Έχουμε Αρχιεπίσκοπο

Έχουμε Αρχιεπίσκοπο
PHASMA

Στις 16 Φεβρουαρίου θα γίνει η τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θώκο

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης, οι φανοστάτες στη Μητρόπολη Αθηνών άναψαν. Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας  Ιερώνυμος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, επικρατώντας μετά από δύο ψηφοφορίες.

Η διαδικασία ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου ξεκίνησε στις 9 το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών μετά την  τέλεση της λειτουργίας, παρουσία του υπουργού Παιδείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρώτο γύρο ο Θηβών Ιερώνυμος πήρε 33 ψήφους, ο Σπάρτης Ευστάθιος 26 ψήφους, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος 7 ψήφους και ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος επίσης 7 ψήφους. Βρέθηκε και μία λευκή ψήφος.

Στον δεύτερο γύρο ο κ. Ιερώνυμος έλαβε 45 ψήφους έναντι 27 του βασικού του αντιπάλου Σπάρτης Ευστάθιου επί 74 ψηφισάντων.

Ευχές στο Νέο Αρχιεπίσκοπο

Η πολιτειακή, η πολιτική ηγεσία αλλά και Πατριάρχες εξέφρασαν τις ευχές τους προς το νέο Αρχιεπίσκοπο.

“Για την εκλογή σας ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σας εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και στη σημαντική πνευματική αποστολή που έχετε να επιτελέσετε”, αναφέρει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι οι καλύτερες ευχές της κυβέρνησης συνοδεύουν τον νεοεκλογέντα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο πολύ σημαντικό έργο το οποίο αναλαμβάνει για την Εκκλησία της Ελλάδας και τη χώρα.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. ” Δεχθείτε τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.  Εύχομαι υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας και την υψηλή αποστολή που αναλαμβάνετε προς όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας. Με την παρουσία σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και την Προεδρία της Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία μας μπορεί να πορευθεί στη σύγχρονη εποχή με τόλμη και παρρησία“, αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο κ.Παπανδρέου.

Την πνευματική προσωπικότητα, την ευρύτερη και πανθολογούμενη θεολογική κατάρτιση, την πολύχρονη εμπειρία στα εκκλησιαστικά ζητήματα αλλά κυρίως την αγάπη του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου προς την Εκκλησία και τους πιστούς, εξαίρει στη συγχαρητήρια επιστολή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, καταλήγει: “Ευχόμεθα ολοψύχως του Αρχιποίμενος Σωτήρ ημών Χριστού όπως ενισχύη την Υμετέραν φιλτάτην ημίν Μακαριότητα, εν υγεία αδιαπτώτω και δυνάμει πολλή, επί μήκος ετών και ορθοτομούντα τον λόγον της Αυτού αληθείας, προς έπαινον και εύκλειαν της Εκκλησίας της Ελλάδος και της καθόλου Ορθοδοξίας”.

Τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς Ντίνα Μπέη,ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας καθώς επίσης ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ικανοποίηση στο Φανάρι

Με πηγαία χαρά και ικανοποίηση έγινε δεκτή στο Φανάρι η είδηση της εκλογής του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου ως αρχιεπισκόπου Αθηνών, 

Η χαρά και η ικανοποίηση αυτή θα καταγραφεί σύντομα από τη γραφίδα του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα επίσημα μηνύματα που θα σταλούν αμέσως μόλις ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμα της εκλογής.  Το Φανάρι πληροφορήθηκε την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης. 

Η εκτίμηση προς την προσωπικότητα του μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου είναι μεγάλη και παλαιά και η προσδοκία για τη συνεργασία μαζί του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακόμα μεγαλύτερη, τονίζουν στο Φανάρι.

Οι δεσμοί του μητροπολίτη Θηβών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ενισχυθεί και από την παρουσία τα τελευταία δέκα χρόνια στην πατριαρχική αυλή, ιερέων, πνευματικών τέκνων του μητροπολίτη Θηβών. 

Ο σημερινός μέγας εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας προέρχεται από τη Μητρόπολη Θηβών και συνέδεε το Φανάρι με αυτήν. Η ικανοποίηση για την εκλογή πολλαπλασιάζεται από το εύρος της αποδοχής που συγκεντρώνει ο μητροπολίτης Θηβών.

Το βιογραφικό του Αρχιεπισκόπου

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε το 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1967 διάκονος και πρεσβύτερος. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978) και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου (1978-1981).

Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1981. Διεκδίκησε το 1998 τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όταν εξελέγη ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Τάχθηκε κατά των λαοσυνάξεων για το θέμα των ταυτοτήτων το 2001, ενώ διαφορετική στάση σε σύγκριση με την πλειονότητα των μητροπολιτών κράτησε στα τέλη του 2006 και στις αρχές του 2007 όταν παρ’ ολίγον να επαναληφθεί σύγκρουση Φαναρίου- Ελλαδικής Εκκλησίας για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο “Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας” βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο “Χριστιανική Βοιωτία”.

Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία: οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στέγες Ηλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), του Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά), του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα), Συμβουλευτικούς Σταθμούς (Θήβα), Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα-Ιερά Μονή Λυκούρεση), ενώ ως πρώην εκπαιδευτικός έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα της Βοιωτίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα