TEDxAcademy: Ένα ταξίδι για την έξοδο από την κρίση

TEDxAcademy: Ένα ταξίδι για την έξοδο από την κρίση
Pierre-Yves Cousteau

Διαβάστε τι έγινε στην τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του TEDxAcademy. Ποιες ήταν οι προτάσεις για την έξοδο από την κρίση (Pics + Vid)

Πρόσωπα, ιδέες, ομιλίες, προτάσεις για την έξοδο από την κρίση μέσα από ένα “ταξίδι”. Με άλλα λόγια, TEDxAcademy.

Το τρίτο κατά σειρά TEDxAcademy έλαβε χώρα την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Θετική εντύπωση προξένησε πέραν από αυτές καθεαυτές τις ομιλίες, η άρτια διοργάνωση του Academy. Το event ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, για να ολοκληρωθεί μετά τις 12 το βράδυ με τη συναυλία των Burger Project.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, το NEWS247 κάλυψε το TEDx με απ’ ευθείας live blogging από τη δημοσιογραφική αίθουσα που στήθηκε δίπλα από την κεντρική αίθουσα ομιλιών. Στα διαλείμματα βρήκαμε τον χρόνο να συνομιλήσουμε με αρκετούς από τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Καθ’ όλη την εξέλιξη των τριών ενοτήτων του Academy που στήθηκε με το μεράκι και τη φροντίδα της Νίκης Συροπούλου, στο twitter διεξήχθη μια “άτυπη” ψηφοφορία για το ποιοι ομιλητές κέρδισαν τελικά τις εντυπώσεις.

“Νικητές”, οι Peter Diamandis, Michael Ignatieff, Caravan project, Pierre-Yves Cousteau, και ο Διομήδης Σπινέλλης, που “έβγαλε” και είδηση, αναγγέλλοντας την ίδρυση πρωτοβουλίας πολιτών ” για να πούμε τελεία και παύλα στη διαφθορά“.

Ποια ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες;

– τι μας οδήγησε στην κρίση

– πως θα πάμε παρακάτω

– τι πρέπει να αλλάξει όσον αφορά στον τρόπο που λειτουργούμε και  στη  νοοτροπία μας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλεσμένοι προέρχονταν από ετερόκλητα επιστημονικά πεδία κάτι που εξηγείται από την ίδια τη λογική του TED (Technology, Entertainment and Design) και που σε κάθε περίπτωση έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρον το event προσφέροντας τη δέουσα ποικιλία που κράτησε το κοινό σε εγρήγορση.

Peter Diamandis, ο “διαστημάνθρωπος”

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Peter Diamandis, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος X-Prize. Διεξάγει διαγωνισμούς και χρηματοδοτεί ριζοσπαστικές ανακαλύψεις προς όφελος της ανθρωπότητας. Με δική του πρωτοβουλία επανδρώθηκαν μάλιστα, οι πρώτες μη κρατικές διαστημικές πτήσεις.

Με μια ομιλία “φωτιά”, κατάφερε να κάνει το κοινό να γελάσει και να χειροκροτήσει από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η συμβουλή του για να βγούμε από την κρίση; “Οργανωθείτε σε μικρές ομάδες, αυτές είναι ικανές να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα”.  Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η τεχνολογία βρίσκεται στα πρόθυρα επιτευγμάτων που θα βελτιώσουν δραστικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

“Αν πιστεύετε ότι ο κόσμος είναι ένα μεγάλο μέρος για να ζεις, τότε το επόμενο βήμα, ο επόμενος στόχος, πρέπει να είναι… τα αστέρια”. Και έκλεισε με την αισιόδοξη φράση: “Για να καινοτομήσει κανείς, πρέπει να σκέφτεσαι και να ρισκάρει. Είτε πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει, είτε όχι, είσαι σωστός. Η Ελλάδα χρειάζεται καινοτομία, πάθος και αφοσίωση”.

Ο “πολιτικός”, κύριος Ιγκνάτιεφ

Χωρίς να σημαίνει πως όλες οι ομιλίες δεν είχαν ενδιαφέρον, ορισμένες πραγματικά ξεχώρισαν και κέρδισαν το ενδιαφέρον του πλήθους. Μία από αυτές, ήταν και του Μάικλ Ιγκνάτιεφ.

Συγγραφέας, ιστορικός, παρουσιαστής ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και πρώην πολιτικός. Είναι μεταξύ άλλων διευθυντής του Κέντρου Καρ για την Πολιτική των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο ίδιος, μίλησε για την ανεργία στην Ελλάδα και κατέρριψε τα στερεότυπα του “τεμπέλη Έλληνα”.

Ποιο είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση σύμφωνα με τον κ. Ιγκνάτιεφ; “Αν μια χώρα δεν ανοίξει στους 25χρονους ένα μονοπάτι για το μέλλον, δεν έχει μέλλον. Πρέπει να εμπιστευτείτε το “εμείς” και όχι το “εγώ”.

Στη συνέχεια είπε: “Κάθε κοινωνία μαθαίνει τους νόμους και τους κανόνες της, όταν τους “σπάει”, όταν τους αναθεωρεί”, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Τέλος, η συμβουλή του για τους Έλληνες, ήταν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να μην την εγκαταλείψουν.

Η τελευταία του φράση μέσα σε αποθέωση από το κοινό: “You can do it. You are the best educated generation in Greek history”.

Στα περιθώρια των διαλειμμάτων του TEDx, συνομιλήσαμε και με τον σκηνοθέτη Άλεξ Οικονομίδη που μίλησε για την ταινία του, ” Ένας σπόρος για την αλλαγή“. Η γνώμη του για τη μετανάστευση, που έθιξε και ο κ. Ιγκάτιεφ, λίγο διαφορετική, αλλά και πάλι αισιόδοξη. “Τι συμβουλεύω τους

νέους Έλληνες; Ας κάνουν μια βόλτα στο εξωτερικό κι αν απογοητευθούν, ας επιστρέψουν. Ο καθένας βλέπει διαφορετικά τη μετανάστευση. Το να μείνεις ή να φύγεις είναι νομίζω προσωπική επιλογή και μεγάλη απόφαση”.

Caravan Project

Μία από τις παρουσιάσεις που εντυπωσίασαν, ήταν και αυτή των Caravan Project που μίλησαν και στην κάμερα του NEWS247. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό – φωτογραφικό project που αποτελείται από το δίδυμο των Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου.

Ήρθε η ώρα οι νέοι να μιλήσουν για το μέλλον τους. “Αναζητούμε ιστορίες προσωπικής επανάστασης που δείχνουν πως ο άνθρωπος δεν είναι εξαρτημένος από τις συνθήκες”, το μότο των παιδιών.

Γιάννης Ντεληδήμος: Ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε από το μηδέν

Ακόμα μια ιστορία που εντυπωσίασε, εκείνη του Γιάννη Ντεληδήμου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2004 για να δημιουργήσει μία βιομηχανία χάρτου. Οχτώ χρόνια αργότερα, η Intertrade είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα. Με την εμπειρία του θα φωτίσει σφαιρικά το ταξίδι της επιχειρηματικότητας, και το πως θα βάλουμε το made in Greece στον επιχειρηματικό χάρτη.

Πως τα κατάφερε; “Δε συνδιαλλαγήκαμε με το κράτος. Πήγαμε στα “δύσκολα”, είπε. “Τα λεφτά που δανειστήκαμε τα επενδύσαμε σε ανταγωνιστικότητα, και το έλλειμμά μας έγινε πλεόνασμα”. Και πως φτάσαμε σαν χώρα στην οικονομική κρίση;

“Δανειστήκαμε για να επενδύσουμε σε δομές και υποδομές. Όχι για κατανάλωση. Οι οικονομίες κλίμακας βοηθούν. Εάν επενδύσουμε σε οικονομίες κλίμακας, μπορούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να πάρουμε ρίσκα όπως τα πήραν και οι προηγούμενες γενιές”.

Στα highlights της βραδιάς, και η παρουσίαση των έντεκα βημάτων των BeetRoot, της ομάδας design που αντιμετωπίζει τη δουλειά της “σαν ταξίδι”, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Ποιες είναι οι συμβουλές τους;

1. Οραματίσου 2. Ξέχνα το παρελθόν 3. Άκου 4.Παράτα το δράμα 5.Ανακάλυψε την ευκαιρία σε κάτι που δεν δουλεύει

6.Σεβάσου τα λάθη σου+πάρε ρίσκα 7. Κάνε μία παύση 8.Συνεργάσου 9.Κράτα τη φιλοσοφία σου ανοιχτή

10. Αξίωνε ανταμοιβή για τη δουλειά σου 11. Μη δένεσαι με το έργο σου αλλά με τη διαδικασία.

Συμβουλές που μοιράστηκαν και σε αφίσα για τους παρευρισκόμενους.

Ο “master engineer” του Facebook, Toli Lerios, γνώρισε κι αυτός την αποθέωση, αφενός μέσω των εντυπωσιακών φωτογραφιών που παρουσίασε, και αφετέρου μέσω των λεγόμενων του. “Ρίσκαρε, αξίζει”, η ατάκα του. Και η μεγάλη του συμβουλή, μέσα από τους στίχους των… Bananarama:

“Find your Venus, find your fire your desire”.

Τις εντυπώσεις κέρδισε επίσης, ο Χρόνης Σπανουδάκης.

Υπεύθυνος Ανάπτυξης της ομάδας TUC Eco Racing στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που κατασκευάζει πρωτότυπα οχήματα μηδενικών ρύπων και έχει βραβευθεί δύο φορές στους διεθνείς διαγωνισμούς οικονομίας καυσίμου Shell, Eco, Marathon.

Η ομάδα του αποτελείται από φοιτητές, καθηγητές και μόνιμο προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μέλη της ομάδας του μάλιστα, ανέβηκαν στη σκηνή του TEDx. Η ερευνητική ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης θα βρεθεί στο ερευνητικό κέντρο της Λαμποργκίνι, της Fiat και της SPD μετά από ανακοίνωση της Νίκης Συροπούλου. Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς.

Πριν κλείσει η εκδήλωση με τον παθιασμένο λόγο του Γιάννη Σιμωνίδη που παρουσίασε το έργο του “Ο Σωκράτης τώρα”, ο Διομήδης Σπινέλλης, διευθυντής του εργαστηρίου Πληροφοριακών Τεχνολογιών και Συστημάτων Διοίκησης (γνωστό και ως ISTLab) και της ομάδας Τεχνολογίας Λογισμικού και Ασφάλειας (SENSE), έδωσε και την “είδηση”.

“Να πούμε τελεία και παύλα στη διαφθορά για να βγούμε από την κρίση,” δήλωσε και παρουσίασε το site του εν μέσω γενικής αποθέωσης και ιαχών από όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το TEDxAcademy.

Στα πλαίσια του TEDxAcademy, το NEWS247 συνομίλησε και με τον κ. Γιώργο Τσαπρούνη, που έχει θέση Ανώτερου Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της Wind, που υποστηρίζει ενεργά τις εκδηλώσεις του TEDxAcedemy.

“Η Wind στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε. Από την αρχή είδαμε και τη δυναμική της αλλά και την αξία της για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Είμαστε κύριοι χορηγοί από το πρώτο TEDxAcademy και συνεχίζουμε δυναμικά να στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία.

Αυτό που προσφέρουν οι ομιλητές, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, είναι μια διαφορετικού τύπου εμπειρία. Μια διαφορετική ματιά. Αυτό που θα ήθελα εγώ να δω, θα ήταν να βρίσκονταν εδώ σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του τόπου, για να δουν από ανθρώπους της αγοράς, της δημιουργίας και της ευφυίας, τι μπορούν να μάθουν. Οι άνθρωποι που μιλούν εδώ, είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι για τα έργα τους και είναι χαρά μας να τους ακούμε, να μοιραστούμε τις ιδέες τους και να πράξουμε αναλόγως. Αυτή είναι άλλωστε η αρχική ιδέα του TEDx”.

Περισσότερα νέα και υλικό για το TEDxAcademy, μπορείτε να βρείτε εδώ και να δείτε τους ομιλητές εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα