Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

default image

Ανησυχητικά τα μηνύματα από τη μάχη κατά των ναρκωτικών παγκοσμίως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ

Ανησυχητικά τα μηνύματα από τη μάχη κατά των ναρκωτικών παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τους τελευταίους 12 μήνες 200 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15-64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα έφθασε τα 321 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έντονο είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών και στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΘΕΑ: Κατά 1,5 χρόνο γρηγορότερα εγκαταλείπουν το σχολείο τα παιδιά που μπλέχτηκαν με τα ναρκωτικά. Έτσι  ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο έχει πέσει στα 14 χρόνια.

Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 15,5 χρόνια. Το 80% των χρηστών είναι άνεργοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι. Η κάνναβη είναι η κύρια ουσία έναρξης για το 83,6%. Σε ηλικία περίπου 19 ετών περνούν στην ηρωίνη. Από όσους αποφασίζουν να απευθυνθούν στο ΚΕΘΕΑ, το 81,6% έχει κάνει περισσότερο από 3 χρόνια χρήση ηρωίνης και η διάρκεια συστηματικής χρήσης ηρωίνης πριν από τη θεραπεία είναι τα 6,1 έτη.

Εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών

Το μήνυμα “όχι στα ναρκωτικά, ναι στη ζωή” θα κυριαρχεί την Τρίτη στην πλατεία Κοραή. Με το σύνθημα “delete στον φάκελο ‘ουσίες, serfare στη ζωή”, μαθητές του Μεταβατικού Σχολείου της οργάνωσης ΣΤΡΟΦΗ μαζί με εθελοντές της EDCL Ελλάς, ντυμένοι νε πορτοκαλί μπλουζάκια θα μοιράσουν στον κόσμο ενημερωτικά φυλλάδια για το πρόβλημα της εξάρτησης. Στις 7:30 το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Με τη φράση “η ζωή είναι ωραία” γραμμένη σε χαρτόνι, στο πλακόστρωτο της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, πολλά μικρά παιδιά θέλησαν να περάσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Το μήνυμα συνοδεύτηκε από πολύχρωμα σχέδια και χαρούμενες ζωγραφιές, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού παιχνιδιού που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Δημιουργικής Απασχόλησης μαθητών για εργαζόμενες μητέρες” ενημερώθηκαν επίσης από καταρτισμένο προσωπικό για τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, επίσης στην πλατεία Αριστοτέλους, γιατροί και άτομα του τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς για την πρόληψη και τις συνέπειες των ναρκωτικών ουσιών, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν ποδηλατοδρομία στο χώρο της παραλίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το ΨΝΘ και τη θεραπευτική κοινότητα Καρτερών.

Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. “Είμαι βέβαιος ότι το εμπόριο του θανάτου μπορεί να παταχθεί και οι ασθενείς να τύχουν της κοινωνικής μέριμνας που δικαιούνται. Οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, είναι άρρωστοι. Δεν χρειάζονται τιμωρία, αλλά θεραπεία, πρόνοια για την επανένταξή τους. Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν ανήκει στο περιθώριο, βρίσκεται στο κέντρο της κοινωνικής πραγματικότητας. Μας αφορά όλους, αύριο μπορεί να είναι το δικό μας παιδί εξαρτημένο από κάποια φονική ουσία”.

Αν όλοι έβλεπαν αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με τον τρόπο του κ. Παπούλια, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Δυστυχώς όμως η γενικευμένη αδιαφορία και η αντιμετώπιση του χρήστη ως περιθωριακού και επικίνδυνου συμβάλλει στη γιγάντωση ενός φαινομένου που χτυπά την ελληνική κοινωνία στο πιο ευαίσθητο σημείο της. Στους νέους και κατ’ επέκταση στο μέλλον της.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font