Φιλόδοξο, αλλά με δυσκολίες

Φιλόδοξο, αλλά με δυσκολίες

Φιλόδοξο αλλά με μεγάλες δυσκολίες ως προς την υλοποίησή του κρίνει η ΠΟΜΙΔΑ το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών

Φιλόδοξο αλλά με μεγάλες δυσκολίες ως προς την υλοποίησή του κρίνει η ΠΟΜΙΔΑ το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών του υπουργείου Ανάπτυξης. Παρουσιάζει μάλιστα σειρά προτάσεων για τη βελτίωσή του και επικεντρώνεται στα φορολογικά κίνητρα.



Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει:



-Φορολογική απαλλαγή του 100% του ποσού των δαπανών για υλικά και εργασίες με νόμιμα παραστατικά από τη φορολογία εισοδήματος, με πενταετή απόσβεση ανά 20% ετησίως και



-Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα υλικά και εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης.



Για τη διευκόλυνση όσων προβούν σε θερμομόνωση κελύφους κτιρίου η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας για τις εργασίες πρόσοψης και την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη κατάληψης πεζοδρομίου και από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής αποκατάστασης πεζοδρομίου.



Η ΠΟΜΙΔΑ κρίνει την ενεργειακή υποβάθμιση των κτιρίων ως φιλόδοξο αλλά δυσχερές πρόγραμμα.



«Η υλοποίησή του προσκρούει σε τεράστιες δυσκολίες, τεχνικές, νομικές, κοινωνικές αλλά κυρίως οικονομικές και εξαρτάται από το πόσο η ΕΕ και τα κράτη-μέλη αντιλαμβάνονται την ανάγκη να διευκολύνουν της απλούς πολίτες να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, συνεπικουρώντας τους σε όλα τα θέματα ενημέρωσης, απαλλαγής από περιττές διατυπώσεις, άδεις και αμοιβές, καθώς και επιδότησης ή φοροαπαλλαγών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.



Ως θετικά στοιχεία του προγράμματος η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει:



-Τη δραματική αύξηση της απασχόλησης και της αγοράς οικοδομικών και συναφών υλικών.



-Την εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ενεργειακών εξόδων των νοικοκυριών.



-Τη μείωση της ρύπανσης, προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής.



Τα ειδικά θετικά στοιχεία για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι:



Η επιδότηση υλικών θερμομόνωσης-εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό έως και 50%.



-Η επιδότηση κτιρίων κατοικιών σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 1.500 ευρώ /τ.μ. που αποτελεί ένα δίκαιο κοινωνικό κριτήριο, αντί να ερευνάται η οικονομική κατάσταση καθενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος πολυκατοικίας ξεχωριστά.



-Η απαλλαγή ιδιοκτητών / διαχειριστών από την ανάγκη προσέλευσης σε πολλές υπηρεσίες.



-Η απαλλαγή τους από την γραφειοκρατική εμπλοκή με το ΙΚΑ, αφού τα ένσημα των εργαζομένων στην θερμομόνωση κελύφους («μη εστεγασμένων επαγγελμάτων») θα δηλώνονται και θα καταβάλλονται από τους εργολάβους του όλου έργου.



«Καμία προεκλογική λογική στα μέτρα»




Ερωτώμενος ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης εάν τα μέτρα για την ενεργειακή εξοικονόμηση έχουν προεκλογική λόγικη, απάντησε πως παρουσιάστηκαν ως σκέψη της κυβέρνησης από τον περασμένο Φεβρουάριο και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε μια ξεκάθαρη ατζέντα χωρίς να έχει το μυαλό της στις εκλογές.



«Ό,τι και να παρουσιάσουμε, είτε είναι ‘ευχάριστο’, είτε είναι ‘δυσάρεστο’ βρίσκεται κάποιος να κάνει μια κριτική. Στην πρώτη περίπτωση ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και στη δεύτερη ότι είμαστε δήθεν ανάλγητοι», τόνισε ο υπουργός.



Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου ο προϋπολογισμός, ενώ το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο χρόνια και μετά αν υπάρξει ανάγκη μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασής του.



Επεσήμανε δε ότι θα ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα