“Η μόνη σωτηρία είναι να τα ξεπουλήσετε όλα”

“Η μόνη σωτηρία είναι να τα ξεπουλήσετε όλα”

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ και μετατροπή του προστατευμένου δημόσιου τομέα σε μια ανοικτή για την ιδιωτική πρωτοβουλία αγορά πρότεινε ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης σε Συνέδριο Πληροφορικής

Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων τάχθηκε την Τετάρτη από το βήμα του 7ου Συνεδρίου Τεχνολογίας Πληροφορικής της KPMG, ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγει την πτώχευση η Ελλάδα είναι να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές

Τόνισε ωστόσο ότι από μόνες τους ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Κύπριος Νομπελίστας, μίλησε για την ανάγκη μεγάλης συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα.

“Το κράτος στην Ελλάδα δεν πρέπει να διατηρήσει σχεδόν καμία συμμετοχή σε εταιρείες του Δημοσίου, να πουληθούν όλα, ανέφερε ο κ.Πισσαρίδης, εξαιρώντας συμμετοχές του που σχετίζονται με θέματα άμυνας και κράτους πρόνοιας.

Ο κ.Πισσαρίδης επισήμανε ότι οι φόροι στην Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, δεν είναι όμως η κατάλληλη χρονική περίοδος να προχωρήσουν κινήσεις μειώσεων φορολογικών συντελεστών. Εξέφρασε επίσης την απορία και τον προβληματισμό του γιατί την αδυναμία συλλογής φόρων.

Πρέπει να πάρουμε και τη νέα βοήθεια των 60 δισ. ευρώ που μας δίνεται, εφόσον οριστικοποιηθεί και αφού υλοποιήσουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ενδεχομένως κάποιο νέο μνημόνιο. Ο Κύπριος Νομπελίστας εκτίμησε ότι η ανεργία στην Ελλάδα λόγω των συνεπειών της ύφεσης θα συνεχίζει να αυξάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση είναι αδιανόητο να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, μόνον από τον Ιδιωτικό Τομέα μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες απασχόλησης, επισημαίνοντας πάντως ότι οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους στήριξη (επιδόματα ανεργίας κλπ).

Επίσης τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται, δεν βοηθάει και δεν κάνει καλό στις σχέσεις κυρίως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι η Ευρώπη άργησε να δει το πρόβλημα της Ελλάδος και επισήμανε ότι η ελληνική κρίση μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωζώνη. Έχουν μπει πολλές μικρές χώρες στην ευρωζώνη με χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης οι οποίες προσφέρονται για κρίσεις στο μέλλον. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα