Μεγάλη αυστραλοκινεζική συμφωνία

Μεγάλη αυστραλοκινεζική συμφωνία

Οι Exxon Mobil και PetroChina υπέγραψαν μεγάλη συμφωνία για φυσικό αέριο

 Στη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία των δύο χωρών κατέληξαν σήμερα η Αυστραλία και η Κίνα, καθώς η αμερικανική Exxon Mobil και η κινεζική PetroChina υπέγραψαν συμφωνία για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αξίας 41 δισ. δολαρίων.

“Πρόκειται για δήλωση σχετικά με τη φύση των δύο οικονομιών μας και το γεγονός ότι η Αυστραλία είναι σημαντική για την Κίνα, όπως η Κίνα είναι σημαντική για την Αυστραλία”, δήλωσε στο Ρόιτερ από το Πεκίνο ο Αυστραλός υπουργός Πόρων κ. Μάρτιν Φέργκιουσον.

Η συμφωνία πώλησης LNG ήλθε λίγες μόνον εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Exxon Mobil και της ινδικής Petronet για πώληση στη δεύτερη ποσοτήτων LNG από το πρόγραμμα Gorgon, αξίας 10 δισ. δολαρίων Αυστραλίας. Η συμφωνία αυτή ήταν το πρώτο συμβόλαιο LNG της Αυστραλίας με την Ινδία.

Η τελευταία πώληση LNG από το πρόγραμμα Gorgon σημαίνει ότι η αγορά της PetroChina από το εν λόγω πρόγραμμα θα ανέλθει συνολικά σε 3,25 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως για 20 χρόνια – η σημερινή συμφωνία προβλέπει τη αγορά 2,25 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως για 20 χρόνια – καθιστώντας την κινεζική εταιρία τον μεγαλύτερο αγοραστή του προγράμματος.

Η εκτιμούμενη παραγωγή από το γιγαντιαίο πρόγραμμα Gorgon LNG – στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε απόσταση 130 και 200 χιλιομέτρων από τις βορειοδυτικές ακτές της Αυστραλίας, με αποθέματα περίπου 40 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου – ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Διαχειρίστρια του προγράμματος είναι η αμερικανική Chevron, με ποσοστό συμμετοχής 50%, ενώ οι Exxon Mobil και Royal Dutch Shell συμμετέχουν σε ποσοστό 25% η κάθε μία. Η κάθε μία από τις εταιρίες διατηρεί δικαίωμα να εμπορεύεται χωριστά τις ποσότητες αερίου που της αναλογούν.

Η Chervron και οι εταίροι της ενδέχεται να δώσουν την τελική έγκριση για τις επενδύσεις στο πρόγραμμα, το οποίο έχει καθυστερήσει πολύ, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, με το κόστος του προγράμματος να τοποθετείται στα περίπου 50 δισ. δολάρια Αυστραλίας, σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό κ. Κόλιν Μπάρνετ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα