“Έφυγε” η Μαρίνα Ζοφέα

“Έφυγε” η Μαρίνα Ζοφέα

Η συντακτική ομάδα του News247.gr εκφράζει τη λύπη της προς τη φίλη και συνάδελφο Μαρίνα Κουτσούμπα για το χαμό της αγαπημένης της γιαγιάς. Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα γραπτό "αντίο" από τη Μαρίνα, γιατί τα γραπτά (και οι αναμνήσεις) μένουν

Η “λατρεία” όπως αποκαλούσε τη γιαγιά Μαρίνα ο αδερφός μου Χρήστος έφυγε από κοντά μας στα 80 της χρόνια. Η αείμνηστη Μαρίνα Ζοφέα ανήκε σε μία γενιά που πέρασε δύσκολα. Έζησε τις ασχήμιες ενός πολέμου και την απόλυτη φτώχεια. Έχοντας στερηθεί πολλά πράγματα στη ζωή της, φρόντισε να μην μας λείψει τίποτα και στάθηκε πάντα στο πλευρό μας. Στις καλές και τις κακές στιγμές.

Ήταν αρχοντογυναίκα, όπως όλες οι Μικρασιάτισσες, και αγωνίστρια. Έτσι έχει χαραχτεί στο μυαλό μου η εικόνα της. Πάλεψε σκληρά στη ζωή της και αγωνιζόταν με το ίδιο πάθος ακόμα στις πιο δύσκολες στιγμές. Έδωσε τη μάχη της και τις τελευταίες στιγμές. Τώρα πια αναπαύτηκε η ψυχή της.

Η ζωή της δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Φρόντιζε όμως να ξεπερνά με ψηλά το κεφάλι τις όποιες δυσκολίες. Λίγα χρόνια αφότου απέκτησαν με τον σύζυγό της Μιχαήλ τη μοναχοκόρη της και μητέρα μου Δέσποινα -Νέλλη όπως την αποκαλούσε χαϊδευτικά-, αρρώστησε. Μετά από αρκετό καιρό στα μηχανήματα για αιμοκαθάρσεις, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η επιτυχία της επέμβασης της χάρισε 22 χρόνια ζωής. Χρόνια καλά που τα πέρασε δίπλα στην οικογένειά της. Μεγάλωσε τη μοναχοκόρη της και αξιώθηκε να δει και να μεγαλώσει και τα δύο της εγγόνια, τον Χρήστο και εμένα που φέρω το όνομά της, Μαρίνα. Ήμασταν και εμείς όπως συνήθιζε να λέει παιδιά της. Έτσι νιώθαμε και εμείς.

Δεν πρόλαβε να μας δει να ανεβαίνουμε τα σκαλιά της εκκλησίας, κάτι που επιθυμούσε πολύ. Είμαι πεπεισμένη πως όταν κάτι τέτοιο συμβεί, θα μας βλέπει από κάπου ψηλά και θα είναι περήφανη για τα παιδιά της.

Η απουσία της είναι παραπάνω από αισθητή. Τώρα πια που δεν είναι κοντά μας θα ζει μέσα από τις αναμνήσεις μας, τις ιστορίες που μας αφηγείτο για τη ζωή της και τα διδάγματά της. Όσο κοινότυπο και αν ακουστεί, εκμεταλλευτείτε τις στιγμές με τους δικούς σας ανθρώπους. Δεν θα τους έχουμε πάντα μαζί μας.

Στα χρόνια εκείνα ήταν σχετικά λίγες οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ελλάδα και έτσι έγινε πρωτοσέλιδο στον αθηναϊκό Τύπο το 1989. Ως εκπρόσωπος του σημερινού Τύπου ένιωθα την ανάγκη και όφειλα να την αποχαιρετίσω μέσα από ένα δικό μου άρθρο…

Στην πολυαγαπημένη μου γιαγιά,

Μαρίνα Κουτσούμπα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα