Οδηγός ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών

Οδηγός ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών

Το καλοκαίρι είναι εδώ, και αν είναι κάποια στιγμή κατάλληλη να βάλετε το χέρι στην τσέπη και να αγοράσετε ψηφιακή μηχανή, αυτή είναι τώρα, πριν τι...

Το καλοκαίρι είναι εδώ, και αν είναι κάποια στιγμή κατάλληλη να βάλετε το χέρι στην τσέπη και να αγοράσετε ψηφιακή μηχανή, αυτή είναι τώρα, πριν τις καλοκαιρινές σας διακοπές! Το MEN 24 ας παρουσιάζει μερικές απλές συμβουλές για να επιλέξετε αυτήν που σας ταιριάζει περισσότερο… Το φιλμ πέθανε ή, αν όχι ακόμα, είναι στα τελευταία του. Με την τεχνολογία των ψηφιακών μηχανών να απογειώνεται και τις αναλύσεις να φτάνουν σε επαγγελματικά επίπεδα, η επιλογή τους έχει γίνει μονόδρομος. Μερικοί φανατικοί του φιλμ αντιστέκονται και θα αντιστέκονται στο ψηφιακό κατακτητή που έχει σαρώσει τα πάντα, αλλά στο τέλος κανένα μαγικό φίλτρο δεν θα καταφέρει να τους σώσει.



Η ψηφιακές μηχανές κυριάρχησαν γιατί προσέφεραν κυρίως δύο μοναδικά χαρακτηριστικά στους κατόχους τους: τους απελευθέρωσαν από τον περίπατο στο φωτογραφείο (έλα βρε καρδιά μου να σε τραβήξω, ποιος θα δει τις topless φωτογραφίες σου) και τους επέτρεψαν να βγάζουν μια φωτογραφία όσες φορές χρειαστεί (βλέποντας άμεσα το αποτέλεσμα) μέχρι να την πετύχουν ακριβώς σωστά. Ε και αν δεν την πετύχουν έχουν πάντα την δυνατότητα να την συμμαζέψουν στο Photoshop κόβοντας περιττά κιλάκια, τριχούλες, περαστικούς, και άλλα ανεπιθύμητα αντικείμενα.



Η επιλογή της σωστής ψηφιακής μηχανής έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς ο ανταγωνισμός έχει γίνει αδυσώπητος και η τεχνολογία πλέον αρκετά φτηνή. Αν κανείς προσθέσει και τον πόλεμο των υψηλών αναλύσεων και άλλων χαρακτηριστικών, τότε είναι πολύ εύκολο κανείς να χαθεί μπροστά στην βιτρίνα.



Τι πρέπει να προσέξει τελικά κανείς; Χωρίς να χρειαστεί να εμβαθύνει υπάρχει μια σειρά χαρακτηριστικών και παραμέτρων που καλό θα ήταν να γνωρίζετε προτού βρεθείτε αντιμέτωπος με τον πωλητή.




Το μέγεθος μετράει…

Αποφασίστε εκ των προτέρων για πιο λόγο θέλετε την μηχανή. Σαν ενδιαφέρει να αγοράσετε κάτι καλό ή κάτι απλό και βολικό; Το μέγεθος της μηχανής είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα αν την θέλετε για παράδειγμα για τις διακοπές σας οπότε θα πρέπει να προτιμήσετε κάτι μικρό και ελαφρύ όπως μια compact ή ultra compact. Η μεταφορά της μηχανής μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική αν δεν σας ενδιαφέρουν εξεζητημένες λειτουργίες και δυνατότητες.




Ανάλυσέ το…

Η ανάλυση αποτελεί γενικά (αλλά όχι από μόνη της) δείγμα ευκρίνειας της φωτογραφίας που παίρνεται. Μετριέται σε Megapixel ή Mp (εκατομμύρια αισθητήρες φωτός) και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο ευκρινέστερο το αποτέλεσμα. Ωστόσο έχει επικρατήσει μια γενική παράνοια στο αγοραστικό κοινό οδηγώντας το σε μηχανές με υψηλότατες αναλύσεις χωρίς να υπάρχει λόγος. Υψηλή ανάλυση σημαίνει ότι οι φωτογραφίες μπορούν να μεγεθυνθούν χωρίς να υπάρξει απώλεια πιστότητας. Καταπληκτικές φωτογραφίες όμως, εφάμιλλες με αυτές του φιλμ, μπορούν να παρθούν ακόμα και με κάμερες με ανάλυση 4Mp για εκτύπωση σε μεγέθη Α4. Με δεδομένο ότι ο μέσος χρήστης σπάνια θα θελήσει να τυπώσει φωτογραφίες σε μεγαλύτερα μεγέθη, καλό θα ήταν να είσαστε συγκρατημένοι σ’ αυτόν τον τομέα.




Ζουμ, ζουμ…

To ζουμ αναφέρεται στην δυνατότητα μεγέθυνσης της εικόνας, και μετριέται με το πόσες φορές μπορεί ένα αντικείμενο να μεγεθυνθεί (π.χ. 2x , δύο φορές). Διακρίνεται σε οπτικό και ψηφιακό. Το οπτικό επιτυγχάνεται μέσω της αλλαγής εστίασης του φακού, και στις περισσότερες κάμερες της αγοράς κινείται ανάμεσα σε 3x ή 5x. Το ψηφιακό αγνοήστε το. Η μεγέθυνση της εικόνας γίνεται μέσω software και το αποτέλεσμα είναι μέτριο με ταυτόχρονη απώλεια ανάλυσης. Έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με την μεγέθυνση της εικόνας μέσω υπολογιστή. Προσέξτε της εταιρίες που προτιμούν να συμψηφίζουν οπτικό και ψηφιακό ζουμ.




Δες το αλλιώς…

Αναπόσπαστο χαρακτηριστικό των ψηφιακών μηχανών είναι η οθόνη υγρών κρυστάλλων με την οποία κάνετε προεπισκόπηση της φωτογραφίας που θα τραβήξετε, ορίζετε τις επιλογές και παραμέτρους της μηχανής και τελικά βλέπετε το αποτέλεσμα των κόπων σας. Διαλέξτε μεγάλη για να φαίνονται όσο πιο καθαρά οι φωτογραφίες που τραβήξατε, χωρίς όμως να είναι τόσο σημαντικό σαν χαρακτηριστικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιεί την οθόνη αυτή για να τραβήξει φωτογραφίες, ωστόσο καλό θα ήταν αν συνδυάζεται με το κλασικό οπτικό σκόπευτρο, μια και σε καταστάσεις ηλιοφάνειας μάλλον θα δυσκολευτείτε.




Do it yourself…

Οι ρυθμίσεις είναι ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να προσέξετε. Όλες οι κάμερες έχουν αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις για κάθε λογής συνθήκες και καταστάσεις, αλλά δεν είναι λίγοι οι χρήστες που ζητούν να ορίσουν οι ίδιοι τις παραμέτρους. Αν είστε από αυτούς που δεν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, αλλά άμα θέλετε να ασχοληθείτε και λίγο σοβαρά θα χρειαστεί λίγο παραπάνω ψάξιμο.




Α λα καρτ…

Τα αποθηκευτικά μέσα (κάρτες μνήμης) που χρησιμοποιούν οι κάμερες είναι εξίσου σημαντικά αλλά συνήθως αγνοούνται από τον περισσότερο κόσμο. Στην αγορά κυκλοφορούν μηχανές που χρησιμοποιούν πληθώρα διαφορετικών ειδών μνήμης με τις πιο δημοφιλής να είναι οι κάρτες Secure Digital (SD), Memory Stick (MS), Compact Flash (CF), και Xtreme Digital (xD). Καθώς οι κάρτες που έρχονται μαζί με την μηχανή, σπάνια επαρκούν για τις ανάγκες των χρηστών, υπολογίστε ότι σχεδόν σίγουρα θα χρειαστείτε να αγοράσετε και έξτρα μνήμη της οποία το κόστος δεν θα πρέπει να αγνοήσετε.




Και τα ρέστα…

Οι περισσότερες μηχανές σας δίνουν την δυνατότητα εγγραφής βίντεο (με ή χωρίς ήχο) σε διάφορες αναλύσεις. Σκέφτεται αν σας ενδιαφέρει αυτή η δυνατότητα και κατά πόσο κρίσιμη είναι στην επιλογή σας.



Υπολογίστε την συνδεσιμότητα. Το καλώδιο USB μπορεί να είναι ο στάνταρ τρόπος σύνδεσης της μηχανής με το PC σας αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε μπει στην εποχή της ασύρματης επικοινωνίας και οι επιλογές Bluetooth και Wifi δεν αποτελούν πλέον πολυτέλειες. Αρκετές κάμερες συνδέονται απ’ ευθείας στον εκτυπωτή. Άμα έχετε κάποιον καλό εκτυπωτή σκεφτείτε αυτήν την δυνατότητα.



Τέλος λάβετε υπόψιν σας τον κατασκευαστή. Μπορεί οι ψηφιακές μηχανές να αποτελούνται από ηλεκτρονικά κυκλώματα αλλά βασικότατο συστατικό για καλές φωτογραφίες εξακολουθεί να είναι ο φακός. Προτιμήστε αξιόπιστες λύσεις και όχι φθηνές έκτος και αν δεν σας ενδιαφέρει τόσο η ποιότητα του αποτελέσματος. Οι καλοί κατασκευαστές είναι γνωστοί και συνεχίζουν την παράδοση τους και στην ψηφιακή εποχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα