Δοκιμή: Sony Ericsson P1i

Δοκιμή: Sony Ericsson P1i

Σαν τηλέφωνο κανένα πρόβλημα. Ένα πολύ καλό Sony Ericsson όπως μας έχει συνηθίσει ο συγκεκριμένος κατασκευαστής! Σαν Smartphone όμως…

Σαν τηλέφωνο κανένα πρόβλημα. Ένα πολύ καλό Sony Ericsson όπως μας έχει συνηθίσει ο συγκεκριμένος κατασκευαστής! Σαν Smartphone όμως…Όταν πάρουμε στα χέρια μας Smartphone δεν αφήνουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Και ειδικότερα όταν πρόκειται για μια εντυπωσιακή εξωτερικά συσκευή όπως το Sony Ericsson P1i. Οι μινιμαλιστικές γραμμές στη σχεδίαση -όπως επιτάσσει το πνεύμα των καιρών- και οι ασημί μεταλλικές επιφάνειες που εναλλάσσονται με μαύρες πλαστικές μας είπαν κατευθείαν: Σοβαρότητα! Επαγγελματισμός! Δυνατότητες!



Λογικές διαστάσεις για δεδομένα smartphone (106x55x17 mm), μικρό σχετικά βάρος (124 g), ισορροπία στο χέρι και ο ενθουσιασμός άρχισε να χτίζεται με το καλημέρα. Με την παρουσία ενός εξωτερικού πληκτρολόγιου, ενός jog wheel κι ενός return key στο δεξί πλάι, δύο ακόμα πλήκτρων στα αριστερά (web key – κάμερα) και μια οθόνη αφής που καταλαβαίνει άνετα δάκτυλο και stylus, η εργονομία δημιούργησε υψηλές προσδοκίες. Δεν έμελε όμως να εκπληρωθούν πλήρως!
















Getting Started – Synch



Το Sony Ericsson P1i έρχεται σε μια κομπλέ συσκευασία με φορτιστή αυτοκινήτου, handsfree-σετ ακουστικών, δερμάτινη θήκη, επιπλέον stylus, CD εγκατάστασης και καλώδιο συγχρονισμού. Η εγκατάσταση γίνεται πολύ γρήγορα βάζοντας τη simcard (δεν ανοίγει διαφορετικά) πίσω από τη μπαταρία και η ενεργοποίηση γίνεται με ξεχωριστό πλήκτρο στο πάνω μέρος της συσκευής. To καλώδιο συγχρονισμού χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των προσωπικών αρχείων η οποία όμως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο. Η συσκευή πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία τηλεφώνου και τα αρχεία πρέπει να μεταφερθούν στους σωστούς φακέλους για να αναγνωρίζονται και να μπορούν να αναπαραχθούν από το σύστημα. Ο συγχρονισμός δηλαδή γίνεται όπως επιβάλλει το λογισμικό της συσκευής και όχι όπως εξυπηρετεί το χρήστη.



Κάτι άλλο αξιοπρόσεκτο στο συγχρονισμό είναι ότι όταν μεταφέρεις email στη συσκευή δεν μεταφέρεται (τουλάχιστον με προφανή τρόπο) το σύνολο των εισερχομένων αλλά μόνο τα πιο πρόσφατα. Αυτό περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες offline και «εν κινήσει» ανταλλαγής email. Αντίθετα ο συγχρονισμός των επαφών των σημειώσεων, του ημερολογίου και των δραστηριοτήτων γίνεται ολοκληρωμένα και από αυτή την άποψη το Sony Ericsson μπορεί να γίνει προέκταση του προσωπικού υπολογιστή.




Office



Οι εφαρμογές γραφείου στο Sony Ericsson P1 λειτουργούν ικανοποιητικά αλλά όχι με τη μέγιστη δυνατή εργονομία. Όταν ανοίγεις ένα έγγραφο του Word πρέπει πρώτα να του δώσεις ένα filename και να πατήσεις τρία τέσσερα save μέχρι να αποθηκευτεί. Μετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ή να το επεξεργαστείς. Η εισαγωγή χαρακτήρων μπορεί να γίνει με το φυσικό πληκτρολόγιο, αν και δεν το βρήκαμε ιδιαίτερα εύχρηστο, το εικονικό πληκτρολόγιο στο οποίο το μόνο ελάττωμα είναι ότι είναι μικρά τα κουμπιά και βάζει πολλά λάθη στο κείμενο ή τέλος την αναγνώριση χαρακτήρων που όμως λειτουργεί μόνο για την αγγλική γλώσσα.




Sony Ericsson P1i – Word processing






Το Excel sheet λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά αφού η εισαγωγή αριθμητικών δεδομένων γίνεται πολύ άνετα με το stylus και την αναγνώριση χαρακτήρων. Οι δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων είναι πλήρεις αφού υπάρχει όλη η γκάμα των συναρτήσεων που θα βρίσκει κανείς και στο κανονικό Excel. Αλλά, απ’ ότι φαίνεται υπάρχει ένα «αλλά» σε κάθε τομέα, δεν υπάρχει ουδεμία δυνατότητα γραφικής τους απεικόνισης. Ψιλά πράγματα; Για κάποιους ίσως! Για κάποιους άλλους πάλι όχι!




Sony Ericsson P1i – Spreadsheet







Connectivity και Internet



Το P1i διαθέτει ένα πλήρες πακέτο συνδεσιμοτήτων και ειδικότερα Bluetooth, υπέρυθρες, Wi-Fi ενώ η σύνδεση στο ίντερνετ μπορεί να γίνει και με GPRS/3G. Η σύνδεση σε ασύρματο δίκτυο ήταν λίγο προβληματική κυρίως σε ότι αφορά τη λογική των λογαριασμών. Όταν π.χ. σου ζητάει κωδικό και εσύ κάνεις λάθος και τον αποθηκεύσεις, θα πρέπει στη συνέχεια να σβήσεις το λογαριασμό για να δοκιμάσεις ξανά και αυτό βρίσκεται μερικά «μενού» μακριά. Χρειάζεται επομένως μερικές προσπάθειες και εξοικείωση από την πλευρά του χρήστη. Από την πλευρά του λογισμικού, καλύτερα θα ήταν στους λάθος κωδικούς να ζητάει κατευθείαν νέο κωδικό. Η σύνδεση πάντως όταν επιτευχθεί είναι υψηλής ποιότητας όπως αρμόζει σε ένα smartphone.




GPS Navigation



GPS μας έταξαν, GPS ψάξαμε αλλά με το υπάρχον λογισμικό (WayFinder) δεν το βρήκαμε πουθενά. Η συσκευασία περιλαμβάνει ένα εξωτερικό δέκτη GPS που συνδέθηκε αξιόπιστα και ταχύτατα μέσω bluetooth τόσο με το P1i όσο και με άλλο smartphone που δοκιμάσαμε. Το WayFinder όμως απαιτεί σύνδεση στο ίντερνετ προκειμένου να προχωρήσει στην απεικόνιση του στίγματος σε χάρτη. Αν δηλαδή είσαι εν κινήσει, πολύ απλά, δεν θα έχεις GPS. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με άλλα προγράμματα αλλά θα έχει αναπόφευκτα επιπλέον κόστος.



Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα με το GPS είναι η διαχείριση της ενέργειας των δύο συσκευών. Αν επικοινωνούν με Bluetooth τότε και οι δύο θα καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Σε μεγάλα ταξίδια επομένως θα πρέπει να είναι και οι δύο μπαταρίες πλήρως φορτισμένες ή να μπαίνουν στο φορτιστή του αυτοκινήτου εναλλάξ (;). Δηλαδή καλώδια, φορτιστές και έξτρα ταλαιπωρία.




Multimedia και Accesories



Οι υπόλοιπες εφαρμογές δεν χρήζουν ιδιαίτερης μνείας, αφού, σαν τηλέφωνο, το Sony Ericsson P1i διαθέτει την ίδια φιλοσοφία στο λογισμικό με συσκευές όπως το K850i. Και είναι και ένα σκαλί ψηλότερα εξαιτίας της οθόνης αφής. Είναι δηλαδή ένα άριστο τηλέφωνο / φωτογραφική μηχανή / ραδιόφωνο / mp3 player/ video player. Και το μόνο «αλλά» εδώ είναι η διαχείριση των αρχείων που έχουμε αναφέρει στο συγχρονισμό.




Sony Ericsson P1i – multimedia







Sony Ericsson P1i – Music






Eπιπλέον διαθέτει ένα σωρό χρήσιμα προγραμματάκια όπως ρολόι (με ξυπνητήρι και διάφορες επιλογές), αντίστροφη μέτρηση, μετατροπέα μονάδων (όγκος, μήκος, θερμοκρασία κ.α.). Όλα είναι πολύ καλά «γραμμένα», εύχρηστα και προσθέτουν μια ευχάριστη νότα στην εμπειρία του χρήστη.




Sony Ericsson P1i – Widgets







Στο διά ταύτα



To Sony Ericsson P1i είναι όντως ένα πολύ καλό “multimedia” phone αλλά δεν είναι ιδιαίτερα smart. Απευθύνεται περισσοτερο στο μέσο καταναλωτή και στην αγορά των smartphone, έχει μόνο να αντιτάξει την αξιοπιστία και την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Και αυτό, εν μέρει μόνο, δικαιολογεί την αυξημένη του τιμή (μετρητοίς €450).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα