Συνελήφθη ο Μλάντιτς

default image

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο Ράτκο Μλάντιτς. Τη σύλληψή του επιβεβαίωσε και επίσημα ο πρόεδρος της Σερβίας. Η ζωή, η πορεία του και ο ρόλος του στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας (Vid)

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, επιβεβαίωσε, ότι το άτομο που συνελήφθη νωρίτερα σήμερα, από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας είναι ο καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος συνεχάρη την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη σύλληψη του Μλάντιτς και είπε πως αποδεικνύεται με την εξέλιξη αυτή πως η Σερβία πάντα προσπαθούσε να ολοκληρώσει τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης.

Σημείωσε ακόμη ότι η διαδικασία έκδοσής του στη Χάγη είναι σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με τον εισαγγελέα θα διαρκέσει περίπου μια βδομάδα.

Νωρίτερα, η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

“Έχει κάποια από τα σωματικά χαρακτηριστικά του Μλάντιτς. Αναλύουμε το DNA του τώρα”, είπε ο αξιωματούχος αυτός υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Ο άνδρας συνελήφθη στη Σερβία μετά από ανώνυμη ειδοποίηση, πρόσθεσε.

Ανεπίσημες πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας επιβεβαίωσαν σχεδόν αμέσως την κρατική τηλεόραση της χώρας ότι το άτομο που συνέλαβαν με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς.

Εξάλλου ένας οικογενειακός φίλος των Μλάντιτς δήλωσε πως ο στρατιωτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου συνελήφθη πράγματι στη Σερβία.

“Βρίσκεται στο αρχηγείο της BIA”, δήλωσε το εν λόγω πρόσωπο, αναφερόμενος στη σερβική υπηρεσία πληροφοριών. “Συνελήφθη στη Σερβία”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στην πόλη Ζρένιανιν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χλμ ΒΔ του Βελιγραδίου. Ο Μλάντιτς κρυβόταν εκεί, με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η αστυνομία εντόπισε τον Μλάντιτς ύστερα από πληροφορία που έλαβε, ότι κάποιο άτομο με τα δικά του χαρακτηριστικά είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.

Η Σερβία έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συλλάβει τον Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.

Η διεθνής κοινότητα είχε διαμηνύσει στη Σερβία εδώ και καιρό πως θα πρέπει να συλλάβει τους εναπομείναντες καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, δηλαδή τον Ράτκο Μλάντιτς και τον Γκόραν Χάτζιτς, προκειμένου να έχει επιτυχή κατάληξη η ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Μλάντιτς διέφευγε τη σύλληψη από το 1995, όταν και του απευθύνθηκαν κατηγορίες για τα γεγονότα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, της χειρότερης θηριωδίας στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντιδράσεις

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς, δήλωσε ότι η οικογένεια του πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

“Άκουσα ότι η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί. Η οικογένεια δεν γνώριζε για τη σύλληψη έως τώρα”, δήλωσε ο Σάλιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Srna της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Από τα πολιτικά κόμματα στη Σερβία, άμεση ήταν η αντίδραση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός του οποίου, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, συνεχάρη τον πρόεδρο της Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, υπογράμμισε ότι η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς καθιστά τη Σερβία ελεύθερη. “Η σύλληψη ανοίγει πλήρως τις πόρτες για ένα ευρωπαϊκό και δημοκρατικό μέλλον για τη Σερβία. Παράλληλα, κλείνει την πόρτα στις οπισθοδρομικές δυνάμεις και της πολιτικής τους, που είναι να ωθούν τη Σερβία προς τα πίσω, στην τραγική δεκαετία του 1990”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η σύλληψη ήταν υποχρέωση που ανέλαβε η Σερβία προς τους διεθνείς οργανισμούς.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα. Η πρόεδρος του συλλόγου “Μητέρες της Σρεμπρένιτσα” Μουνίρα Σούμπασιτς δήλωσε ότι οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνονται δικαιωμένοι, παρότι άργησε η σύλληψη.

Η πορεία του Μλάντιτς

Ο Ράτκο Μλάντιτς γεννήθηκε το 1942 στο Καλίνοβικ της Βοσνίας (στην τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία). Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας και σκοτώθηκε το 1945, στη διάρκεια επίθεσης των Παρτιζάνων κατά της γενέτειρας του αρχηγού των Κροατών ουστάσι (που συνεργάστηκαν με τους Ναζί), Άντε Πάβελιτς.

Μεγάλωσε στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο και έγινε αξιωματικός του Λαϊκού Στρατού. Όταν η χώρα άρχισε να διαλύεται το 1991, τοποθετήθηκε αρχηγός του 9ου Σώματος του γιουγκοσλαβικού Στρατού, στις επιχειρήσεις κατά των Κροατικών δυνάμεων στο Κνιν. Αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της Δεύτερης Στρατιωτικής Περιφέρειας του γιουγκοσλαβικού στρατού, με έδρα το Σεράγεβο.

Το Μάιο του 1992, όταν η Εθνοσυνέλευση των Σέρβων της Βοσνίας, αποφάσισε τη δημιουργία του σερβοβοσνιακού στρατού, επελέγη ο Μλάντις ως επικεφαλής του.

Ο στρατηγός Μλάντιτς ήταν ο αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων επί προεδρίας Ράντοβαν Κάραζιτς και καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Ο Ράτκο Μλάντιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου. Η πλέον “βαριά” κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι- άνδρες και νεαρά αγόρια- το 1995.

Έζησε για ένα διάστημα ελεύθερος στο Βελιγράδι, αλλά τα ίχνη του χάθηκαν μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2001.

Από τον Οκτώβριο του 2004, πρώην συνεργάτες του στρατηγού Μλάντιτς άρχισαν να παραδίδονται στο δικαστήριο, καθώς το Βελιγράδι δεχόταν έντονες πιέσεις για να συνεργαστεί.

Μεταξύ των παραδοθέντων ήταν ο Ραντίβοε Μίλετιτς και ο Μίλαν Γκβέρο, κατηγορούμενοι για επιχειρήσεις εθνικής καθαρότητας.

Σε βάρος του Ράτκο Μλάντιτς έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Εκτιμάται πως ο Μλάντιτς υπήρξε εκ των πρωτεργατών της πολιορκίας του Σαράγεβο και ότι το 1995 ηγήθηκε της σερβικής επίθεσης στον -κατόπιν απόφασης του ΟΗΕ- ασφαλή θύλακα της Σρεμπρένιτσα, όπου είχαν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, μετά τις προηγούμενες επιχειρήσεις των Σέρβων στη βορειοανατολική Βοσνία.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Οι σερβικές δυνάμεις πολιόρκησαν την πόλη και την βομβάρδιζαν επί πέντε μέρες, προτού μπει σε αυτήν ο στρατηγός Μλάντιτς συνοδεία σερβικών τηλεοπτικών συνεργείων.

Την επόμενη μέρα, πούλμαν μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά σε μουσουλμανικές περιοχές ενώ οι άντρες και τα αγόρια από 12 ως 77 ετών κρατήθηκαν για ανάκριση.

Στις επόμενες πέντε μέρες από την πτώση της Σρεμπρένιτσα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι άντρες και αγόρια.

Τα μετά τον πόλεμο βήματά του

Μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, ο Μλάντιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι και λέγεται ότι κυκλοφορούσε ελεύθερα στην πόλη κι εμφανιζόταν σε δημόσιους χώρους, έτρωγε σε εστιατόρια κι ακόμα πήγαινε στο γήπεδο.

Μετά τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πιστεύεται πως είχε καταφύγει στο καταφύγιο που είχε την περίοδο του πολέμου, στο Χαν Πιέσακ, κοντά στο Σεράγεβο ή στο Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρέμεινε στο Βελιγράδι, ή κάπου κοντά εκεί.

Η εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, υποστήριξε πως και ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάραζιτς βρισκόταν στο Βελιγράδι το Φεβρουάριο του 2004, ενώ τον Απρίλιο του 2005, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Ντράσκοβιτς, είπε ότι οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πού βρίσκεται ο Ράτκο Μλάντις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα