Οδηγός ερασιτεχνικής φωτογραφίας

Οδηγός ερασιτεχνικής φωτογραφίας

Πως θα μειώσουμε τη θολούρα και τις σκιές στα μάτια; Πως θα δημιουργήσουμε ένα πιο καλλιτεχνικό και επαγγελματικό αποτέλεσμα με την ψηφιακή φωτογρα...

Πως θα μειώσουμε τη θολούρα και τις σκιές στα μάτια; Πως θα δημιουργήσουμε ένα πιο καλλιτεχνικό και επαγγελματικό αποτέλεσμα με την ψηφιακή φωτογραφική μας μηχανή; Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει 10 κόλπα για να γίνεται ‘επαγγελματίας’ φωτογράφος.Η φωτογραφική μηχανή είναι πάντα το μηχάνημα και ποτέ ο φωτογράφος. Όσο καλή και να είναι δεν πρόκειται ποτέ να υποκαταστήσει εσάς όταν διαλέγετε το θέμα σας, κάνετε τις ρυθμίσεις και πατάτε το κλείστρο.



Και μπορεί παίρνοντας πολλές λήψεις να πετύχετε αυτό που θέλουμε αλλά με 10 απλά κολπάκια μπορείτε να κάνετε τις φωτογραφίες σας να μοιάζουν βγαλμένες από επαγγελματία φωτογράφο. Ιδού πως:




10. Σκηνοθετήστε!

Καλές οι φωτογραφίες της στιγμής, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διατάξετε το αντικείμενο σας. Δοκιμάστε διαφορετικούς σχηματισμούς, γεωμετρίες, σχήματα αλλά και διαφορετικές γωνίες λήψης και οπτικές. Τα κλειστά σχήματα όπως στη παρακάτω φωτογραφία δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από φωτογραφήσεις σε παράταξη (όπως π.χ. ποδοσφαιρικές ομάδες) και αφήνουν την προσωπικότητα των ανθρώπων να βγει στο χαρτί.









9. Καθέτως αντί οριζοντίως

Κάποια θέματα παρότι προσφέρονται για κάθετο πλάνο συνεχίζουμε να τα τραβούμε σε οριζόντιο προσανατολισμό γιατί συνήθως έτσι έχουμε συνηθίσει να κρατάμε τη φωτογραφική μηχανή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γυρίσετε την κάμερα σε προσανατολισμό Portrait και θα δείτε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον.









8. Φλας και εκτός

Χρησιμοποιώντας το φλας από κοντινή πάντα απόσταση και σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να βελτιώσετε δραματικά το αποτέλεσμα ειδικά όταν πρόκειται πρόσωπα. Χρησιμοποιήστε το τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε μουντές ημέρες και θα δείτε ότι μειώνονται οι μαύρες σκιές κάτω από τα μάτια και τη μύτη. Επίσης όταν ο ήλιος είναι πίσω από το αντικείμενο αυτό εμφανίζεται καλύτερα από το υπόβαθρο.









7. Καθαρό υπόβαθρο

Ένα χαοτικό υπόβαθρο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό σε φωτογραφίες που προσπαθούμε να πιάσουμε λεπτομέρεια ή έντονο χρώμα. Για να πετύχετε το κατάλληλο υπόβαθρο χρειάζεται πολλές φορές να αλλάξετε γωνία ή να περιμένετε το αντικείμενο σας να μετακινηθεί. Το να ελέγχετε το υπόβαθρο, σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να πεταχτεί και να καταστρέψει τη φωτογραφία.









6. Περί εστίασης

Οι περισσότερες ψηφιακές μηχανές επιτρέπουν να κλειδώσουμε το focus πατώντας το κουμπί του κλείστρου μέχρι τη μέση. Αν πατήσετε το κλείστρο κατευθείαν η μηχανή θα εστιάσει εκτός κέντρου δίνοντας έμφαση στο υπόβαθρο και χωρίς να χαθεί η ισορροπία της φωτογραφίας.









5. Ελάτε στη θέση τους

Το να κατέβετε στο ύψος του αντικειμένου όταν φωτογραφίζετε οτιδήποτε βρίσκετε κάτω από το ύψος του ματιού είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να πιάσετε τις λεπτομέρειες από τη σωστή γωνία. Το αποτελεσμα θα είναι πολύ πιο προσωπικό και λιγότερο πρόχειρο.









4. Γνωρίστε το φλας σας

Το βεληνεκές των φλας είναι περίπου 4 βήματα απόσταση από το αντικείμενο αλλά από το περίπου μέχρι το ακριβώς υπάρχει σηματική διαφορά. Για να βρείτε την βέλτιστη απόσταση θα πρέπει να δείτε το εγχειρίδιο της φωτογραφική μηχανής. Επίσης θα πρεπει να μην είστε πολύ κοντά γιατί θα πάρετε υπερεκτεθειμένες φωτογραφίες.









3. Ελάτε κοντά

Η σωστή απόσταση από το αντικείμενο είναι ίσως η δεύτερη πιο σημαντική παράμετρος για να πάρουμε καλές φωτογραφίες. Στις ψηφιακές μηχανές οι δυνατότητες zoom είναι περιορισμένες και οι φακοί τους δεν είναι της ίδιας ποιότητας με αυτές των SLR. Για αυτό βάλτε εσείς τη μίνιμουμ μεγέθυνση και πάτε κοντά στο αντικείμενο. Έτσι θα αποφύγετε ανεπιθύμητες αλλοιώσεις του ειδώλου και θορύβους στο υπόβαθρο.









2. Προσοχή στο φωτισμό

Η πιο σημαντική παράμετρος στη φωτογραφία είναι το φως. Προτού πατήσετε το κλείστρο παρατηρείστε τι αλλαγές επιφέρει η αλλαγή του φωτός. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε απόσταση, να αλλάξετε γωνία για να βελτιώσετε το φωτισμό. Όταν φωτογραφίζετε ανθρώπους διαλέξτε ελαφρύ φωτισμό για να μειώσετε τις ανεπιθύμητες σκιές και να έχετε πιο έντονα πρόσωπο. Για τοπία φωτογραφήστε νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα για να έχετε μακριές σκιές και πλούσιο χρώμα.









1. More is better

Αν κάτι έχει φέρει η ψηφιακή επανάσταση στη φωτογραφία είναι η δυνατότητα επιλογής. Απλώς τραβήξτε όσες περισσότερες λήψεις μπορείτε και διαλέξτε την καλύτερη.




Bonus: Αποκέντρωση τώρα

Το συχνότερο λάθος στο στιλ της φωτογραφίας είναι να κεντράρουμε στο αντικείμενο. Αν αφήσετε χώρο στο πλάι της φωτογραφίας τοποθετώντας το θέμα στο άλλο άκρο, τότε το κάδρο σας θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον και ισορροπία.




Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα