Ινδονησία:Η μεγάλη απόδραση

default image

Συγκίνηση για την τύχη μιας ινδονήσιας οικιακής βοηθού, η οποία κατάφερε να αποδράσει από ένα σπίτι στη Μαλαισία όπου εργαζόταν υπό άσχημες συνθήκες

Την ανησυχία της εξέφρασε η ινδονησιακή κυβέρνηση για την τύχη μιας ινδονήσιας οικιακής βοηθού, η οποία κατάφερε να αποδράσει από το σπίτι στη Μαλαισία όπου εργαζόταν υπό άσχημες συνθήκες με ένα σκοινί που είχε φτιάξει με σεντόνια και σαρόγκ (ένδυμα Μαλαισίας).

Οι εφημερίδες της Τζακάρτα δημοσίευσαν στην πρώτη τους σελίδα τη φωτογραφία της τριαντάχρονης Σεριγιάτι την ώρα που αυτή κρεμόταν, γατζωμένη στο πολύχρωμο σκοινί που είχε φτιάξει, στο ύψος του δωδέκατου ορόφου πολυκατοικίας στην Κουάλα Λουμπούρ και επρόκειτο να δεχθεί τη βοήθεια ενός πυροσβέστη.

Η Σεριγιάτι έκανε ό,τι μπορούσε για να δραπετεύσει. Δρασκέλισε το περβάζι ενός παραθύρου που βρισκόταν στον δέκατο πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας, όπου κρατείτο αιχμάλωτη, κι όταν έφτασε στον δωδέκατο διέκοψε την επικίνδυνη κατάβασή της έχοντας παραλύσει από το φόβο.

Μετά τη διάσωσή της από τους πυροσβέστες, διηγήθηκε κλαίγοντας το γολγοθά της. Πώς η εργοδότριά της την κρατούσε αιχμάλωτη, την ξυλοκοπούσε, της στερούσε την τροφή και την κλείδωνε σε ένα δωμάτιο του διαμερίσματός της. “Το μόνο που επιθυμώ είναι να επιστρέψω στο σπίτι μου”, είπε η Σεριγιάτι.

“Το περιστατικό αυτό προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση”, δήλωσε ο ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Χάσαν Ουιρατζούντα. Ωστόσο η περίπτωση της Σεριγιάτι είναι μία από τις χιλιάδες των φτωχών και πολλές φορές ανήλικων κοριτσιών από την Ινδονησία, οι οποίες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης στη χώρα τους και αλλού.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιες δουλεύουν για ατελείωτες ώρες κάθε μέρα ως οικιακοί βοηθοί στη Μαλαισία, χωρίς καμία κοινωνική προστασία, για περίπου 100 δολάρια το μήνα.

“Η περίπτωση της Σεριγιάτι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: από καιρό σε καιρό ιστορίες που προκαλούν αίσθηση όπως αυτή γίνονται πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, όμως υπάρχουν πάρα πολλές άλλες ιστορίες που παραμένουν άγνωστες και δείχνουν την παραμέληση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ινδονησίας”, δήλωσε η Άνις Χιντάγια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migrant Care.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι οι εργαζόμενες ως οικιακοί βοηθοί στην Ινδονησία είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους οι αρχές αδιαφορούν. “Αντιθέτως, η κακή κατάσταση ινδονήσιων οικιακών βοηθών που εργάζονται στη νοτιοανατολική Ασία ή στη Μέση Ανατολή γίνεται συχνά πρωτοσέλιδο στην Ινδονησία”, καταγγέλλει η Αμνηστία.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα