”Πανοραμικές” Νύχτες Πρεμιέρας

”Πανοραμικές” Νύχτες Πρεμιέρας

Διαβάστε αναλυτικά τις ταινίες του φετινού ''Πανοράματος'' των 18ων Νυχτών Πρεμιέρας (Pics)

Με μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς απ’ όλον τον κόσμο, το ”Πανόραμα” του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote μας προσκαλεί σε μια κινηματογραφική εμπειρία χωρίς όρια

Το φετινό «Πανόραμα» των 18ων Νυχτών Πρεμιέρας Cosmote περιλαμβάνει 15 ταινιές από τις Η.Π.Α., την Γαλλία, τη Γερμανία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, το Βέλγιο και το Ισραήλ. Ταινίες που έχουν ταξιδέψει σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ και αφηγούνται ιστορίες επίκαιρες, γεμάτες συγκινήσεις, απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις νέες τάσεις στο σύγχρονο σινεμά.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

Τι Απομένει του Χανς-Κρίστιαν Σμιντ

Eνα σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, ο Γκίντερ και η Γκίτεκ, οι οποίοι ζουν σε ένα πολυτελές σπίτι στην εξοχή, απολαμβάνουν την επίσκεψη του γιου τους, Μάρκο, από το Βερολίνο. Ο Μάρκο βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας συγγραφικής καριέρας ενώ ο άλλος τους γιος, ο Γιάκομπ, έχει πρόσφατα ανοίξει ένα οδοντιατρείο στην περιοχή. Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη που είναι καλεσμένος του Φεστιβάλ στην Αθήνα.

Γκέιμπι του Τζόναθαν Λιζέκι

«Gayby»: ουσιαστικό, γένους ουδέτερου, που προκύπτει από τη συναίρεση των λέξεων «gay» και «baby» και αναφέρεται σε μωρά των οποίων οι γονείς είναι ομοφυλόφιλοι. Ενα τέτοιο μωρό αποφασίζουν να κάνουν και η Τζεν με τον Ματ, χωρίς φυσικά να είναι ζευγάρι: η Τζεν είναι στρέιτ και ο Ματ γκέι.

Παντρεμένη Γυναίκα Μόνη Ψάχνει του Νέιτ Μέγιερ

Τι κάνεις αν ξυπνήσεις μια ωραία πρωία στα τριαντα-κάτι σου και συνειδητοποιήσεις ότι ο γάμος σου έχει βαλτώσει; «Υπομονή», θα έλεγαν οι περισσότεροι, όμως η Εμι έχει μια άλλη ιδέα: πακετάρει τα πράγματά της, αφήνει τον άντρα της χωρίς προειδοποίηση και επιστρέφει στο πατρικό της.

Χοντρομπαλάς Κατακτά τον Κόσμο του Μάθιου Λίλαρντ

Μπορεί ένας ρούλος στο ταμπούρο και ένα χτύπημα στην μπότα να αλλάξουν τη ζωή σου; Ενα δυσαρμονικό ριφάκι και ένα γρεζαρισμένο ρεφρέν να σου δώσουν ελπίδα όταν όλα σου μοιάζουν σκατένια; Μπορεί ακόμη κι αν είσαι θεόχοντρος να κατακτήσεις τον κόσμο; Στην γενέτειρα της γκραντζ, το Σιάτλ, δύο τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους έφηβοι ψάχνουν να βρουν διέξοδο για την οργή τους, ελπίζοντας πως η ενήλικη ζωή θα είναι καλύτερη απ’ τη τωρινή. Βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ SXSW για τον κωμικό («Scream») που με την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά έδειξε να γνωρίζει περισσότερα για το πώς το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Μόνη Μου του Φρεντερίκ Βιντό

Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται καθισμένη στην στάση ενός λεωφορείου. Παρατηρεί τη φωτογραφία μιας αφίσας, που ενημερώνει για την εξαφάνιση ενός κοριτσιού. Η φωτογραφία απεικονίζει την ίδια, απλώς 8 χρόνια νωρίτερα. Η Γκαέλ είχε πέσει τότε θύμα απαγωγής από έναν εργάτη, ο οποίος την κράτησε έγκλειστη στο σπίτι του για όλο αυτό το διάστημα. Συγκλονιστικό δράμα από τον Φρεντερίκ Βιντό, ο οποίος μέσω φλας μπακς, μας συστήνει την περίεργη σχέση εξάρτησης θύματος και θύτη, σε μια ταινία που είναι κάτι παραπάνω από μελέτη στο σύνδρομο της Στοκχόλμης

Κόντρα στον Τοίχο του Ντέιβιντ Λάμπερτ

Στη διάρκεια μιας ξέγνοιαστης βραδιάς μεθυσιού, ο νεαρός Πάολο καταλήγει στο κρεβάτι και την αγκαλιά του όμορφου και αρρενωπού Ιλίρ, ξεκινώντας μαζί του μια τρυφερή συναναστροφή, η οποία εκτυλίσσεται σταδιακά σε σφοδρό έρωτα και σε εθιστικό πάθος. Η σχέση των δυο αντρών πρόκειται, εντούτοις, να δοκιμαστεί όταν ένα απρόσμενο παιχνίδι της μοίρας παρεμβάλλεται για να κρατήσει τους δυο εραστές χωριστά.

Οι Γαμάτοι του Ομάρ – Ροντρίγκεζ Λοπέζ

H oικογένεια Γκονζάλες προσπαθεί σκληρά να διατηρήσει τις όμορφες λατινοαμερικάνικες παραδόσεις του μισογυνισμού και της ομοφοβίας. Εχουν ένα ρημαγμένο συνεργείο αυτοκινήτων όπου βλέπουν τηλεόραση όλη μέρα, θωπεύουν ο ένας τον άλλον, τρώνε με τα χέρια σαν γουρούνια, πίνουν σαν καταβόθρες και δεν δίνουν δεκάρα για τις κοινωνικές συμβάσεις. Οταν όμως εμφανίζεται ένας ψηλός μελαχρινός Ξένος, οι ισορροπίες ανατρέπονται, οι μάσκες πέφτουν και οι συνέπειες είναι καταστροφικές.

Graceland του Ρον Μοράλες

O σκηνοθέτης του «Santa Mesa» επιστρέφει με μια ταινία που χαρακτηρίστηκε ως «η έκπληξη από τις Φιλιππίνες»: ένα δυνατό, μαφιόζικο, βραδυφλεγές θρίλερ που μας ξεναγεί στους κακόφημους δρόμους της Μανίλα. Ο Μάρλον, ο προσωπικός σοφέρ ενός μέλους του φιλιππινέζικου Κογκρέσου, είναι υπεύθυνος και για προμηθεύει στο διεφθαρμένο αφεντικό του ανήλικα κορίτσια. Οταν ξεσπάει το σκάνδαλο, ο Μάρλον απολύεται και πρέπει να βρει τρόπο να συντηρήσει την άρρωστη γυναίκα και το παιδί του. Σ’ ένα γύρισμα της τύχης όμως, και η κόρη του Τσάνγκο αλλά και η κόρη του Μάρλον πέφτουν θύματα απαγωγής από αγνώστους που ζητούν λύτρα. Τότε όλες οι υποψίες βαραίνουν τον νεαρό οδηγό.

Εδώ η Καλή Γάτα της Ναόκο Ογκιγκάμι

Η Γιαπωνέζα «Αμελί» λέγεται Σαγιόκο, μένει μόνη μετά τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς και νοικιάζει γάτες σε μοναχικούς ανθρώπους ως μέσο καταπολέμησης της μοναξιάς. Η παραπάνω ιστορία αποτελεί τη βάση μιας από τις πιο αναπάντεχα φιλγκούντ ταινίες που (δεν) θα δείτε σε κάποια αίθουσα κοντά σας.

Κράτα Ενα Φως Αναμμένο του ΑΪρα Σακς

Μακριά από το να αποτελέσει μια ακόμη τυπική boy meets boy ιστορία, η ευαίσθητη και σε αρκετά σημεία αυτοβιογραφική ταινία του Άιρα Σακς σκιαγραφεί την παθιασμένη, μετεωρική και περιπετειώδη σχέση ανάμεσα σε έναν νεαρό σκηνοθέτη και έναν εξίσου νεαρό δικηγόρο, όπως αυτή εκτυλίσσεται μετά την απόφασή τους να μείνουν μαζί και τη σταδιακή πάλη καθενός με τις καταχρήσεις, τις αδυναμίες και τους προσωπικούς δαίμονες του άλλου. Η υπέροχη διεύθυνση φωτογραφίας ανήκει στον Ελληνα Θύμιο Μπακατάκη, διευθυντή φωτογραφίας του «Κυνόδοντα».

Η Ασφάλειά Σας Δεν Είναι Εγγυημένη του Κόλιν Τρεβορόου

«ΖΗΤΕΙΤΑΙ: Κάποιος να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο μαζί μου. Δεν είναι αστείο. Θα πληρωθείτε μόλις γυρίσουμε. Πρέπει να φέρετε τα δικά σας όπλα. Το έχω ξανακάνει μόνο μια φορά ακόμη. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ.» Τρεις δημοσιογράφοι διαβάζουν την παραπάνω αγγελία και αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον ανώνυμο συντάκτη της ώστε να γράψουν ένα άρθρο για την περίπτωσή του. Γρήγορα φτάνουν στα ίχνη του Κένεθ, ενός αινιγματικού άντρα, τον οποίο αναλαμβάνει να προσεγγίσει η γυναίκα της παρέας, η Ντάριους. Οσο περισσότερο όμως η νεαρή δημοσιογράφος εισχωρεί στην ζωή του Κένεθ, τόσο λιγότερο μπορεί κάποιος να προστατεύσει τη σωματική και, κυρίως, τη συναισθηματική της ακεραιότητα

Ανάμεσά Μας του Νταν Μίρβις

Δύο ζευγάρια. Μία φιλία. Δύο διαφορετικοί πλανήτες. Η Γκρέις και ο Κάρλο είναι νιόπαντροι. Μένουν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κάρλο ξεκινά την καριέρα του σαν ανερχόμενο αστέρι στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Ο Τζόελ, φίλος του Κάρλο από τη σχολή φωτογραφίας, έχει εγκατασταθεί στην καλοζωισμένη επαρχία με τη σύζυγό του, Σάριλ, και απολαμβάνει τις παχυλές απολαβές που του προσφέρει η διαφήμιση. Οταν συναντιούνται για ένα σαββατοκύριακο, ανταγωνισμοί, αντιζηλίες, μυστικά και ψέματα βγαίνουν στην επιφάνεια, οδηγώντας σε μια εκρηκτική διαμάχη.

38 Μάρτυρες του Λουκά Μπελβό

Μια νεαρή φοιτήτρια δολοφονείται άγρια έξω από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Και οι 38 ένοικοι ισχυρίζονται ότι δεν άκουσαν τίποτα. Μέχρι που ένας απ’ αυτούς αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή του: εκείνη τη νύχτα ξύπνησε από μια απεγνωσμένη κραυγή που ουσιαστικά κανείς δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει ακούσει. Γιατί οι γείτονες της άτυχης γυναίκας την άφησαν αβοήθητη; Ταινία έναρξης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

Βραχνάς του Αλεξ Καρπόφσκι

Με πρωταγωνιστές έναν μοναχικό τριαντάρη και το νεαρό αντικείμενο του πόθου του – μια όμορφη συνάδελφό του στην δουλειά με την οποία έτυχε να περάσει απλά ένα ρομαντικό σαββατοκύριακο και τίποτα παραπάνω – το φιλμ διηγείται την ιστορία μιας κλιμακούμενης ερωτικής ψύχωσης και του ολέθριου τρόπου με τον οποίο αυτή ξεφεύγει σταδιακά από τον έλεγχο.

Γιόσι του Εϊταν Φοξ

Δέκα χρόνια μετά το «Yossi and Jagger» και την τεράστια συζήτηση που άνοιξε στην πατρίδα του, το φοβερό παιδί του ισραηλινού σινεμά, ο Εϊταν Φοξ, επιστρέφει με ένα άτυπο σίκουελ και επικεντρώνεται στο ίδιο ακανθώδες για την κοινωνία του θέμα: τον έρωτα μεταξύ δύο ανδρών. Μια δεκαετία μετά, ο Γιόσι δεν είναι πλέον στρατιώτης αλλά εργάζεται ως καρδιολόγος στο νοσοκομείο και προσπαθεί να ξεπεράσει τον θάνατο του συντρόφου του από τον στρατό, Γιάγκερ.

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Οπερα 1&2, Δαναός 1&2. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ. www.aiff.gr

Πηγή: flix.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα