Επαναστάτες με αιτία
Η κρατική τηλεόραση της Σουηδίας δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τα έργα και της ημέρες του WikiLeaks. Της ιστοσελίδας που αναστάτωσε την παγκόσμια διπλωματία. Δείτε την ιστορία των υπερασπιστών της διαφάνειας (Vids)
- 13 Δεκεμβρίου 2010 17:16
“Η δημοκρατία χωρίς διαφάνεια δεν είναι δημοκρατία”… Kristinn Hrafnsson, Ισλανδός δημοσιογράφος μιλώντας για το WikiLeaks.
Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα ντοκιμαντέρ της Κρατικής Σουηδικής τηλεόρασης σχετικά με το Wikileaks, με τίτλο “WikiRebels”.
Στο βίντεο διάρκειας 58 λεπτών οι δημοσιογράφοι Lindquist Bosse και Jesper Huor αναλύουν την πορεία του, τις αποκαλύψεις και τον τρόπο λειτουργίας της ιστοσελίδας.
Ταξιδεύουν στις χώρες οπού λειτουργεί το WikiLeaks, παίρνοντας συνέντευξη από τα κορυφαία μέλη του, όπως ο Aσάνζ καθώς επίσης και σε ανθρώπους όπως ο Daniel Domscheit-Berg που τώρα ξεκινά την δική του έκδοση το Openleaks.org.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον Ασάνζ για έξι μήνες. Βρίσκεται παντού στις ομιλίες του, μαζί με τους ανθρώπους του δικτύου του.
Ποιο είναι όμως πραγματικά το WikiLeaks; Έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο με κεντρικό σέρβερ στην Σουηδία, το Δεκέμβριο του 2006.
Αυτοπαρουσιαζόταν ως ένας ιστότοπος, που ιδρύθηκε από Κινέζους αντιφρονούντες, από δημοσιογράφους, μαθηματικούς και μία νεοσύστατη εταιρία τεχνολόγων, με μέλη από τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Ν. Αφρική!
Λίγες μέρες αργότερα ο Ασάνζ κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Ο ίδιος δηλώνει πως είναι απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του, ωστόσο δημοσιεύματα, τον παρουσιάζουν ως την ψυχή, τον εγκέφαλο και το σώμα του WikLeaks!
Οι διαρροές από το Wikileaks
Έχουν εξαγριώσει πολλές χώρες, οι οποίες θεωρούν πλέον τον Ασανζ ως τον υπ’ αριθμόν 1 δημόσιο εχθρό. Ήταν πέρσι τον Απρίλιο όταν δημοσίευσε βίντεο από περιστατικό του 2007 στο Ιράκ, όπου άμαχοι πολίτες και δημοσιογράφοι, θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες.
Μέσα στο καλοκαίρι, στις 26 Ιουλίου 2010, δημοσιοποίησε 92.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ημερολόγιο του πολέμου στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001 και της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Τον περασμένο Οκτώβριο δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο “Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ” – “Iraq War Logs”.
Η τελευταία αποκάλυψη ήταν στις 28 Νοεμβρίου όταν έδωσε στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα, από πρεσβείες των Η.Π.Α…
Το ντοκιμαντέρ έχει χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια και έχει ανέβει στο διαδίκτυο. Απολαύστε το