Το ρομπότ-χειρουργός

Το ρομπότ-χειρουργός

Διαβάστε στο NEWS 247, πως ένα ρομπότ- χειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά δύσκολες επεμβάσεις. Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (Vid)

Έναν πρωτοποριακό ρομποτικό χειρουργικό βραχίονα, ο οποίος μελλοντικά θα επιτρέπει στους νευροχειρούργους να κάνουν κατά τη διάρκεια των λεπτεπίλεπτων επεμβάσεων τους, δέκα φορές πιο σταθερές κινήσεις, από το ανθρώπινο χέρι, δημιούργησαν Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Ισραηλινοί ερευνητές.

Το ρομπότ, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Robocast, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να εκτελέσει, υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, 13 διαφορετικά είδη κινήσεων σε σχέση με μόλις τέσσερα, που μπορεί να κάνει το χέρι του γιατρού στη διάρκεια μιας όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης σε ένα κρανίο.

Ένα τέτοιο ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κρίσιμες επεμβάσεις σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκινικούς όγκους στο κεφάλι, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο Τουρέ κ.α.

Διαθέτει, μάλιστα, και μια εφαρμογή που ονομάζεται “απτική ανάδραση”, η οποία επιτρέπει να δέχεται ερεθίσματα -όπως το χέρι ενός γιατρού- ανάλογα με την πίεση που ασκεί κατά την επέμβαση, το είδος του ιστού στο οποίο επεμβαίνει κλπ.

Αν και δεν έχουν γίνει ακόμα κλινικές δοκιμές του ρομπότ με ανθρώπους, η δοκιμαστική εφαρμογή του σε ομοιώματα κρανίου, κατάφερε να ανοίξει μικροσκοπικές τρύπες και να εισέλθει στο εσωτερικό τους,  επεμβαίνοντας σε ιστούς ή συλλέγοντας δείγματα αίματος και άλλων υγρών.

“Τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν μέχρι δέκα φορές το τρέμουλο του νευροχειρουργού, πράγμα που τα καθιστά ιδιαιτέρως χρήσιμα για την προστασία της ευάλωτης και σημαντικής εγκεφαλικής ουσίας”, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ρομποτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα