Μητροπολίτη Δημητριάδος: “Το θεσμικό πλαίσιο των υιοθεσιών πρέπει άμεσα να απλοποιηθεί”
Ποια είναι η θέση της εκκλησίας για τις υιοθεσίες και το θεσμικό τους πλαίσιο στην Ελλάδα. Ποιο είναι το της κοινωνικό έργο και η θέση της για την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια
- 24 Απριλίου 2013 10:05
Το NEWS 247 συνομίλησε με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, σε μια προσπάθεια διερεύνησης της θέσης της εκκλησίας για τις υιοθεσίες αλλά και για το κοινωνικό της έργο εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ποια είναι η επίσημη θέση της εκκλησίας για τις υιοθεσίες
“Η εκκλησία δεν έχει αντίρρηση σχετικά με τον θεσμό της υιοθεσίας, αλλά δεν εμπλέκεται και στον θεσμό αυτό. Συνιστάμε στους ανθρώπους γιατί, η εκκλησία είναι πάντα υπέρ της ζωής και δη όταν έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά που έχουν την προοπτική να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, να προχωρούν σε υιοθεσίες. Παροτρύνει δηλαδή, δεν αντιδρά”, δηλώνει ο Σεβασμιότατος Ιγνάτιος.
Και συμπληρώνει: “Σε ότι αφορά τον θεσμό και τον τρόπο με τον οποίο οι υιοθεσίες λειτουργούν στην Ελλάδα, εκεί κανείς θα είχε πολλά να πει. Από προσωπική εμπειρία, έχοντας διαπιστώσει πολλές φορές το πως οι άνθρωποι αγωνίζονται και ταλαιπωρούνται για να καταφέρουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, ίσως εκεί θα έπρεπε να υπάρχουν βελτιωτικές προσπάθειες, ως προς τον τρόπο που επιτελούνται”.
Ενστάσεις για το θεσμικό πλαίσιο
“Φοβούμαι ότι υπάρχει θέμα γραφειοκρατίας και πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί τέτοιου είδους διαδικασίες που αποτρέπουν τους ανθρώπους να προχωρήσουν στην υιοθεσία ενός παιδιού”, συμπληρώνει και προσθέτει. “Θα έπρεπε να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία και κάποια στιγμή να δοθεί ένας τοπικός χαρακτήρας στον θεσμό. Με την έννοια των περιοχών.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δημιουργείται μια κατάσταση ελέγχου των γεννήσεων με εκτρώσεις ενώ θα έπρεπε να έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις, να μη χάνονται ζωές. Να υπάρχει ένας θεσμός υιοθεσιών έγκριτος και πιο απλός με ανάληψη ευθυνών και σε τοπικό επίπεδο. Ένα παράδειγμα θα ήταν η δημιουργία μιας Επιτροπής που θα μπορεί να διαχειρίζεται τέτοια θέματα που προκύπτουν σε κλινικές επαρχιακών πόλεων”.
Η οικονομική κρίση σχετίζεται με την αύξηση των εκτρώσεων;
“Φοβούμαι ότι η χώρα μας είχε ανέκαθεν πρόβλημα με τις εκτρώσεις”, απαντά ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος. “Η οικονομική κρίση προκαλεί παρεμπόριο βρεφών που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Οι διαδικασίες για την υιοθεσία οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν άλλους τρόπους”, σημειώνει.
Ποια είναι η θέση της εκκλησίας σχετικά με την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια;
Το φλέγον ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια που έχει προκύψει σε όλη την Ευρώπη, σχολίασε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης. “Νομίζω πως η εκκλησία θα είναι κάθετη και αρνητική σε αυτό το θέμα έτσι και αλλιώς. Δεν μπορεί ένα παιδί να μεγαλώσει φυσιολογικά μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον”.
Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων, να υιοθετούν ο ένας το παιδί του άλλου συνιστά καθεστώς διακρίσεων και παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδίκασε στις 22 Φεβρουαρίου την προσφυγή δύο γυναικών που ζουν σε σταθερή ομοφυλοφιλική σχέση στην Αυστρία. Η πρόθεση της μιας να υιοθετήσει το παιδί της άλλης προσέκρουσε στην άρνηση των αυστριακών αρχών, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η εν λόγω απαγόρευση συνιστά διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.
Ζήτημα αναμένεται να προκύψει και στην Ελλάδα λόγω της απουσίας νομικού πλαισίου σε ότι αφορά τη συμβίωση ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας, “δεν επιτρέπεται να υιοθετηθεί το ίδιο πρόσωπο ταυτόχρονα από περισσότερους , εκτός αν αυτοί είναι σύζυγοι”. Η έννοια του “συζύγου” με νομικούς όρους, δεν έχει θεσμοθετηθεί για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στη χώρα. Ως μη παντρεμένοι, οι συμβιούντες δεν μπορούν να υιοθετήσουν από κοινού ανήλικο (άρθρο 1545 ΑΚ).
“Να διευκρινίσουμε ότι η ελληνική εκκλησία δεν έχει επίσημη δράση στο ζήτημα των υιοθεσιών, αλλά σε κάθε περίπτωση παροτρύνει τα ζευγάρια, εάν και εφόσον δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, να προχωρήσουν στο να υιοθετήσουν ένα παιδί”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος στη συνέχεια. “Και βέβαια μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγάλη οικονομική βοήθεια σε άπορες οικογένειες”.
Το κοινωνικό έργο της εκκλησίας αξιολογείται σωστά από τους φορείς της πολιτείας;
“Τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες που ζούμε στην Ελλάδα έχουν δικαιώσει την Εκκλησία ως προς το κοινωνικό της έργο καθώς ανταποκρίθηκε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις. Στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου βλέπουμε την εικόνα του Θεού. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα εμπιστεύονται την Εκκλησία και ε΄χει αναπτυχθεί μια υποδειγματική αλληλεγγύη”.
Η οικονομική κρίση κάνει τον κόσμο να γυρίσει στους ναούς;
“Τουλάχιστον ως προς την εμπιστοσύνη στη διαχείριση των οικονομικών και του κοινωνικού της έργου, ο κόσμος δείχνει να γυρίζει στην Εκκλησία. Σημαντικό είναι επίσης πως ο κόσμος επισκέπτεται πιο συχνά τους πνευματικούς για να αντλήσει δύναμη και κουράγιο. Υπάρχει επιστροφή. Ο κόσμος καταφεύγει στους ναούς στις δύσκολες στιγμές του”.
Η εκκλησία έχει δεχθεί κριτική σχετικά με την περιουσία που διαθέτει και για το έργο της εν μέσω κρίσης. Ποιο είναι το έργο που μπορεί ο κόσμος να μη γνωρίζει;
“Νομίζω πως ζήσαμε και ζούμε μέσα σε ένα μύθο σχετικά με την περιουσία της Εκκλησίας”, δηλώνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος. “Έχει αποδειχθεί ότι το 96% αυτής της περιουσίας έχει δοθεί στο ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωση του, από το 4% που απομένει το 3% είναι δεσμευμένο με διάφορους τρόπους και το 1% πληρεξούσια διαχείριση.
Η Εκκλησία κατόρθωσε ούτε να χρεοκοπήσει και παράλληλα να κάνει ένα κοινωνικό έργο που όλοι αναγνωρίζουν. Φυσικά αν υπάρξει και εφόσον λειτουργήσει μια καλύτερη συνεργασία κράτους και Εκκλησίας, θα μπορούσε και το ελάχιστο αυτό ποσοστό να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο προς όφελος του λαού μας.
Σε ότι αφορά τη φορολόγηση, η Εκκλησία φορολογείται κανονικά σε όλα όσα αποδίδει, εφόσον διαχειρίζεται κάτι που αποδίδει, φοβάμαι πως υπάρχει μια τάση και από Δήμους στην Ελλάδα να φορολογήσουν ναούς για ανταποδοτικά τέλη. Σε αυτή την περίπτωση οι ναοί δεν θα μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους και να αντεπεξέλθουν σε αυτό που επιτελούν.
Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι αυτό το κοινωνικό έργο που προσφέρει, αξιολογείται ετήσια σε 100 εκατομμύρια. Ανταποδοτικά η Εκκλησία προσφέρει κοινωνικό έργο”, καταλήγει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.
Στο βιογραφικό του Μητροπολίτη Δημητριάδος ξεχωρίζει η προσπάθεια του να βοηθήσει στο άνοιγμα της Εκκλησίας στο χώρο των ΜΜΕ, με την έκδοση των περιοδικών “ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ” και “ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΝΕΙΑΤΑ”, την οργάνωση και διεύθυνση του ραδιοσταθμού “ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91,2 FM”, και με την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”.
Ανάμεσα σε άλλα έργα του, συγκαταλέγεται η ίδρυση εκπαιδευτηρίων, που περιλαμβάνουν Βρεφονηπιακό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, με την επωνυμία “ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ”.