Οδηγός εξοικονόμησης μπαταρίας λάπτοπ

Οδηγός εξοικονόμησης μπαταρίας λάπτοπ

Η αυτονομία του προσωπικού μας υπολογιστή μπορεί να αυξηθεί με μερικές απλές ενέργειες. Ενόψει καλοκαιριού λοιπόν, το ΜΕΝ 24 παραθέτει 15 + 2 συμβο...

Η αυτονομία του προσωπικού μας υπολογιστή μπορεί να αυξηθεί με μερικές απλές ενέργειες. Ενόψει καλοκαιριού λοιπόν, το ΜΕΝ 24 παραθέτει 15 + 2 συμβουλές για να βγάλουμε το καλοκαίρι, όσο γίνεται, χωρίς μπρίζες.Κάποιοι θα πάμε διακοπές παρέα με το λάπτοπ μας. Κάτι η εξάρτηση από τα Windows κάτι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που τρέχουν κάνουν το φορητό υπολογιστή αναπόσπαστο κομμάτι διακοπών.



Άντε και πήγαμε! Και εκεί που είμαστε στη ξαπλώστρα πίνοντας φραπέ και κοιτώντας τα e-mail ξαφνικά πετάγεται η ένδειξη της μπαταρία. Αμηχανία, πανικός και φορητοφοβία! Άντε τώρα να σηκώνεσαι, να ψάχνεις φορτιστή και μπρίζα για να κάνεις τη δουλειά. Άσε που αν πετύχεις και σε κάνα μπάρμπα θα κοιτάει στραβά: «Τι λέει τώρα ο Αθηναίος…» και τα τοιάυτα.



Λύσεις όμως υπάρχουν και ας είμαστε ειλικρινείς: Το πιο ουσιώδες χαρακτηριστικό ενός φορητού υπολογιστή είναι αυτονομία του και δε φταίει πάντα ο κατασκευαστής. Στο δικό μας χέρι και μόνο είναι να κερδίσουμε σε αυτονομία. Γι’ αυτό το ΜΕΝ24 σας παρουσιάζει 15+2 τρόπους για να κρατήσετε την μπαταρία σας γεμάτη όσο περισσότερο γίνεται, ιδιαίτερα αν σκέφτεστε να πάρετε το laptop σας μαζί στις διακοπές.




1. Ανασυγκροτήστε το (defragment) σκληρό σας δίσκο. Όσο πιο γρήγορα δουλεύει ο σκληρός σας δίσκος, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει. Όταν τα αρχεία σας βρίσκονται σπασμένα σε κομμάτια και διάσπαρτα στον σκληρό δίσκο, τότε ο τελευταίος αναγκάζεται να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο για να τα ανακτήσει, απ’ ότι αν βρίσκονταν σε ένα ενιαίο κομμάτι. Τυχερότεροι οι χρήστες των Μac μια και το OSX διαχειρίζεται πολύ καλύτερα τέτοια θέματα.




2. Μειώστε την φωτεινότητα της οθόνης. Η οθόνη καταναλώνει αρκετή ενέργεια και η έξτρα φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση. Ψάξτε επίσης μήπως ο φορητός σας υπολογιστής υποστηρίζει χαμηλής κατανάλωσης λειτουργία για τον επεξεργαστή. Εάν ναι, μειώστε και αυτό στο ελάχιστο.




3. Ελέγξτε τα προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο. Στους περισσότερους υπολογιστές ο χρήστης έχει άγνοια για το ποια προγράμματα τρέχουν χωρίς να εμφανίζονται. Κλείστε τα όλα εκτός από τα απολύτως απαραίτητα.




4. Ελαχιστοποιείστε τις εξωτερικές συσκευές που βρίσκονται συνδεμένες στον φορητό σας. Συσκευές USB και WiFi, καταναλώνουν αρκετά, οπότε καλό θα ήταν να τις αποσυνδέσετε εάν δεν τις χρειάζεστε. Είναι περιττό να αναφερθούμε στο πόσο ακατάλληλη είναι και η φόρτιση συσκευών (όπως το κινητό) μέσω του laptop σας.




5. Επενδύστε σε μνήμη RAM. Όσο περισσότερη η μνήμη του φορητού τόσο λιγότερο θα εξαρτάται από την εικονική μνήμη που ουσιαστικά θέτει σε λειτουργία τον ενεργοβόρο σκληρό δίσκο. Ωστόσο η RAM καταναλώνει και αυτή ενέργεια, οπότε το βήμα αυτό συνιστάται μόνο όταν τρέχετε προγράμματα με υψηλές απαιτήσεις μνήμης και που οδηγούν στην χρήση της εικονικής μνήμης.




6. Όπου έχετε την δυνατότητα προτιμείστε τον σκληρό δίσκο από τα CD/DVD drives. Ο σκληρός δίσκος μπορεί να καταναλώνει αρκετή ενέργεια, τα CD και τα DVD καταναλώνουν δυστυχώς περισσότερη. Περάστε τα αρχεία σας στο σκληρό και ανοίξτε τα από εκεί. Χρησιμοποιείστε εικονικούς δίσκους μέσω προγραμμάτων όπως το Alcohol 120%. Αποφύγετε τα οπτικά μέσα πάση θυσία.




7. Καθαρίστε τις επαφές της μπαταρίας σας κάθε δυο-τρεις μήνες. Χρησιμοποιείστε ένα απλό πανάκι με λίγο οινόπνευμα. Οι καθαρές κεφαλές εξασφαλίζουν την σωστή και αποδοτική μεταφορά ενέργειας από την μπαταρία στον υπολογιστή.




8. Φροντίστε την μπαταρία σας. Μην την αφήνεται αχρησιμοποίητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ είναι φορτισμένη. Αντίθετα χρησιμοποιήστε την τουλάχιστον μια φορά το δεκαπενθήμερο. Επίσης μην αφήνεται τις μπαταρίες Li-On να αποφορτιστούν πλήρως. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν για μπαταρίες με μνήμη φορτίσεων (δείτε το σημείο 15).




9. Προτιμείστε την λειτουργία Hibernation από αυτήν του Stand-by. Μπορεί η δεύτερη να εξοικονομεί κάποια ενέργεια και να σας δίνει την δυνατότητα να συνεχίσετε την εργασία σας στιγμιαία, αλλά δεν συγκρίνεται με την ενεργειακή εξοικονόμηση της πρώτης. Και πως συγκριθεί άλλωστε αφού στην πραγματικότητα η λειτουργία Hibernation «σώζει» την κατάσταση του υπολογιστή και τον κλείνει τελείως.




10. Κρατήστε την θερμοκρασία του υπολογιστή σας χαμηλή. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε λιγότερο αποδοτική λειτουργία. Ανατρέξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή και καθαρίστε τους αεραγωγούς ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα.




11. Το λειτουργικό σας σύστημα έχει στον Πίνακα Ελέγχου, ειδικό τμήμα για την ενεργειακή διαχείριση του συστήματός σας. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις και κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να εξοικονομήσετε ενέργεια.




12. Μην κάνετε πολλά πράγματα μαζί όταν ο υπολογιστής σας λειτουργεί μόνο με την μπαταρία. Εκτελώντας πολλά προγράμματα ταυτόχρονα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αδειάσετε την μπαταρία σας σύντομα και με τον κίνδυνο να μην ολοκληρώσετε καμία από τις εργασίες σας.




13. Επιλέξτε το τι θα κάνετε στον υπολογιστή σας με γνώμονα τις απαιτήσεις των προγραμμάτων. Προγράμματα επεξεργασίας κειμένου ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είναι λιγότερο απαιτητικά από το να παίξετε ένα παιχνίδι ή να δείτε ένα DVD. Αν η μπαταρία σας δεν αντέχει καλό θα ήταν να αναβάλετε τον τελικό του Champions League στο FIFA 07.




14. Αγοράστε φορητό υπολογιστή με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι κατασκευαστές από νωρίς αναγνώρισαν την ανάγκη για την δημιουργία φορητών που θα εκμεταλλεύονται όσο πιο αποδοτικά την ενέργεια της μπαταρίας τους. Αν βρίσκεστε στο σημείο να αγοράσετε laptop λάβετε τον παράγοντα αυτό σοβαρά υπόψη σας.




15. Αν ο φορητός σας υπολογιστής είναι αρκετά παλιός και δεν έρχεται με μπαταρία Li-On, προσπαθήστε να αποφύγετε το φαινόμενο της μνήμης της μπαταρίας με το να την φορτίζεται στο μέγιστο και στην συνέχεια να την αποφορτίζετε τελείως μέσω της κανονικής χρήσης.



Και δύο έξτρα σημεία που σίγουρα θα βοηθήσουν για να σας κρατήσει η μπαταρία μερικά παραπάνω λεπτά.



– Στα προγράμματα της Microsoft Word και Excel, σκεφτείτε σοβαρά να απενεργοποιήσετε την λειτουργία του Autosave το οποίο λαμβάνει χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και κάνει χρήση του σκληρού δίσκου. Μην ξεχάσετε όμως να το ενεργοποιήσετε ξανά καθώς η μπαταρία σας φτάνει στα τελευταία της για να μην χάσετε και την δουλειά σας.



– Η κάρτα γραφικών επίσης χρησιμοποιεί αρκετή ενέργεια και σήμερα πλέον συναγωνίζεται τους σκληρούς δίσκους σε αυτόν τον τομέα. Περιορίστε την χρήση γραφικών εφαρμογών και ελαττώστε την ανάλυση της οθόνης σας. Μπορεί ο υπολογιστής σας να χάσει λίγο σε εμφάνιση, θα κερδίσει όμως αρκετά λεπτά ζωής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα