Κινούν τις εξελίξεις στην Υεμένη οι ΗΠΑ

default image

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ πρέπει να «τιμήσει την δέσμευσή του» να εγκαταλείψει την εξουσία, συμμορφούμενος με τους όρους της συμφωνίας την οποία διαπραγματεύτηκαν χώρες της περιοχής, δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επικαλείται ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκαν οι μοναρχίες του  Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) και προβλέπει την αποχώρηση του Σάλεχ μέσα σε ένα μήνα.

Βέβαια, το σχέδιο αυτό καταρτίστηκε με τη βοήθεια των ίδιων των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, που ακριβώς αποδεικνύει ποιοι κινούν τα νήματα στην περιοχή προς εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους συμφερόντων, και που φυσικά αυτοί δεν είναι οι χώρες του Κόλπου, και σίγουρα ούτε ο λαός της Υεμένης.

Το σχέδιο προβλέπει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμφιλίωσης και την παραίτηση, ένα μήνα αργότερα, του Σάλεχ με αντάλλαγμα την ασυλία του ιδίου, συγγενών και στενών του συνεργατών, και κατόπιν την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέσα σε 60 ημέρες.

“Ο πρόεδρος Σάλεχ πρέπει να τιμήσει την δέσμευσή του για την μεταβίβαση της εξουσίας”, ανέφερε η Κλίντον, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοινωθέν της. “Η κυβέρνηση της Υεμένης πρέπει να εκπληρώσει τα θεμιτά αιτήματα του λαού” της χώρας.

Και συνέχισε: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν το λαό της Υεμένης (. . .) ώστε η Υεμένη να καταστεί ενωμένη, σταθερή, δημοκρατική κι ευημερούσα. Συνεχίζουμε να καλούμε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας ώστε ο λαός της Υεμένης να μπορέσει μια μέρα να δει τις προσδοκίες του να γίνονται πραγματικότητα”.

Η αντιπολίτευση υπέγραψε χθες τη συμφωνία. Ο Σάλεχ αναμένεται να το κάνει σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα