Αιματηρά επεισόδια: Στο στόχαστρο οι πρεσβείες δυτικών χωρών

default image

Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σουδάν, Λίβανο και Τυνησία για την αντι-ισλαμική ταινία. Ένας νεκρός στο Λίβανο και ένας στο Χαρτούμ (Vids+Pics)

Χιλιάδες ισλαμιστές διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην πρεσβεία της Γερμανίας στο Χαρτούμ, αφού προηγουμένως είχαν κατεβάσει τη γερμανική σημαία και στη θέση της ύψωσαν ένα ισλαμικό λάβαρο.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, όταν χτυπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας το οποίο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ μετά από τηλεφώνημα για βόμβα, εκκενώθηκαν πανεπιστήμια σε Τέξας και Ντακότα .

Οι διαδηλωτές, περίπου 5.000 κατά την αστυνομία, απέκλεισαν το δρόμο για να εμποδίσουν τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν το φλεγόμενο κτίριο, ενώ οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να τους διαλύσουν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι είδε τους διαδηλωτές να μπαίνουν στο κτίριο της πρεσβείας, που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ, να σπάνε τα παράθυρα και να βάζουν φωτιά στην κεντρική είσοδο.

Από το Βερολίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι όλοι οι υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας είναι ασφαλείς. “Η γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ έχει γίνει στόχος επίθεσης βίαιων διαδηλωτών” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Παρά το κύμα διαμαρτυριών και των επιθέσεων στις πρεσβείες  ο παραγωγός της ταινίας που δυσφημίζει το Ισλάμ φαίνεται να δηλώνει αμετανόητος , όπως μεταδίδει ο ραδιοσταθμός Radio Sawa

Βεστερβέλε: Η επαίσχυντη ταινία δεν είναι δικαιολογία για τη βία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι κατανοεί την οργή στον ισλαμικό κόσμο για την ταινία που προσβάλλει τον Προφήτη Μωάμεθ, τόνισε όμως ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη βία.

“Καταδικάζω αυτή την επαίσχυντη ταινία, αλλά δεν είναι δικαιολογία για τη βία, δεν είναι δικαιολογία για τις εφόδους σε πρεσβείες, δεν είναι δικαιολογία για να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή να δολοφονούνται άνθρωποι”, τόνισε ο Βεστερβέλε σε τηλεοπτική του δήλωση που μεταδόθηκε στα γερμανικά και στα αγγλικά.

Περιέγραψε την ταινία ως ένα “αντί-ισλαμικό βίντεο μίσους” που είναι προσβλητικό για εκατομμύρια πιστούς. Ο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι το προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ είναι ασφαλές.

Ένας νεκρός στο Λίβανο

Την ίδια ώρα ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στο βόρειο Λίβανο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων αστυνομικών με ισλαμιστές που διαδήλωναν για την ταινία, η οποία όπως ισχυρίζονται προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ.

Παράλληλη καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό, η οποία έχει κλείσει εδώ και πολλούς μήνες, οργάνωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής περίπου 200 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν συριακές σημαίες, πορτρέτα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της ταινίας που θεωρούν ότι προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ. “Ο Θεός και ο Μωάμεθ αγαπούν τη Δαμασκό” και “Αυτός που προσβάλλει τον Μωάμεθ δεν μπορεί να διαδίδει τη δημοκρατία” έγραφαν στα πανό τους.

Το βράδυ της Πέμπτης στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί διαδήλωση από δεκάδες νέους οι οποίοι κατηγορούν την αμερικανική κυβέρνηση ότι ενέκρινε την παραγωγή της ταινίας. “Πρόκειται για μια ιμπεριαλιστική σιωνιστική συνωμοσία”, δήλωσε ένας από αυτούς.

Τυνησία: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία

Τυνήσιοι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα, πηδώντας πάνω από τον τοίχο της περίφραξης, έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου και έβαλαν φωτιά σε δέντρα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από την πρεσβεία και φαίνεται ότι υπάρχει πυρκαγιά στο εσωτερικό του κτιρίου.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

“Η ταινία που προσβάλλει το Ισλάμ και τον προφήτη, είναι εχθρική και συνιστά πρόκληση”, τόνισε ο Ερντογάν. Ωστόσο “αυτό δεν μπορεί να δικαιολογεί αθώοι πολίτες να βλάπτονται ή να δέχονται επιθέσεις. Αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα και κυρίως από το Ισλάμ”, επισήμανε. 

“Κανείς δεν μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα στο όνομα του Ισλάμ, όπως συνέβη στη Λιβύη, με την επίθεση κατά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής” στη Βεγγάζη κατά την οποία τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ τους ο πρεσβευτής της χώρας αυτής, σκοτώθηκαν, δήλωσε. 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι δήλωνε στη Ρώμη ότι η ταινία αποτελεί μια “επίθεση” που “εκτρέπει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή” καταδικάζοντας παράλληλα τις βιαιότητες που προκάλεσε στην περιοχή.

“Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη μορφή επίθεσης, αυτή την απόπειρα να υπάρξει διχόνοια. Αυτές οι ανεύθυνες ενέργειες δεν φέρουν κανένα καλό και εκτρέπουν την προσοχή από τα ουσιαστικά προβλήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, οι Παλαιστίνιοι και η έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής”, τόνισε ο Μόρσι μετά την συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάτο.  

Παράλληλα στο Κάιρο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέσυραν την πρόσκλησή τους σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο δήλωσε σε επιστολή του στην εφημερίδα New York Times ότι οι ΗΠΑ και οι αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να θεωρούνται υπεύθυνοι για την αντι-ισλαμική ταινία.

Ιρανοί διαδηλωτές: “θάνατος στην Αμερική”

Στην επιστολή, ο Χαϊράτ ελ-Σάτερ, υπαρχηγός του ισλαμικού κινήματος, είπε ότι οι Αιγύπτιοι έχουν το δικαίωμα να εκδηλώσουν την οργή τους κατά της ταινίας αλλά η επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο ήταν “καταδικαστέα”.

“Παρά την οργή μας κατά της συνεχούς προβολής παραγωγών παρόμοιων με αυτή την αντι-ισλαμική ταινία που προκάλεσε τις τωρινές βιαιότητες, δεν θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση ή τους πολίτες των ΗΠΑ υπεύθυνους για τις  ενέργειές αυτές που καταχρώνται νόμους οι οποίοι προασπίζουν την ελευθερία της έκφρασης”, υπογραμμίζει.

Στην Τεχεράνη χιλιάδες Ιρανοί με συνθήματα όπως “θάνατος στην Αμερική”, “θάνατος στο Ισραήλ”, διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το πλήθος διαδήλωσε μετά την προσευχή της Παρασκευής στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου ένας σκληροπυρηνικός ιερωμένος, ο αγιατολάχ Αχμαντ Ζανατί, είπε ότι μπορεί οι ΗΠΑ να βρίσκονται πίσω από την ταινία.

Ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ από την πλευρά του είπε ότι οι “σιωνιστές επιδιώκουν να προκαλέσουν πόλεμο μεταξύ των πιστών των διαφόρων θρησκειών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα