Wikileaks: Παρεμβάσεις ΗΠΑ χωρίς να έχει διαπιστωθεί παρανομία

default image

Σύµφωνα µε απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks, οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και έφτασαν να πιέζουν τις ελληνικές Αρχές για να παρέµβουν

Το µεγαλύτερο μάλιστα µέρος του υλικού έχει χαρακτηριστεί “απόρρητο”, διαβάθµιση που µαρτυρά την ευαίσθητη φύση των συγκεκριµένων πληροφοριών.

Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” αναφέρει δύο περιπτώσεις εκ των οποίων στη μια προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως οι πιέσεις προς τις ελληνικές Αρχές για να παρέµβουν γίνονταν χωρίς καν να έχει διαπιστωθεί παραβίαση της ελληνικής ή της διεθνούς νοµοθεσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από τέσσερα χρόνια στελέχη της αµερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ παρέδωσαν στη ∆1 διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών διάβηµα σχετικά “µε την πιθανή προσφορά της ελληνικής εταιρείας Valpak να προµηθεύσει µε πολυφασµατικό δίχτυ παραλλαγής τη Συρία”.

Στις αρµοδιότητες της συγκεκριµένης ∆ιεύθυνσης του ΥΠΕΞ εµπίπτουν και τα θέµατα µη διάδοσης και καταπολέµησης της τροµοκρατίας στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Οταν ο διπλωµατικός υπάλληλος ∆ιονύσιος Κυβετός παρέλαβε το διάβηµα δήλωσε, όπως αναφέρεται στο απόρρητο τηλεγράφηµα µε κωδικό 07Athens801, ότι “θα κοιτάξει το θέµα” να και ξεκαθάρισε πως το όνοµα της επιχείρησης δεν του ήταν γνωστό.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα:

“Σύµφωνα µε τον αµερικανό επιτετραµµένο της πρεσβείας Τόµας Κάντριµαν που υπέγραψε το τηλεγράφηµα, ο έλληνας διπλωµάτης εξήγησε πως υπήρχε περιορισµένος αριθµός αιτήσεων για την εξαγωγή ελεγχόµενου στρατιωτικού υλικού (όπως το εν λόγω δίχτυ παραλλαγής) στη Συρία και ότι το τµήµα του θα είχε επιθεωρήσει και εγκρίνει κάποια τέτοια αίτηση.

Την ίδια στιγμή έλεγχος  στα αρχεία του γραφείου του κ. Κυβετού αποκάλυψε ότι η εταιρεία δεν έχει υποβάλει αίτηση εξαγωγής πολυφασµατικού διχτύου παραλλαγής έως τα τέλη του 2006″.

Στέλεχος της πρεσβείας σημείωσε στον Έλληνα ότι “οι εταιρείες που σκοπεύουν να παρακάµψουν τα πρωτόκολλα για τους διεθνείς ελέγχους όπλων δεν θα συµµορφώνονταν αναγκαστικά πάντοτε µε τους ισχύοντες κανονισµούς όταν επιθυµούν να πωλήσουν ελεγχόµενο στρατιωτικό υλικό σε τρίτες χώρες”.

Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, “οι Αµερικανοί  επανέλαβαν πως σκοπός τους ήταν να παρέχουν στην ελληνική κυβέρνηση πληροφορίες για τις οποίες οι ΗΠΑ ήταν ενήµερες και που πίστευαν ότι θα βοηθήσουν τους Ελληνες να διερευνήσουν τις δραστηριότητες της Valpak”.

Χαμένοι στη μετάφραση

Ωστόσο μετά από πέντε μήνες, ο κ.  Κυβετός εµφανίζεται σε άλλο απόρρητο τηλεγράφηµα (07Athens1951) να ενηµερώνει τον επικεφαλής της πρεσβείας σε πολιτικά – στρατιωτικά θέµατα για τα αποτελέσµατα των ερευνών όσον αφορά τις δραστηριότητες της Valpak.

Μετά τους απαραίτητους έλεγχους που έγιναν τόνισε ότι δεν βρέθηκε πουθενά αίτηση για εξαγωγή πολυφασµατικών διχτυών παραλλαγής στη Συρία.

Η όλη κατάσταση συνεχίστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2008 µε τηλεγράφηµα στο οποίο περιγραφόταν η ενηµέρωση του κ. Κυβετού στους Αµερικανούς σχετικά µε τα αποτελέσµατα των ερευνών των ελληνικών Αρχών για την επιχείρηση.

“Αξιωµατούχοι του υπουργείου ∆ηµόσιας Τάξης ακόµα ερευνούν την κατάσταση για να προσδιορίσουν αν έχει παραβιαστεί η ελληνική νοµοθεσία ή αν η Valpak απλά βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις που θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε παράνοµες δραστηριότητες”, έγραφε το απόρρητο τηλεγράφηµα µε κωδικό 08Athens63.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα