Ενστάσεις στο παρά πέντε για τα νέα μέτρα

Ενστάσεις στο παρά πέντε για τα νέα μέτρα
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Τον Ευ. Βενιζέλο και τον Δ. Χατζησωκράτη ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας το βράδυ της Τετάρτης. Δύσκολα θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις στη σύσκεψη των αρχηγών. Ποια μέτρα έχουν "κλειδώσει"

Με ανοικτά μέτωπα ως προς το πακέτο των νέων μέτρων θα συναντηθούν το πρωί της Πέμπτης οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπεύθυνο οικονομικών της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Το κομμάτι του πακέτου μέτρου που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εισερχόμενος στα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο.  

Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν ισχύει η φημολογία περί περικοπών μισθών και συντάξεων ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: “Όχι τέτοια νούμερα”.

Μετά το τέλος της συνάντησης πηγές του ΠΑΣΟΚ, έκαναν λόγο για παρουσίαση του πακέτου μέτρων ύψους 13,5 δισ.

Επισήμαιναν ακόμα ότι αυτά τα μέτρα “δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα με την τρόικα” και ανέφεραν ότι την πρόταση αυτά θα την παρουσιάσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, στην συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις επί των μέτρων, ενώ υπογράμμιζαν ότι “απ’ ό, τι φαίνεται δεν υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις προς το καλύτερο”.

Ωστόσο, χαρακτήριζαν σημαντικό το γεγονός ότι τα αναπηρικά επιδόματα έχουν εξαιρεθεί από το πακέτο μέτρων και σημείωναν πως “όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη σύσκεψη των αρχηγών”.

Στη σύσκεψη με τον κ. Στουρνάρα συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και οι: Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης, οι οποίοι εκπροσωπούσαν το ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κατά το προηγούμενο διάστημα.

Γλύτωσαν επιδόματα αναπήρων και συντάξεις ΟΓΑ

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στον κ. Χατζησωκράτη τις περικοπές δαπανών και τους φόρους που προβλέπονται για την περίοδο 2013-2014.

Στο πακέτο των μέτρων δεν θα συμπεριληφθούν τελικά, η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ, ενώ ειδικά για το 2013, τα μέτρα, κυρίως από περικοπές δαπανών, ανέρχονται σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, όπως και η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.

Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει αντίθετη με τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων, η οποία περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον κ. Χατζησωκράτη, στα μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα πάντως, ο κ. Χατζησωκράτης δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα θα τελειώσουν την Πέμπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα