Τα 5 καλύτερα eBook Readers

Τα 5 καλύτερα eBook Readers

Από το Kindle της Amazon που μας απασχόλησε πέρυσι μέχρι το εντυπωσιακό και αναδιπλούμενο Readius της Polymer Vision, το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τις καλ...

Από το Kindle της Amazon που μας απασχόλησε πέρυσι μέχρι το εντυπωσιακό και αναδιπλούμενο Readius της Polymer Vision, το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς σε eBook ReadersΣτην ακμή της ψηφιακής εποχής υπάρχει ακόμα ένα κάστρο που πολιορκείται αλλά δεν έχει πέσει. Αυτό που φρουρούν οι απανταχού βιβλιόφιλοι επιμένοντας με σχεδόν πατριωτική αυταπάρνηση στο γκρι χρώμα του χαρτιού και τη σελίδα. Αν και τα ηλεκτρονικά ισοδύναμα του βιβλίου έχουν αρκετά χρόνια ιστορίας, η πολυπλοκότητα στα format, η ανάγκη για επιπλέον συσκευές, μπαταρίες, φορτιστές και καλώδια είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κρατούν τους λάτρεις της λογοτεχνίας ταμπουρωμένους στα παραδοσιακά χάρτινα βιβλία.



Τα πράγματα, όμως, έχουν αρχίσει να αλλάζουν και τα τελευταία χρόνια δίνεται από διάφορες εταιρείες η μάχη του eReader. Ήταν μόλις πέρυσι που σε μια παρουσίαση, ανάλογου μεγέθους και ύφους με το JesusPhone, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon παρουσίαζε το Kindle υποσχόμενος την επανάσταση στο χώρο. Μια επανάσταση που η Sony και άλλες λιγότερο γνωστές εταιρείες προσπαθούσαν να κάνουν πράξη εδώ και χρόνια. Με βαρύγδουπα ονόματα όπως Cybook ή iLiad, συναγωνίζονται για μια συσκευή που θα είναι τόσο ελαφριά, τόσο απλή στη χρήση και τόσο πιο κοντά στο πραγματικό βιβλίο από πλευράς αίσθησης για να καταφέρει να το αντικαταστήσει. Και μαζί να κερδίσει τις ψυχές των βιβλιοφάγων.



Το ΜΕΝ 24, λοιπόν, έψαξε βρήκε και παρουσιάζει ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.




Sony Reader








Ένα από τα πιο συχνά παράπονα του καταναλωτικού κοινού είναι ότι τα eBook δεν είναι αρκετά φορητά για να μεταφέρονται παντού όπως τα κανονικά βιβλία. Από αυτή την άποψη το Sony Reader είναι ο επικρατέστερος ανταγωνιστής στην αγορά με διαστάσεις που μόλις υπερβαίνουν ένα κανονικό βιβλίο τσέπης.



Από πλευράς τεχνικών δυνατοτήτων προσφέρει το πιο πλήρες πακέτο format με PDF, RRS και JPEG. Η μπαταρία του διαρκεί 7500 αλλαγές σελίδας και η οθόνη E-Ink των έξι ιντσών που διαθέτει μιμείται άριστα την αισθητική του χαρτιού.



Η τιμή του Sony Reader υπολογίζεται στα 300 περίπου ευρώ ενώ με 40 ευρώ επιπλέον μπορεί κανείς να αγοράσει και δερμάτινη θήκη.









Amazon Kindle






Πέρυσι, ήταν η συσκευή που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας σχεδόν όσο και το iPhone I. Φέτος που ο κουρνιαχτός έχει καταλαγιάσει φαίνεται ότι το Kindle της Amazon δεν είχε τη διεισδυτικότητα που όλοι περίμεναν αν και παραμένει ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές.



Σημαντικότερες αιτίες για αυτό ήταν η απόφαση των ιθυνόντων να χρησιμοποιήσουν ένα αποκλειστικό format ονόματι AZW που δημιούργησε φόβους για μονοπωλιακή συμπεριφορά και η αποκλειστική πρόσβαση στο περιεχόμενο μέσω ασύρματων δικτύων.



Τα πάντα, από βιβλία μέχρι blog και εφημερίδες αποκτώνται με την καταβολή αντιτίμου που κυμαίνεται από 2 έως 15 ευρώ περίπου. Από τη κυκλοφορία του το Νοέμβριο του 2007, η τιμή του Kindle έπεσε από τα 400 ευρώ στα 360.









iRex iLiad






Το αουτσάιντερ της κούρσας είναι αυτό έχει κερδίσει ένα σημαντικό προβάδισμα. Τουλάχιστον στις καρδιές των βιβλιόφιλων. Όχι μόνο μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται με πραγματικό βιβλίο αλλά μπορεί να διαβαστεί ακόμα και με ντάλα ήλιο.



Αντίθετα με τα υπόλοιπα eBook οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν επισημάνσεις και σχόλια τις οποίες μπορούν επίσης να στείλουν μέσω email σε άλλους χρήστες, να διαβάσουν κόμικ, να λύσουν σταυρόλεξα, να παίξουν σουντόκου και να γράψουν με γραφίδα στην οθόνη όπως θα έκαναν σε χαρτί. Παράλληλα δίνει στους χρήστες μοναδικές ιδιότητες και κυρίως επιτρέπει αποστολή και παραλαβή περιεχομένου από χρήστη σε χρήστη.



Φυσικά με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα είναι και από τα πιο ακριβά της αγοράς με τιμή 600 ευρώ για τη βασική και 700 ευρώ για τη δεύτερη έκδοση.









Bookeen Cybook Gen 3








Το Cybook Gen 3 είναι το γαλλικό (και ευρωπαικό για πολλούς) γκανιάν που κατασκευάζει η εταιρεία Bookeen. Υποστηρίζει σχεδόν όλα τα format όπως Mobipocket, eNews και eBooks χωρίς περιορισμούς στη χρήση τους δίνοντας πρόσβαση σε εκατομμύρια τίτλους. Στον αντίποδα το Kindle δίνει μόνο πρόσβαση σε όσα κείμενα δεν προστατεύονται από δικαιώματα.



Παράλληλα το Cybook δίνει πρόσβαση σε λεξικά και διαθέτει οθόνη E-Ink όπως άλλωστε το Sony Reader και το iRex iLiad. Στην τιμή του πακέτου που ανέρχεται στα 450 ευρώ συμπεριλαμβάνεται μια κάρτα επέκτασης μνήμης των 2GB, ένας φορτιστής USB και ακουστικά.









Polymer Vision Readius








Δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά, η μπαταρία του διαρκεί μια μόνο εβδομάδα και δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα προσφέρει από πλευράς περιεχομένου. Ωστόσο, το Readius αναμένεται να φέρει την επανάσταση στο χώρο των eBook Reader γιατί διαθέτει μια επαναστατική οθόνη που διπλώνει.



Είναι πολύ πιθανό επίσης να επιφέρει αλλαγές ακόμα και στην κινητή τηλεφωνία σήμερα αφού με τη δυνατότητα αναδίπλωσης της οθόνης προσφέρει μεγάλη επιφάνεια εργασίας χωρίς να μειώνεται η φορητότητα. Όπως λένε και οι υπεύθυνοι της Polymer η οθόνη είναι «λεπτή σαν χαρτί, ελαφριά σαν χαρτί και άθραυστη».




Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα