Το NEWS 247 στα παρασκήνια της προεκλογικής ομιλίας Βενιζέλου στο Σύνταγμα

Το NEWS 247 στα παρασκήνια της προεκλογικής ομιλίας Βενιζέλου στο Σύνταγμα

Πώς ο σκηνοθέτης του Ε. Βενιζέλου έφτασε στο να "καεί το σύμπαν" στην προεκλογική ομιλία του Συντάγματος. Δείτε στο NEWS 247 αποκλειστικά πλάνα από τις πυρετώδεις προετοιμασίες

Περίπου 35 – 40 μοντέρ, οπερατέρ, μιξέρ, εικονολήπτες, ηχολήπτες, 12 κάμερες και ο σκηνοθέτης αποτελούν την ομάδα ρύθμισης της εικόνας του Βενιζέλου, λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης την επόμενη Κυριακή. Ιδρώνουν, φωνάζουν με πάθος για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και τσακώνονται όταν ο Βενιζέλος δείχνει “ιδρωμένος” ή το πλάνο είναι “καμμένο”.

Η εικόνα που εισβάλει στο καθιστικό κάθε Έλληνα ψηφοφόρου μέσα από το κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, δεν είναι τελικά απλή υπόθεση. Και μάλλον ποτέ δεν ήταν.

Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει καταλυτικό ρόλο στη συνείδηση του τηλεθεατή και τελικά αυτού που την Κυριακή θα κληθεί να επιλέξει το κόμμα της αρεσκείας του. Ακόμα και στις πρώτες εκλογές εν μέσω Μνημονίου, τα συνεργεία που καλύπτουν το πολιτικό γεγονός ενστερνίζονται την άποψη ότι η εικόνα ισούται με χιλιάδες προεκλογικές δεσμεύσεις και κορώνες.

Το βράδυ της Παρασκευής, το NEWS 247 “τρυπώνει” στο βαν της κρατικής τηλεόρασης και βρίσκεται μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο τα 40 κρίσιμα λεπτά της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Συντάγματος, που σηματοδότησε και επίσημα το τέλος της προεκλογικής περιόδου.

Παρά τα Μνημόνια και τα απανωτά μέτρα λιτότητας, η εικόνα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι απαραίτητο να βγει στον αέρα αλώβητη και απαλλαγμένη από την αμηχανία που κληρονόμησε από την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα φώτα, ο ήχος, το κοινό, τα βεγγαλικά, οι σημαίες της παράταξης που ανεμίζουν, ακόμα και η ώρα δύσης του ηλίου πρέπει να λειτουργήσουν σε αρμονικό συνδυασμό.

“Στην Κέρκυρα ο ήλιος έπεσε στις 21.10. Εδώ πρέπει να έχει πέσει μέχρι τις 20.15. Αλλιώς καήκαμε”. Τις απογευματινές ώρες το πλάνο γλυκαίνει, η Βουλή έχει πιο ρομαντικό φωτισμό και οι οπαδοί του κόμματος δείχνουν πάντα… τριπλάσιοι.

Το μικρό βαν έχει πάρει θέση μάχης στα μαρμαρένια αλώνια της πλατείας Συντάγματος. Οι συζητήσεις λίγο πριν την την άφιξη Βενιζέλου δίνουν και παίρνουν. Τα σενάρια πολλά. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά.

Η αγωνία για το συνεργείο που εργάζεται νυχθημερόν για την βέλτιστη τηλεοπτική εικόνα, θα φτάσει στο απόγειό της, όταν το τηλέφωνο χτυπά. Από την άλλη άκρη της γραμμής, ακούγεται “Είμαστε στη Φιλελλήνων. Ερχόμαστε”.

Ακόμα και αν οι οι ομιλίες έχουν χάσει τη λάμψη τους σε σχέση με την τελευταία ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ οι εποχές της λαοθάλασσας του Ανδρέα Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου 1985 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, τα τηλεοπτικά συνεργεία εργάζονται το ίδιο εντατικά για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ώρα 20.02 και ο Ευάγγελος Βενιζέλου πραγματοποιεί την διθυραμβική άφιξή του στο Σύνταγμα. Οι καραμούζες και η μουσική που διακόπτεται για να “πέσει” το προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτούν ότι όλοι πρέπει να λάβουν τη θέση τους.

Η ομάδα των 40 τεχνικών συντονίζονται υπό την μπαγκέτα του πιο έμπειρου σκηνοθέτη στο χώρο των πολιτικών ομιλιών, Γιώργου Σιούλα. Στα χέρια του, το πλάνο αποκτά παλμό και ξεχωριστή δυναμική.

“Δείξε μου Βενιζέλο. Θέλω να καεί το σύμπαν. Δείξε μου χαμό”, σχεδόν ωρύεται ο ταλαντούχος κ. Σιούλας στην ενδοεπικοινωνία με τους περίπου 12 καμεραμέν που έχουν ξεχυθεί σε όλες τις γωνίες της πλατείας και δίπλα στον “αρχηγό”, προκειμένου το συγκεντρωμένο πλήθος να φαίνεται υπερμεγέθες και σε πλήρη έκσταση.

“Φέρτε τον κόσμο στην πλατεία και τότε θα κάνουμε συγκέντρωση”, θα προσθέσει λίγο αργότερα.

Τα νεύρα τσιτωμένα και το τεχνικό προσωπικό που σχεδόν χάνει τον ύπνο του σε όλη τη διάρκεια της πυρετώδους προεκλογικής προετοιμασίας, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου για το παραμικρό (παραμικρό στα ανίδεα μάτια του τηλεθεατή).

“Ποιος κρατάει τη σημαία αυτή και κόβει πλάνα από το Βενιζέλου;”. Όταν ο ένοχος βρέθηκε με το κατάλληλο ζουμ, η υπόθεση διευθετήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το ίδιο αισθητικό πρόβλημα προκάλεσε και ο καπνός από τα χιλιάδες καπνογόνα που πυροδοτήθηκαν κατά την άφιξη του Ευάγγελου Βενιζέλου. “Μόλις φύγει ο καπνός, το πρόσωπό του θα δείχνει καλά”, αναφέρει τεχνικός.

Στις 20.20 περίπου η κάμερα 5 εντοπίζει στο πλήθος τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Πύρρο Δήμα, τη σύζυγο και την κόρη του προέδρου, καθώς και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τα πλάνα αυτά δεν φτάνουν ποτέ στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η ένταση της δουλειάς αυξάνεται τα τελευταία λεπτά, όταν ο Βενιζέλος ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ηρωϊκή έξοδο. Τα λάθη αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπονται.

“Δείξτε πλήθος. Δείξτε τον κόσμο. Κάντε ζουμ στο χαιρετισμό”….ακούγεται και αφού παίξουν τα απαραίτητα πλάνα της διάλυσης του συγκεντρωμένου πλήθους, οι κάμερες σβήνουν.

Άλλη μία κατά τ’ άλλα επιτυχημένη ομιλία έφτασε στο τέλος της…

Επιτυχημένη από πλευράς αισθητικού αποτελέσματος. Γιατί καμία εταιρία μέτρησης τηλεθέασης δεν μπορεί να αποδείξει πόσοι είναι τελικά εκείνοι που παρακολουθώντας την ομιλία Βενιζέλου και τα άψογα τηλεοπτικά πλάνα, πείστηκαν να ψηφίσουν ξανά ΠΑΣΟΚ.

Στις 21.30 οι δρόμοι δίνονται σε λειτουργία και το κέντρο επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Δουλειά τώρα πιάνουν οι οδοκαθαριστές, προκειμένου να απαλλάξουν την πλατεία από τα χιλιάδες φέιγ βολάν υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, τα κομφετί και τις άδειες καραμούζες…

* Το NEWS 247 ζήτησε από τη ΝΔ να παραβρεθεί στα παρασκήνια της προεκλογικής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο, αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα