«Χαράτσι» στα e-mail

«Χαράτσι» στα e-mail

«Χαράτσι» 1 λεπτού για κάθε e-mail που στέλνουμε ετοιμάζει η Yahoo με πρόφαση την καταπολέμηση του spam

 H Yahoo σκοπεύει να «ανακαλύψει» ξανά το γραμματόσημο και να το προσαρμόσει στα σύγχρονα δεδομένα προκειμένου να περιορίσει το ανεπιθύμητο spam στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Αναλυτές της εταιρείας πειραματίζονται με ένα σχέδιο στο οποίο οι χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Yahoo θα πληρώνουν ένα cent του δολαρίου για κάθε e-mail που θα στέλνουν. Κάθε cent θα πηγαίνει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, βοηθώντας τους χρήστες, σύμφωνα με την εταιρεία, να κρατήσουν όχι μόνο τη συνείδηση τους καθαρή, αλλά και τα εισερχόμενα τους. 
 
Μπορεί ως χρηστές να παρατηρούμε πλέον λιγότερο spam στα ηλεκτρονικά μηνύματα που δεχόμαστε, αλλά οι εταιρίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέρουν ότι είναι περισσότερο από ποτέ, καθώς τα ανεπιθύμητα διαφημιστικά mail αποτελούν τουλάχιστον το 90% του συνόλου των e-mail που διακινούνται παγκοσμίως. Απλά, τα περισσότερα απορρίπτονται από τα προγράμματα anti-spam που φιλτράρουν τα μηνύματα ανάλογα με το περιεχόμενο ή τον αποστολέα τους. 

Αναλυτικότερα, η  Yahoo ολοκληρώνει σταδιακά το σύστημα με την ονομασία «CentMail», το οποίο βασίζεται σε μια παλιά ιδέα: ότι η είσπραξη φόρου για την αποστολή κάθε e-mail θα καταστήσει άμεσα το spamming αντιοικονομική πρακτική για τους επιτήδειους . Αλλά καθώς το ένα λεπτό που θα καταβάλλεται για κάθε νόμιμο ηλεκτρονικό γραμματόσημο θα πηγαίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, οι εμπνευστές του CentMail θεωρούν ότι ως σύστημα θα είναι περισσότερο πετυχημένο από προηγούμενες προσπάθειες να επιβληθεί «χαράτσι» στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιστεύουν ότι το κόστος για τους χρήστες θα αντισταθμιστεί με το καλό συναίσθημα της προσωπικής συμμετοχής και προσφοράς, έστω κι έμμεσα, σε έναν καλό σκοπό.
 
Ορισμένες από τις προηγούμενες προσπάθειες , όπως η Goodmail, απλά κέρδιζαν χρήματα από την επιβάρυνση στα εικονικά γραμματόσημα. Το πρόβλημα με τέτοιες προσεγγίσεις είναι ότι ναι μεν κοστίζει, και κατ’ αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνει τους spammers, όμως το κόστος το επωμίζονται τελικά οι απλοί χρήστες, σύμφωνα με τον αναλυτή της Yahoo, Sharad Goel. Αν αυτό το κόστος επαναπροσδιοριστεί και τελικός αποδέκτης αυτών των χρημάτων είναι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις της προτίμησης του αποστολέα και στο κάτω μέρος κάθε ηλεκτρονικής επιστολής εμφανίζεται ένα ηλεκτρονικό γραμματόσημο που πιστοποιεί τη δωρεά, τότε η CentMail θα έχει πετύχει, σύμφωνα με τις βλέψεις της εταιρείας, το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή, οι αποστολείς των e-mail να νοιώθουν καλά για την πράξη αλτρουισμού που μόλις έκαναν, αντί να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο κόστος.

«Η ιδέα αυτή θα μπορούσε να πείσει τον κόσμο να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει τη συγκεκριμένη πρακτική να γίνει ευρέως διαδεδομένη. Πιστεύουμε ότι η ιδέα αποτελεί μια κοινωνικά αποτελεσματική προσέγγιση στη μείωση του ηλεκτρονικού spam”, λέει ο Goel. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το όφελος από ένα τέτοιο σύστημα  θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί  κανείς την εξοικονόμηση πόρων στα  συστήματα των εταιριών που προσφέρουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς ο χρόνος που θα αφιερώνεται για τον  έλεγχο spam σε e-mails που θα φέρουν τη διαπίστευση της CentMail θα μειωθεί δραστικά. 

Η CentMail χρησιμοποίησε ως έμπνευση το πρόγραμμα της IBM με την ονομασία «Charity Seals» που δημιουργήθηκε από τους Mark Wegman και Scott Fahlman. Δεν τέθηκε ποτέ σε ουσιαστική εφαρμογή καθώς ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει να πληρώνει για τη λήψη ή αποστολή e-mail, σύμφωνα με τον Fahlman. 
 
«Μερικοί πιστεύουν ότι οποιοδήποτε εμπόδιο στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελεί ιεροσυλία», λέει ο Fahlman. «Ωστόσο, το εμπόδιο παραμερίζεται με την απήχηση στα φιλανθρωπικά συναισθήματα του κόσμου». 
Από την άλλη πλευρά, ο Barry leiba, επίσης αναλυτής της IBM, επισημαίνει ότι το βασικό χαρακτηριστικό του CentMail μπορεί να αποδειχθεί και ο αδύναμος κρίκος στη συνοχή της λειτουργίας του προγράμματος. 
 
Οι χρήστες μπορεί να μην επιθυμούν να λαμβάνουν μηνύματα που περιέχουν «σφραγίδες» για φιλανθρωπικούς σκοπούς με τους οποίους δε συμφωνούν ή είναι κάθετα αντίθετοι.

Το σύστημα CentMail βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμαστικό στάδιο, αλλά ο Goel ελπίζει ότι σύντομα θα διαδοθεί στο ευρύ κοινό, πέρα από όσους διαθέτουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας Yahoo.

(Πηγή: New Scientist)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα