iPad: Αποκλειστική hands-on δοκιμή

iPad: Αποκλειστική hands-on δοκιμή

Αυτό για το οποίο μιλάμε, αυτό για το οποίο έγινε τόσος ντόρος, αυτό το οποίο είδαμε στη δοκιμή μας, είναι η αρχή μιας επανάστασης στο κομμάτι των ...

Αυτό για το οποίο μιλάμε, αυτό για το οποίο έγινε τόσος ντόρος, αυτό το οποίο είδαμε στη δοκιμή μας, είναι η αρχή μιας επανάστασης στο κομμάτι των φορητών υπολογιστών.
10 λεπτά! Τόσο χρειάζεται για να σε κερδίσει το iPad. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και, όχι, δε χρειάζεται να ανήκεις σε αυτούς που λάτρεψαν το iPhone. Το αντίθετο μάλιστα. Τα apps είναι βελτιωμένα αλλά, αν είσαι από αυτούς, δε θα δεις κάτι ριζοσπαστικά καινούριο. Αν συνήθισες με το ίντερνετ/τηλέφωνο στην τσέπη μπορεί να το σκεφτείς δεύτερη φορά για να ανέβεις στην κατηγορία «τσαντάκι».

Αν, όμως, είσαι από αυτούς που κουβαλάνε το laptop παντού φαντάσου το εξής: Την φορητότητα ενός eBook Reader, την ευκολία ενός iPhone και τη λειτουργικότητα ενός MacBook Air, όλα σε ένα μηχάνημα. Αυτό για το οποίο μιλάμε, αυτό για το οποίο έγινε τόσος ντόρος, αυτό το οποίο είδαμε στη δοκιμή μας, είναι η αρχή μιας επανάστασης στο κομμάτι των φορητών υπολογιστών.

Με βάρος μόλις 680 γραμμάρια, το iPad μεταφέρεται πιο άνετα απ’ ό,τι ένα βιβλίο και παρότι λίγο βαρύτερο από το μέσο eBook Reader κρατιέται άνετα στο ένα χέρι όσο χρησιμοποιείς το δεύτερο για να αλλάζεις σελίδες ή να σερφάρεις στο διαδίκτυο. Μπαίνει άνετα σε μια μικρή τσάντα και δεν πρόκειται ποτέ να κουράσει τον ώμο.

Η μεγάλη οθόνη των 9,7 ιντσών (1024×768) πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες χειρισμού. Στο iPad έχεις όλες τις χειρονομίες του iPhone και ακόμα παραπάνω. Η πληκτρολόγηση, αν και στενάχωρη σε portrait προσανατολισμό, είναι ιδιαίτερα άνετη σε landscape διάταξη φιλοξενώντας και τα δύο χέρια. Η αλλαγή σελίδων βρίσκεται σε περισσότερες εφαρμογές και γίνεται με ένα απλό drag και animation όλης της κίνησης. Μπορείς π.χ να γυρίσεις τη σελίδα μέχρι τα μισά, να δεις τι έχει η επόμενη και να γυρίσεις πίσω.

Είναι χαρακτηριστικό πως χρησιμοποιώντας τις διάφορες εφαρμογές υπήρξαν στιγμές που ευχόσουν το laptop σου να ήταν σαν το iPad από πλευράς χρηστικότητας. Το Gmail app, για παράδειγμα, ήταν θαυματουργό μέσα στην απλότητα του. Αριστερά υπήρχε ένα scroll μενού με τα εισερχόμενα και δεξιά το μήνυμα κειμένου. Η εισαγωγή νέων επαφών στο Contacts ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική χωρίς λάθη στην πληκτρολόγηση και με άνεση στην αλλαγή πεδίων. Το iPad εξομοιώνει ακόμα και το βάθος των σελίδων στα eBook κάτι που δεν υπάρχει ακόμα στα eBook Reader. Η εξερεύνηση στα google Maps και η πλοήγηση στα iTunes τίποτα λιγότερο από εκθαμβωτική.

Και, όλα αυτά με θαυμαστή ταχύτητα. Τουλάχιστον για οτιδήποτε γίνεται offline. Η αλλαγή της οθόνης από τον κατακόρυφο στον οριζόντιο προσανατολισμό είναι ακαριαία. Η οθόνη ανταποκρίνεται ταχύτατα στις χειρονομίες, η αναπαραγωγή βίντεο γίνεται χωρίς τρεμοπαιξίματα και το φόρτωμα των εφαρμογών είναι αέρινο. Τελικά ο A4 επεξεργαστής που βρίσκεται στην καρδιά του iPad είναι πολύ περισσότερο από μια σούμα υποσυστημάτων όπως είχε κατηγορηθεί μετά το keynote του Steve Jobs.

Αν υπήρξαν παράπονα, αυτά ήταν δύο: Το πρώτο αφορούσε τη μεταφορά δεδομένων μέσω WiFi τόσο στα apps που δοκιμάσαμε όσο και στη φόρτωση ιστοσελίδων. Το iPad υστερούσε αρκετά σε ταχύτητα και χρειάστηκαν αρκετά restart στο WiFi από τις ρυθμίσεις! Παράλληλα, το πληκτρολόγιο διατηρεί την ίδια διάταξη με το iPhone. Χωρίς έξτρα γραμμή για τα αριθμητικά στοιχεία παρά την επιπλέον επιφάνεια εργασίας χρειάστηκαν αρκετές αλλαγές για την εισαγωγή στοιχείων.

Συμπέρασμα; Παρά τις μικρές ατέλειες και παρά τις ελλείψεις του, το iPad είναι ένα μικρό θαύμα μηχανικής που πετυχαίνει τη χρυσή τομή μεταξύ netbook και smartphone κάνοντας τις δουλειές και των δύο πολύ καλύτερα. Όπως έγινε και με το iPhone όταν σε βάθος χρόνου εξοπλιστεί με εξειδικευμένες εφαρμογές και σουίτες παραγωγικότητας κανείς δεν πρόκειται να κοιτάξει πίσω. Μήπως, όμως, είναι τώρα η ώρα να κοιτάξεις μπροστά;




Ευχαριστούμε την
iPhoneHellas για την παραχώρηση της συσκευής!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα