Εφεύρεση καταργεί κεραίες και έξοδα

Εφεύρεση καταργεί κεραίες και έξοδα

Σουηδική εταιρία υπόσχεται ότι θα φέρει τα πάνω-κάτω στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας καθώς θα προσφέρει δωρεάν κλήσεις μέσω του κινητού χωρίς κερ...

Σουηδική εταιρία υπόσχεται ότι θα φέρει τα πάνω-κάτω στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας καθώς θα προσφέρει δωρεάν κλήσεις μέσω του κινητού χωρίς κεραίες.Περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έως το τέλος του 2007 ενώ σε χώρες όπως η Βρετανία ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμός τους. Σύμφωνα με αναλυτές, η κάλυψη που παρέχεται σήμερα στους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως είναι της τάξης του 80%, ενώ έως το 2010 θα φθάσει στο 90%.



Αυτή η συνεχής και ραγδαία ανάπτυξη, αναπόφευκτα οδηγεί και στον αδυσώπητο ανταγωνισμό, που έχει όμως ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών τόσο των κινητών όσο και των προσφερόμενων υπηρεσιών.



Μία νέα όμως εφεύρεση υπόσχεται ότι θα φέρει τα πάνω-κάτω στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας καθώς θα προσφέρει δωρεάν κλήσεις μέσω του κινητού. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης της Σουηδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Terranet Anders Carlius.



O Carlius ενώ βρισκόταν σε σαφάρι στην Τανζανία της Αφρικής, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να καλέσει με το κινητό τους φίλους του στο… λίγα μόλις μέτρα μακριά τζιπ τους ενώ το να βγει από το αυτοκίνητο ήταν πολύ επικίνδυνο. Τότε του ήρθε η ιδέα την οποία έβαλε μπροστά με την επιστροφή του στην Σουηδία και η οποία είναι η εξής: Kάθε συσκευή κινητού τηλεφώνου, να χρησιμοποιείτε ως πομπός και δέκτης ταυτόχρονα!



Αφού τύχει μίας μικρής τροποποίησης στα κυκλώματά του, κάθε κινητό, όταν ενεργοποιείται, ψάχνει να βρει σήμα από άλλο κινητό με τις ίδιες λειτουργίες που βρίσκεται έως και 1 χιλιόμετρο μακριά. Όταν το σήμα εντοπιστεί, θα μπορεί να γίνει και η κλήση μεταξύ των δύο τηλεφώνων. Το δεύτερο τηλέφωνο, με τη σειρά του θα επιχειρήσει και αυτό να εντοπίσει ένα άλλο τηλέφωνο, το οποίο θα βρίσκεται επίσης έως και 1 χιλιόμετρο μακριά. Αυτόματα, η απόσταση από το πρώτο στο τρίτο τηλέφωνο έχει φτάσει τα 2 χιλιόμετρα.



Σιγά – σιγά, με την προσθήκη και άλλων παρόμοιων τηλεφώνων, το δίκτυο θα εξαπλώνεται. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι η σύνδεση γίνεται χωρίς την ύπαρξη σταθμών αναμετάδοσης, τις γνωστές κεραίες καθώς κάθε τηλέφωνο είναι και κεραία.

Άλλο σημαντικό στοιχείο αυτής της εφεύρεσης, είναι ότι τα μέλη του δικτύου που δημιουργείται, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ για να τηλεφωνήσουν ο ένας στον άλλο. Εάν πάλι, προσθέτει ο Carlius, υπάρχει ανάγκη για τηλεφωνήματα εκτός του δικτύου, αρκεί μόνο η σύνδεση ενός από τα τηλέφωνα με το διαδίκτυο, όπου η κλήση στοιχίζει ελάχιστα.



Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η Σουηδική αυτή εφεύρεση, επιτρέπει όχι μόνο τις κλήσεις αλλά και την αποστολή μηνυμάτων, και σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδρυτή της Terranet, ίσως και να σημάνει την αρχή του τέλους του Παγκοσμίου Συστήματος Κινητής Τηλεφωνίας, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό, του GSM.



Αισιόδοξος και εν μέρει ρομαντικός είναι ο εμπνευστής της νέας τεχνολογίας ο οποίος ελπίζει ότι σύντομα, όλοι μας θα μπορούμε να αποκτήσουμε ψηφιακή ταυτότητα και να τηλεφωνούν και να στέλνουν μηνύματα, χωρίς κανένα απολύτως κόστος (εκτός από την αγορά της συσκευή κινητής τηλεφωνίας).



Η μοναδική ανησυχία που εκφράζεται από τους ειδικούς οι οποίοι απασχολούνται στα εργαστήρια της Σουηδικής εταιρείας Terranet, είναι οι περιορισμένες συχνότητες, το άλφα και το ωμέγα της ψηφιακής εποχής στην οποία ζούμε.



Πάντως, η Sony – Ericsson πεπεισμένη για τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχει ήδη επενδύσει στη Σουηδική Terranet γύρω στα 6 εκατομμύρια δολάρια, και αναμένει σύντομα αποτελέσματα.



*Στη φωτογραφία ο Anders Carlius

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα