Σύννεφα στην ιστορική συμφωνία
Τα πρώτα σύννεφα σκιάζουν την ιστορική συμφωνία START για τη μείωση των εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αν και οι δύο πρόεδροι ήταν ένθερμοι, ωστόσο αμερικανική Γερουσία και ρωσική Δούμα προβάλουν αντιρρήσεις
- 24 Δεκεμβρίου 2010 10:37
“Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισαν, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, τη συνθήκη START ιστορική για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας”, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Λευκός Οίκος.
“Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ συνεχάρη τον πρόεδρο Ομπάμα μετά την επικύρωση της νέας συνθήκης από το Κογκρέσο και οι δύο ηγέτες εκτίμησαν ότι πρόκειται ένα ιστορικό γεγονός για τις δύο χώρες και για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στο μεταξύ, η ρωσική Δούμα πρόκειται να εγκρίνει σήμερα Παρασκευή το αρχικό κείμενο της συνθήκης ελέγχου των εξοπλισμών START, αλλά θα απαντήσει στη συνέχεια στους όρους που προστέθηκαν από την αμερικανική Γερουσία και έρχονται σε αντίφαση με το κείμενο.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής κάτω βουλής Κονσταντίν Κοσατσόφ “οι τροπολογίες των Αμερικανών γερουσιαστών έρχονται σε αντίφαση με το πνεύμα του συνόλου της συνθήκης. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε χωρίς απάντηση αυτές τις ερμηνείες, έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα του κειμένου”, είπε.
Κατά την πρώτη ανάγνωση, η Ενωμένη Ρωσία θα επικυρώσει τη συνθήκη, υπό την μορφή που υπεγράφη από τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ. “Θα εγκρίνουμε το κείμενο που υπέγραψε ο πρόεδρος (της Ρωσίας). Η δεύτερη ανάγνωση θα γίνει το νωρίτερο τον Ιανουάριο. Θα καταθέσουμε τις δικές μας τροπολογίες και δύο συμπληρωτικές δηλώσεις. Όλα αυτά θα πάρουν χρόνο”, διευκρίνισε.
Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε την Τετάρτη, έπειτα από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, το κείμενο της συνθήκης START, που αποτελεί το κεντρικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.
Να σημειωθεί ότι η συνθήκη START προβλέπει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών για κάθε μία από τις δύο χώρες, που αντιστοιχεί στη μείωση κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο του 2002. Το κείμενο επιτρέπει επίσης την επανάληψη των διαδικασιών αμοιβαίας επαλήθευσης της τήρησης της συνθήκης με την επιθεώρηση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, οι οποίες διεκόπησαν στο τέλος του 2009.