιοπιστία εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ. Εκτός αυτού, τι μπορεί να κάνει σήμερα από τη θέση αυτή, εκείνος που δεν έκανε τίποτε όταν είχε μια θέση που του εξασφάλιζε αποφασιστικές εξουσίες;”, γράφει η εφημερίδα.