Αμπάς: “Έχουμε δικαίωμα στην αντίσταση”

default image

Ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο της Φατάχ που οργανώνεται τα τελευταία 20 χρόνια. Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς

Ξεκίνησε σήμερα το πρώτο συνέδριο της Φατάχ που οργανώνεται τα τελευταία 20 χρόνια. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμουντ Αμπάς.

“Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επιδιώξουν την ειρήνη με τους Ισραηλινούς, χωρίς όμως να απεμπολίσουν το δικαίωμα της αντίστασης, δήλωσε σήμερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά την έναρξη του συνεδρίου.

“Αν και επιλογή μας είναι η ειρήνη, διατηρούμε το δικαίωμα της αντίστασης, στο πλαίσιο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Αμπάς, χρησιμοποιώντας έναν όρο που περιλαμβάνει τόσο την ένοπλη αντιπαράθεση, όσο και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Επίσημοι αναφέρουν ότι το σχέδιο του νέου προγράμματος της Φάταχ καλεί τους Παλαιστινίους σε νέες μορφές αντίστασης, όπως η ανυπακοή στο ισραηλινό σχέδιο εποικισμού, αλλά και ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο “ένοπλης πάλης” εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ αποτύχουν, ενώ δεν αποκλείει την περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, εάν οι διαπραγματεύσεις παραμείνουν ατελέσφορες. 

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ούτε η Χαμάς, ούτε κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του τις μορφές αντίστασης. “Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του. Κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει την πατρίδα στην καταστροφή. Κανείς δεν μπορεί να πάρει μία απόφαση και να μας οδηγήσει εκεί όπου δεν θέλουμε να πάμε”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αμπάς, επικρίνοντας για μία ακόμη φορά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει ως καταστροφικές για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο κ. Αμπάς αναγνώρισε εξάλλου ότι η οργάνωσή του διέπραξε “λάθη” που της στοίχισαν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και απηύθυνε κάλεσμα “για μία νέα αρχή”.

Στο τριήμερο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 αντιπρόσωποι της οργάνωσης του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, αλλά όχι και οι περίπου 400 αντιπρόσωποι της Φάταχ στη Γάζα, καθώς η Χαμάς αρνήθηκε να τους επιτρέψει να μεταβούν στη Βηθλεέμ, θέτοντας ως προϋπόθεση την απελευθέρωση των οπαδών της που κρατούνται σε φυλακές της Δυτικής Όχθης. Αντίθετα, στο συνέδριο συμμετέχουν πολλοί εξόριστοι οι οποίοι εξασφάλισαν άδεια από τους ισραηλινούς για να εισέλθουν στα κατεχόμενα εδάφη.

Παπανδρέου: “Είμαστε στο πλευρό σας”

Την αλληλεγγύη του ελληνικου λαού και του ΠΑΣΟΚ στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστίνιων εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος  Παπανδρέου μιλώντας από το βήμα του 6ου συνεδρίου της Φάταχ, στη Βηθλεέμ.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυναν για να μιλήσει στο συνέδριο και υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, αλλά και τις σχέσεις του Γιάσερ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι κοινές μας αξίες μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε μια ενωμένη και ελεύθερη Παλαιστίνη, που θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Διατυπώνοντας το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για επίλυση του Παλαιστινιακού, έδωσε την απάντηση ότι η ελπίδα υπάρχει από την παρουσία τόσων συνέδρων από όλα τα μέρη της γης, που είναι και το σημαντικότερο σημάδι ελπίδας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης υπενθύμισε την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο και τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητά για έναν συμβιβασμό και αυτό είναι μία ακόμη ελπίδα. 

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η λύση δεν μπορεί να έλθει με τα όπλα και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή. 

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αμπάς, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι τον υποστηρίζει και προς τους συνέδρους ότι “είμασταν μαζί, είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί”. Ελπίζω ότι θα βρεθούμε μαζί σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Φάταχ.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εξωτερική πολιτική Ομπάμα. 

Επίσης μετέφερε στον πρόεδρο Αμπάς τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. 

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι “βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα τους, για ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος, μια ελεύθερη Παλαιστίνη”.

Τέλος τόνισε ότι είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ειρηνικά. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.



 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα