Samsung i900 Omnia

Samsung i900 Omnia

Τα πάντα πάνω στο Omnia δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δύο πράγματα: Υψηλή τεχνολογία και πληρότητα

Η ρήση «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» είναι ένα κλισέ που έχει μια δόση αλήθειας ακόμα και στην περίπτωση της μάχης των γιγάντων της τηλεφωνίας. Έχοντας δοκιμάσει το «καλό» iPhone II πήραμε το ρίσκο να διαφωνήσουμε με τo hype που το συνόδευε από την παρουσίαση του κιόλας. Πολύ περισσότερο με τον κόσμο που έκανε ουρές στα μαγαζιά για να το αγοράσει. Στην περίπτωση αυτή «ο εχθρός του καλού ήταν ο ίδιος του ο εαυτός» και συγκεκριμένα η έλλειψη χαρακτηριστικών που στην κατηγορία θεωρούνται αυτονόητα. Η επικράτηση του φαίνεσθαι εις βάρος της λειτουργικότητας.



Σε αυτό το κλίμα έφτασε στα χέρια μας το Samsung i900 Omnia. Παρότι νέα προσθήκη στο οπλοστάσιο του ασιάτη κατασκευαστή, ήρθε με μεγάλες προσδοκίες τόσο από τη δική μας πλευρά όσο και από την πλευρά του τύπου που έσπευσε να το ονομάσει iPhone Killer. Πάλι, για εμάς, δεν ήταν θέμα αν είναι καλύτερο του iPhone –ούτως ή άλλως είναι διαφορετικής φιλοσοφίας- αλλά αν ήταν το «καλύτερο» στην κατηγορία του και πάνω από όλα αν έκανε αυτά που υποσχόταν. Γιατί με το διόλου μετριόφρων τίτλο “Omnia” οι υπεύθυνοι της Samsung υπόσχονταν ότι τα κάνει όλα.




Ανοίγοντας τη συσκευασία

Καταμετρώντας το περιεχόμενο της συσκευασίας, διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι «δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, ούτε Μάγοι με δώρα»: Φορτιστής, CD με το λογισμικό υποστήριξης, handsfree – ακουστικά με στάνταρ βύσμα των 3,5mm, γραφίδα και… πλαστικά καλύμματα για διάφορα μεγέθη αυτιών. Δεν κάνουμε πλάκα! Είναι αλήθεια, όσο αλήθεια είναι και η απουσία δερμάτινης θήκης που για τόσο ακριβό μοντέλο, της κατηγορίας των +600 ευρώ, θα έπρεπε να βρίσκεται στο στάνταρ «εξοπλισμό» και όχι στο optional package.




Πρώτες εντυπώσεις

Στην πρώτη ματιά, το Omnia μας έδωσε αμέσως την εντύπωση μιας καλά σχεδιασμένης συσκευής με χαμηλό προφίλ. Είναι κομψό μέσα στην απλότητα του και άκρως μινιμαλιστικό ως είθισται τη σήμερον ημέρα. Ο μινιμαλιστικός χαρακτήρας της σχεδίασης τονίζεται από τις αυστηρές γεωμετρίες, τη διακριτική παρουσία των πλήκτρων, τις επίπεδες εμπρός και πίσω επιφάνειες, τις ήπια κυρτές επιφάνειες στα πλευρά, τις ευθείες γραμμές σε όλο το σώμα, τα απλά σχήματα. Απλώς… feeling απλότητας.









Η πρώτη αφή ήταν εξίσου θετική. Με διαστάσεις 112 x 56.9 x 12.5 χιλιοστά, τα πάντα βρίσκονται εντός του βεληνεκούς κάποιου δακτύλου με τα πλήκτρα να περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία: Κάμερα, zoom, power, ένα πλήκτρο γενικών λειτουργιών (π.χ. start menu), δύο πλήκτρα κλήσεων και ένα πλήκτρο αφής ανάμεσα τους. Με βάρος 122 γραμμαρίων, είναι καλοζυγισμένη και σε καμία περίπτωση δεν αισθανθήκαμε ότι θα γείρει από κάποια πλευρά ή ότι θα μας πέσει. Εργονομία, δηλαδή, Uber Alles!



Παρά, όμως την εμφανή προσπάθεια να κινηθεί σε σύγχρονα πρότυπα βιομηχανικού σχεδιασμού, η αισθητική του Omnia είναι σχετικά παρωχημένη. Ο συνδυασμός της διάφανης σαν γυαλί επιφάνειας της οθόνης με τις χρωμιωμένες πλευρές, τις ασημί λεπτομέρειες και το μαύρο πίσω πλαστικό καπάκι δημιουργούν έναν αέρα κακώς εννοούμενης γκλαμουριάς. Ίσως αδικούμε λίγο το καπάκι λόγω της ήπια σαγρέ επιφάνειας αλλά και η γραφίδα που αντλεί από την ίδια δεξαμενή εικαστικών στοιχείων σίγουρα δεν βοήθησε καθόλου. Μοιάζει περισσότερο με εργαλείο καλλωπισμού (λέγε με κραγιόν) παρά για εξάρτημα εισαγωγής στοιχείων.



Μιλώντας για τη γραφίδα, το Omnia είναι το πρώτο τηλέφωνο που δίνει το stylus στον έξτρα εξοπλισμό. Δεν υπάρχει υποδοχή στο σώμα της συσκευής αλλά μια λαβή στο δεξί πλάι όπου μπορεί να το κρεμάσει κανείς με ένα κορδόνι. Αλλιώς στα κλειδιά! Αυτό είναι ένα σαφέστατος συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν στην αγορά. Παντελής απουσία γραφίδας αλά iPhone και ενσωματωμένη γραφίδα για όλα τα υπόλοιπα PDA Phones.



Κατά τα λεγόμενα της Samsung, η έμφαση είναι στο χειρισμό με τον αντίχειρα αλλά αν κάποιος θέλει γραφίδα τότε μπορεί να την έχει. Και τα καλά νέα είναι ότι ο χειρισμός του Omnia με τα δάκτυλα, όπως αποδείχτηκε στη δική μας δοκιμή, είναι κάτι που έχει επιτευχθεί. Οι περισσότερες λειτουργίες εξυπηρετούνται από την οθόνη αφής και η ανάγκη για γραφίδα περιορίζεται σημαντικά.




Touch Μe

Χωρίς άλλη χρονοτριβή, πήγαμε στο hardware και τη βασική ατραξιόν του Omnia που δεν είναι άλλη από την οθόνη αφής. Με διαγώνιο 3,2 ιντσών και ανάλυση 240 x 400 pixels σηκώνει αρκετή συζήτηση για το τι μπορεί να κάνει. Καταρχήν σε σχέση με τα περισσότερα PDA phones είναι μεγαλύτερη μόνο καθ’ ύψος (κατά 80 pixels) κάτι που σημαίνει ότι οι διαστάσεις των μενού και των εικονικών πλήκτρων παραμένουν όσο μικρές είναι και στα υπόλοιπα. Απλώς υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για εικονίδια, χρειάζεται λιγότερο scrolling και είναι πιο wide screen στην αναπαραγωγή βίντεο.









Εφαρμογές που προσθέσαμε αργότερα όπως το Destinator 7 ή το Resco Keyboard είχαν προβλήματα συμβατότητας αδυνατώντας να γεμίσουν την οθόνη λόγω aspect ratio και αφήνοντας ένα ενοχλητικό κενό στο κάτω μέρος ή στο πλάι. Προφανώς το λογισμικό αυτό δεν είναι το μόνο που θα «αγκομαχά» να γεμίσει την οθόνη αλλά τέτοιους είδους προβλήματα μάλλον θα λυθούν σε μελλοντικές εκδόσεις των προγραμμάτων.

Σε ότι αφορά τα χρώματα κινείται στα επίπεδα της κατηγορίας και ως όλα τα PDA phones υπολείπεται σημαντικά από την «εμπειρία iPhone». Επειδή όμως τα χρώματα και τα αρώματα δεν είναι αυτά που διαμορφώνουν άποψη, εξετάσαμε και την ακρίβεια της. Η απόκριση της οθόνης στα χτυπήματα ή τις κινήσεις του αντίχειρα, χωρίς να εντυπωσιάζει, θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.



Αυτό που θα εντυπωσιάσει, αλλά αρνητικά, είναι η μειωμένη απόκριση στα χτυπήματα του stylus σε σχέση φυσικά με τις Touch Flo οθόνες που έχουμε δει σε HTC. Σίγουρα, όμως, ο στόχος για τη Samsung έχει επιτευχθεί αφήνοντας και τις δύο σχολές σκέψης του Data Input ικανοποιημένες.




Omnia ίσον Πληρότητα

Εκεί που το Samsung Omnia μας έδειξε τα δόντια του είναι στο θέμα της πληρότητας. Ξεκινώντας με το Hardware, «στην καρδιά του κτήνους» βρίσκεται ο επεξεργαστής Marvell PXA312 στα 624MHz που ανέρχεται στο ύψος των περιστάσεων και τροφοδοτεί ικανοποιητικά το Omnia παρά τις αυξημένες απαιτήσεις σε γραφικά. Δύο chips μνήμης των 128 και 256 MB φροντίζουν για τις τρέχουσες ανάγκες ενώ η έκδοση που δοκιμάσαμε ήταν αυτή με τα 16 GB έξτρα μνήμης που μετατρέπουν το Omnia σε tanker πληροφορίας και πολυμέσων.



Άλλα στοιχεία του hardware που είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενα είναι η υποστήριξη Quad-band και HSDPA 7.2 Mbps, ο δέκτης FM με RDS, το ενσωματωμένο GPS, η υποστήριξη TV-Out, το στερεοφωνικό Bluetooth Α2DP, ο αισθητήρας επιτάχυνσης για αυτόματη αλλαγή του προσανατολισμού της οθόνης.



Παράλληλα, η τοποθέτησης της κάρτας επέκτασης στην πίσω πλευρά δεν αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα δεδομένης της αναγνώρισης ολόκληρης της συσκευής ως flash card. Θα ταλαιπωρήσει, ωστόσο, όσους θέλουν να μεταφέρουν αρχεία από άλλες συσκευές γιατί θα πρέπει να περάσουν πρώτα από τον υπολογιστή τους. Σοβαρό μειονέκτημα είναι ότι το USB καλώδιο δεν έχει την τυποποιημένη miniB plug διάταξη και σίγουρα θα ταλαιπωρήσει τους ξεχασιάρηδες.




Στο μυαλό του κτήνους

Ως καθαρόαιμο PDA phone, το Omnia έρχεται με Windows Mobile 6.1. Η Samsung έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, στρώνοντας τα για το Omnia και με την πληρότητα τους αναδεικνύουν τη τεχνολογική υπεροχή της συσκευής δίνοντας πλήθος δυνατοτήτων. Εδώ ξεχωρίζουν η «Λειτουργία USB» που επιτρέπει τη χρήσης ως αποθηκευτικό μέσο (αναγνωρίζεται από PC ως Mass Storage), το Hard Reset από τις ρυθμίσεις και η χρήση του flash ως φακού.



Στο (προ)εγκατεστημένο λογισμικό, εκτός από τα συνηθισμένα (π.χ. Mobile Office, Windows Media Player), περιλαμβάνονται Google Maps, Google Mail, RSS feeder, Opera Browser, Podcasts, Streaming Player για την αναπαραγωγή πολυμέσων από δικτυακές υπηρεσίες όπως το You Tube, Touch Player με υποστήριξη αναπαραγωγής DivX βίντεο και Mp3 και άκουσον άκουσον… Video Editor.



Τέλος, σαν να μην έφτανε ο καταιγισμός σε λογισμικό και τα κλασσικά menu των Windows, έχει προβλεφτεί και πρόσβαση στα προγράμματα με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Δύο πολύ εντυπωσιακά, τροποποιήσιμα αλλά «βαριά» widget που βρίσκονται στην οθόνη του «Σήμερα» και ένα άμεσα προσβάσιμο κύριο μενού με μεγάλα κουμπιά σε ύφος Symbian για όσους είναι συνηθισμένοι σε αυτό τον τρόπο χειρισμού. Από όλους τους τρόπους καλύτερα δουλεύει ο τελευταίος λόγω μεγέθους οθόνης και ήθους Symbian δηλαδή απλότητας.
















Let’s get down to Business

Το επόμενο βήμα ήταν να δούμε τι μπορεί να κάνει κάποιος με όλα αυτά στη πράξη! Και ξεκινήσαμε με εφαρμογές γραφείου/εισαγωγή στοιχείων γιατί, θεωρητικά, κάθε PDA phone πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα να κάνεις δουλειά με σχετική άνεση και ταχύτητα. Στην πράξη, αυτός είναι ο τομέας όμως που όλες οι συσκευές χωρίς φυσικό πληκτρολόγιο έχουν αποτύχει παταγωδώς. Όχι, όμως και το Omnia όπως αποδείχτηκε!








Το αδύνατο σημείο της κατηγορίας, είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Οι εφαρμογές γραφείου δηλώνουν όλες παρόν (Word, Excel, PowerPoint και OneNote) και η εισαγωγή στοιχείων διευκολύνεται με το πολύ καλό ΧΤ9 πληκτρολόγιο που έχει προσαρμοστεί σε όλο πλάτος και το μήκος της οθόνης. Στην πράξη είναι σχεδόν αλάνθαστο και πιάνει ταχύτητες πληκτρολόγησης αντάξιες (αν όχι καλύτερες) των μίνι φυσικών πληκτρολογίων.




Πλοήγηση GPS

Η πλοήγηση GPS είναι κάτι που τα περισσότερα PDA phones προσφέρουν πλέον οπότε δεν υπήρξε λόγος για πανηγυρισμούς στη δοκιμή μας. Όμως, στην κατηγορία των υπετηλεφώνων τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν είναι εγγυημένο ότι θα δουλέψει αποτελεσματικά και χωρίς να εκνευρίζει το χρήστη. Στο Omnia, τα πάντα σε σχέση με την πλοήγηση δούλεψαν αποτελεσματικά, ο υπολογισμός της θέσης ήταν ταχύτατος και η απεικόνιση του χάρτη στην μεγάλη οθόνη άψογη.




Θέλω να μιλάω

Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χρηστών θα μείνουν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι. Το πάνελ των κλήσεων είναι ευρύχωρο για τα δάκτυλα και αλάνθαστο συνταξιοδοτώντας οριστικά τη γραφίδα και τις πατέντες τύπου «επιπλέον φυσικό πάνελ». Η Samsung έχει προσθέσει και ένα πρόγραμμα τύπου Pocket CM για την διαχείριση των επαφών που είναι εξαιρετικά λειτουργικό και αποτελεσματικό. Η μετάβαση στις επαφές γίνεται με την ολίσθηση του αντίχειρα στην οθόνη ή τη μετάβαση σε συγκεκριμένο γράμμα. Επιπλέον, προσφέρει δύο συντομεύσεις για την ιεράρχηση των επαφών κατά όνομα, εταιρεία, κατηγορία ή θέση αποθήκευσης. Στο κάτω μέρος βρίσκεται το ΧΤ9 για παν ενδεχόμενο.




Η χαρά του μηνυματάκια

Η συνεχείς αναφορές στην πληρότητα της συσκευής από λογισμικό και hardware είναι σίγουρα κουραστικές αλλά το Samsung Omnia ως PDA τηλέφωνο είναι κάτι παραπάνω από πλήρες και σε ότι αφορά την αποστολή μηνυμάτων. Ο μπαξές έχει τα πάντα: SMS, EMS, MMS, Email, Instant Messaging. Για την υλοποίηση των ανταλλαγών δεν χρησιμοποιείται ξεχωριστό πρόγραμμα αλλά το στάνταρ των Windows Mobile που με την αρωγή του ΧΤ9 δουλεύει άριστα.




3,5 G και δαμάζοντας τα κύματα στο διαδίκτυο

Ξεκινώντας με τις συνδεσιμότητες, δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να υπολείπεται το Samsung Omnia εκτός από το EDGE. Ποιος όμως νοιάζεται όταν έχει όλα τα υπόλοιπα και συγκεκριμένα GPRS, HSCSD, 3G HSDPA, 7.2 Mbps, Wi-Fi 802.11b/g; Πολύ περισσότερο δε όταν μπορεί να βλέπει τις σελίδες στο ίντερνετ στην κανονική τους διάρθρωση και σε wide screen mode. Το μυστικό εδώ λέγεται Opera 9.5. Σε συνδυασμό με τον streaming player, το Omnia κάνει το βήμα παραπάνω και δίνει πλήρη υποστήριξη flash! Μπαίνεις π.χ. στο YouTube, ψάχνεις βιντεάκια, πατάς σ’ αυτό που θες και ανοίγει ο streaming player για να στο προβάλλει. Απλά μαγικό!









Φωτογραφική μηχανή

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φωτογραφικής μηχανής μιλάνε από μόνα τους: 5 MP, 2592х1944 pixels μέγιστη ανάλυση φωτογραφίας, zoom, autofocus, image stabiliser, video capture, flash! Επί του πρακτέου, πρόκειται για πραγματικό πιστόλι που θα βολέψει αφάνταστα όσους θέλουν να παίρνουν snapshot τυχαίων πραγμάτων που βλέπουν στο περιβάλλον. Η κάμερα επιδέχεται κάθε λογής ρυθμίσεις, τα χρώματα είναι ζωντανά, η ευκρίνεια υψηλή ενώ για όσους θέλουν να διαχειρίζονται και τις φωτογραφίες τους on the spot, το Media Album θα τους καλύψει με το παραπάνω.













Η φωτογραφική μηχανή μετατρέπεται σε βιντεοκάμερα των 15fps στα 640 x 480 pixels ανάλυσης και 30fps στα 320 x 240 pixels. Σίγουρα δεν πρόκειται για high definition αλλά η δουλειά γίνεται και με το παραπάνω. Τέλος, η έξτρα κάμερα για βιντεοκλήσεις στην εμπρός επιφάνεια είναι το κερασάκι σε μια ολοκληρωμένη 3G τούρτα.




Λοιπά αλλά εντυπωσιακά

Εκτός από «χαρά του μηνυματάκια, το Omnia θα ενθουσιάσει τους «κομπιουτεράκηδες» και αυτούς που θέλουν ένα τηλέφωνο απόλυτα προσαρμοσμένο στα μέτρα τους. Όποιος, λοιπόν, έχει όρεξη να ασχοληθεί μπορεί να παραμετροποιήσει σχεδόν τα πάντα. Εμείς θα αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά:



Από το “Buttons” τη λειτουργία κάθε φυσικού πλήκτρου!



Από τις «Ρυθμίσεις» τη λειτουργία της αλλαγής διάταξη της οθόνης και την ενεργοποίηση του αισθητήρα της επιτάχυνσης.



Στα προεγκατεστημένα Widget της Samsung, τη σειρά και τη σύνθεση των συντομεύσεων

Από το «Μενού» τη διάταξη του desktop!




Στο δια ταύτα

Αν κάποιος έκανε αυτή την ερώτηση «ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού τηλεφώνου;» η απάντηση θα είχε ως εξής: Το σχεδιασμό και την οθόνη ενός iPhone σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα και τις επιλογές που σου προσφέρει ένα HTC Touch! Το Samsung Omnia, λοιπόν, έκανε μια ιδιαίτερα σοβαρή προσπάθεια και στους δύο τομείς. Στον πρώτο έφτασε κοντά αλλά όχι ακριβώς στα ίδια επίπεδα, με την αισθητική και τις επιλογές στα υλικά να βρίσκονται στο “Λίαν Καλώς” αλλά όχι στο “Άριστα”.



Στο δεύτερο, όμως, τομέα και εκεί που κρίνεται κάθε Smartphone ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα πάντα πάνω στο Omnia δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δύο πράγματα: Υψηλή τεχνολογία και πληρότητα!





Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα