Βασίλης Οικονόμου: “Δεν ψάχνουμε ηγεμόνες στην κεντροαριστερά, διεκδικούμε προοδευτική κυβέρνηση”

Βασίλης Οικονόμου: “Δεν ψάχνουμε ηγεμόνες στην κεντροαριστερά, διεκδικούμε προοδευτική κυβέρνηση”
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012. (EUROKINISSI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ) Eurokinissi

Διαβάστε τι λέει στους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος Βουλευτής Αττικής με τη Δημοκρατική Αριστερά, Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο NEWS 247

Ο υποψήφιος Βουλευτής Αττικής με τη Δημοκρατική Αριστερά, Βασίλης Οικονόμου με τον μεστό γεμάτο αλήθειες πολιτικό λόγο του, καταθέτει στο NEWS247 την άποψη του για ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, τις δημόσιες σχέσεις των Υπουργών αλλά και τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ.

Συνέντευξη στον Γιάννη Γεωργόπουλο

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η χώρα χρειάζεται άλλους διαπραγματευτές, ενώ όπως υποστηρίζει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των δύο παλαιών κομμάτων ο ελληνικός λαός είναι σήμερα περισσότερο συνειδητοποιημένος από ποτέ.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει στο NEWS247 ότι:”η επιστροφή στην δραχμή δεν είναι επιλογή των πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού”.

Επίσης δεν παραλείπει να αναφερθεί στους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στον κορμό του κόμματος «που δεν συνθηκολόγησαν και δεν ανέχονται αυτή την μεταστροφή».

-Πιστεύετε υπάρχουν προοπτικές ενότητας σήμερα ανάμεσα στις δυνάμεις της αριστεράς;

Ο χώρος της κεντροαριστεράς σήμερα δυστυχώς χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση και πολυφωνία. Σε κάποιους είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθούν την πραγματικότητα με όρους ρεαλισμού.

Πιστεύω ότι στο διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές, το τοπίο στην Κεντροαριστέρα θα είναι πιο ξεκάθαρο, θα απομονωθούν οι ακραίες και μη ρεαλιστικές φωνές και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο νηφάλια στην ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Ήδη οι Ελεύθεροι Πολίτες στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τη Δημοκρατική Αριστερά καταθέτουμε μια ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που προσφέρει την Θετική Διέξοδο από την κρίση στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτή μας την πρόταση πλέον συνασπίζονται πολλοί προοδευτικοί και ενεργοί πολίτες, την βελτιώνουν και της δίνουν ακόμα καλύτερες προοπτικές.

Είμαι αισιόδοξος λοιπόν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα η οποία και θα καταλήξει σε μια νέα μεγάλη συσπείρωση στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

-Υπάρχει δρόμος εξόδου από την κρίση; Εκτιμάτε πως υπάρχει τρόπος προκειμένου να ανατραπεί το περιεχόμενο της τωρινής πολιτικής κατάστασης ή ενδεχομένως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών έχουν δώσει χειροπόδαρα τη χώρα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών;

Είναι σαφές ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε μονόδρομοι ούτε αδιέξοδα. Από την ρήση ότι το Μνημόνιο είναι αναπόφευκτο, βλέπουμε σήμερα τις δυνάμεις που το υπέγραψαν και το αποδέχτηκαν να μιλούν για αλλαγές και βελτιώσεις.

Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων ακόμα και στην σημερινή συντηρητική Ευρώπη. Αποδεικνύεται δυστυχώς ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ κατάφεραν να διαπραγματευτούν με τους δανειστές μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν άλλους διαπραγματευτές που θα προσέλθουν στις συζητήσεις με τεκμηριωμένες προτάσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο. Αυτοί που απέτυχαν δεν μπορούν να λένε τώρα ότι θα πετύχουν.

Η πλειοψηφία άλλωστε των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αναγνωρίζει πλέον τις καταστροφικές συνέπειες της γερμανικής εμμονής στην λιτότητα και την ύφεση. Μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές μας, αρκεί να το διεκδικήσουμε.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν το διεκδίκησε. Εμείς με τη Δημοκρατική Αριστερά και τον Φώτη Κουβέλη θέλουμε και μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Έχουμε καταθέσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα δημόσια και μπορεί όποιος θέλει να ανατρέξει σε αυτό για να αντιληφθεί ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις ρεαλιστικές και δίκαιες.

-Θεωρητικά, όποια κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να τηρήσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές της. Εσείς αναγνωρίζετε τη δανειακή σύμβαση ως συμβατική υποχρέωση;

Επιδιώκουμε την σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και θέλουμε άμεσα να διαπραγματευτούμε ξανά την κατανομή των βαρών και τις αδικίες που δύο χρόνια τσάκισαν κυριολεκτικά την κοινωνία.

Όντως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο δεσμευτικό για τη χώρα και καταστροφικό θα προσέθετα εγώ για τον ελληνικό λαό. Θα μπορούσαμε βέβαια να το αρνηθούμε και μονομερώς αλλά κάτι τέτοιο θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι βασικοί συνομιλητές μας είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες θέλουν να δείξουν στους λαούς που εκπροσωπούν ότι πέτυχαν. Το πρόγραμμα αυτό δεν πρόκειται να πετύχει όπως ομολογούν πλέον όλοι και όχι μόνο αυτοί που αρνήθηκαν εξ αρχής να το στηρίξουν και λοιδορήθηκαν γι αυτή τους την άρνηση (ανήκω σε αυτή την ομάδα των εν ενεργεία Βουλευτών).

Η Δημοκρατική Αριστερά ανήκει στις δυνάμεις που με σύνεση και ρεαλισμό προσπαθούν να πετύχουν τις αναγκαίες και κοινωνικά δίκαιες τροποποιήσεις ώστε να μείνει η οικονομία ζωντανή και η κοινωνία όρθια.

– Η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί λύση στο πρόβλημα;

Η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί επιδίωξη πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων που εν πολλοίς ευθύνονται και για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα ως κοινωνία και ως οικονομία.

Το αξιοπερίεργο είναι που υπάρχουν και δυνάμεις στην αριστερά που υποστηρίζουν αυτή την επιλογή, ζητούν εντολή διακυβέρνησης και στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα που δήθεν αντιμάχονται.

Η επιστροφή στην δραχμή δεν είναι επιλογή των πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού. Να προσθέσω τέλος ότι σημασία δεν έχει το νόμισμα που χρησιμοποιούμε, πρόκειται απλώς για εργαλείο.

Η ουσία βρίσκεται στο τι κάνουμε ως κράτος με τον παραγόμενο πλούτο στη χώρα μας, πώς ελέγχουμε τις ροές του χρήματος και πως αποτρέπουμε την φοροδιαφυγή και την διακίνηση μαύρου χρήματος.

Σε αυτά πρέπει να απαντήσουμε όσοι θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στη χώρα και το λαό. Με τον Φώτη Κουβέλη ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι η βάση της συνεργασίας μας και αυτό ακριβώς διεκδικούμε ως απάντηση στα πραγματικά προβλήματα της χώρας μας.

– Αποφασίσατε ως εκπρόσωπος των Ελεύθερων Πολιτών να συνεργαστείτε με την Δημοκρατική Αριστερά. Ένας από τους κύριους στόχους σας είναι η συγκρότηση νέας Κεντροαριστεράς. Πως ακριβώς την οραματίζεστε;

Η συγκρότηση της νέας Κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εμείς πιστεύουμε ότι αν προστατέψουμε την κοινωνική συνοχή, διατηρήσουμε και εξορθολογήσουμε το κοινωνικό κράτος δημιουργώντας παράλληλα τις απαραίτητες δομές προστασίας για τους πιο αδύναμους, θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε μέσα από την ατομική δραστηριότητα του καθενός και την οικονομία μας.

Πιστεύω πραγματικά ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. Μόλις επέλθει η συμφωνία είναι εφικτό μετά να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του κάθε χώρου που θεωρεί ότι αυτοδίκαια πρέπει να κατέχει τον ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Εμείς δεν ψάχνουμε για ηγεμόνες στην Κεντροαριστερά, διεκδικούμε και πάλι προοδευτική κυβέρνηση για την χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

-Ποια είναι τα στοιχεία που σας οδήγησαν σε κοινή πορεία με τον Φώτη Κουβέλη;

Θεωρώ ότι ο κ Κουβέλης αποτελεί πραγματικά ένα πολύτιμο και μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την χώρα μας, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες.

Είναι ο πολιτικός που με τη σύνεση και την καθαρή σκέψη του μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και να εγγυηθεί μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση. Δεν υιοθετεί τα ευχολόγια των υπόλοιπων δυνάμεων της αριστεράς, δεν καταφεύγει στον λαϊκισμό και τον συνθηματικό λόγο που εντυπωσιάζει.

Επίσης στις συζητήσεις που είχαμε πριν καταλήξουμε στη συνεργασία υπήρξε ο κοινός τόπος στο ότι θέλουμε να καταθέσουμε πρόταση θετικής διεξόδου από την κρίση και όχι να είμαστε απλώς στη Βουλή και να φωνασκούμε διαμαρτυρόμενοι επιδιώκοντας την τηλεοπτική προβολή και τίποτα περισσότερο.

-Θεωρείτε πως ελέω κρίσης η χώρα αδυνατεί να προασπίσει εθνικά ζητήματα (π.χ. Αιγαίο, Σκοπιανό); Αξιοποιήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου που επαρκούν για 150 χρόνια εκμεταλλεύεται η Κύπρος. Πιστεύετε η Ελλάδα είναι σε θέση να πράξει κάτι αντίστοιχο εκμεταλλευόμενη και τον ορυκτό πλούτο της ή θα επαληθευτεί ο φόβος των πολιτών που κάνουν λόγο για μη υλοποιήσιμες εξαγγελίες;

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εμφανίζουν μια αυξανόμενη τάση υποχωρητικότητας σε όλα τα εθνικά μας ζητήματα. Η πραγματικότητα αυτή είναι εμφανής σε όποιους αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να ενημερωθούν από τον διεθνή τύπο.

Η πραγματικότητα αυτή όμως δεν μπορεί να αποδοθεί στην οικονομική κρίση. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κατακλυστήκαμε από τεχνοκράτες που δήθεν μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα και στα ζητήματα των διεθνών σχέσεων.

Καταλήξαμε αντί για διεθνείς σχέσεις να κάνουμε δημόσιες σχέσεις των εκάστοτε Υπουργών Εξωτερικών και πρωθυπουργών. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι αφού αντί να κοιτάξουμε τα συμφέροντά μας ως χώρα κοιτάμε να μην δυσαρεστήσουμε τους συμμάχους μας και να μην μπούμε εμπόδιο στα δικά τους συμφέροντα.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που χρειαζόμαστε νέες πολιτικές δυνάμεις ικανές με σύνεση, σοβαρότητα και ρεαλισμό να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας.

-Πριν από περίπου δύο χρόνια διαγραφήκατε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Με όσα συντελέσθηκαν μέσα σε αυτό το διάστημα, πόσο πλέον απέχετε ιδεολογικά με τους πρώην συντρόφους σας;

Το σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν έχει καμία σχέση με την ιδεολογία που υποστήριζε τα προηγούμενα χρόνια. Έχει συνθηκολογήσει με τον φιλελευθερισμό και τις συντηρητικές ηγεσίες της Ευρώπης.

Πολλοί από τους πρώην συντρόφους μου διατηρούν ακέραια την ιδεολογία τους σε ρητορικό όμως επίπεδο μόνο. Στην πράξη έχουν παραδοθεί πλήρως στις επιταγές της κομματικής τους ηγεσίας.

Η ιδεολογία όμως δεν είναι κάτι θεωρητικό που απλώς το υποστηρίζουμε σε συνέδρια και κομματικές συγκεντρώσεις. Η ιδεολογία πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη.

Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια οι λεγόμενοι «κηπουροί» και οι αυτόκλητοι σωτήρες μετέτρεψαν ένα κίνημα σε μικρό κόμμα. Ευτυχώς όμως ο κορμός αυτών που αποτελούσαν το ιστορικό σοσιαλιστικό κίνημα δεν συνθηκολόγησαν και δεν ανέχονται αυτή την μεταστροφή.

Κατά συνέπεια με την πλειοψηφία των συντρόφων μου συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για τις ιδέες μας και τις αξίες μας από το χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς πλέον.

– Θεωρείτε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συρρικνωθούν τα ποσοστά των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας; Φοβάστε ψευδοδιλλήματα και πιθανή νόθευση της λαϊκής συνείδησης την ύστατη στιγμή;

Τα ψευδοδιλλήματα και η προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου είναι καθημερινότητα πλέον.

Παρά όμως τις απεγνωσμένες προσπάθειες των δύο παλαιών κομμάτων ο ελληνικός λαός είναι σήμερα περισσότερο συνειδητοποιημένος από ποτέ. Γνωρίζει πολύ καλά ποιοι ευθύνονται και ποιοι απέτυχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά συνέπεια αν και τα ψευδοδιλλήματα βρίσκουν ακόμα ευήκοα ώτα το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο το βράδυ των εκλογών που θα δώσει και το οριστικό τέλος στα δύο κόμματα που μονοπώλησαν την εξουσία στην Μεταπολίτευση.

-Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που ζητάτε την ψήφο του Έλληνα πολίτη;

Θα έλεγα ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να συνοψιστεί στο ότι θέλουμε να υπογράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Θέλουμε να διαμορφώσουμε επιτέλους ένα κράτος κοινωνικά δίκαιο που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και θα σταματήσει να είναι το τροχοπέδη σε κάθε του δραστηριότητα.

Ξέρουμε ότι μπορούμε να έχουμε την θετική διέξοδο από την κρίση και να δημιουργήσουμε μια οικονομία αειφόρου ανάπτυξης που θα στηρίζεται πραγματικά στις δικές μας δυνάμεις και όχι στα δανεικά.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέδειξαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και της εποχής μας. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αναλάβουν άνθρωποι που δεν απέτυχαν, νέοι άνθρωποι να αναλάβουν να διαμορφώσουν τόσο το παρόν όσο και κυρίως το μέλλον.

-Τι λέτε σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό, βυθισμένο στην ανεργία και απόγνωση; Υπάρχει ελπίδα;

Ελπίδα υπάρχει αν αντικαταστήσουμε αυτούς που απέτυχαν να διαχειριστούν τις κρατικές υποθέσεις και ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση. Όποιος περιμένει ότι μόνος του θα βρει την άκρη είναι γελασμένος.

Χρειάζεται ενότητα και συλλογικές απαντήσεις στα κοινά μας προβλήματα. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική διακυβέρνηση, ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο θετικής διεξόδου και ανασυγκρότησης της οικονομίας μας.

Με τη Δημοκρατική Αριστερά καταθέτουμε αυτή την πρόταση ελπίδας και προοπτικής για εμάς και τα παιδιά μας. Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που προκαλούν οι πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μπορούμε να δημιουργήσουμε θετικούς οικονομικούς κύκλους ανάπτυξης, να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Και βέβαια και οι τράπεζες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα μειώσουν τις απαιτήσεις από τα ελληνικά νοικοκυριά ιδίως τα υπερχρεωμένα. Αν δεν το αντιληφθούν θα πρέπει να επιβληθούν ρυθμίσεις νομοθετικά.

Άλλωστε το κράτος είναι τελικά αυτό που πρέπει να θέτει κανόνες στην αγορά ιδίως όταν αυτή αδυνατεί ή δεν θέλει να αυτορυθμιστεί. Οι εναρμονισμένες πρακτικές πρέπει να τελειώσουν επιτέλους.

-Είστε υπέρ της πολυφωνίας στη Βουλή; Θεωρείται πιθανό να επαληθευτεί το σενάριο της δεκακομματικής Βουλής;

Αυτές οι εκλογές γίνονται σε ένα πολύ ρευστό πολιτικό κλίμα. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε περισσότερα κόμματα στη νέα Βουλη αν και δεκακομματική δεν νομίζω ότι μπορεί να προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση εγώ είμαι υπέρ της πολυφωνίας και θεωρώ ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι οι συνθήκες ώριμες για να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο και να καθιερώσουμε την απλή αναλογική.

Το επιχείρημα της δήθεν ακυβερνησίας δεν υφίσταται και δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστά του 20 και του 30 %. Είμαι της γνώμης ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα λειτουργήσουν καλύτερα καθώς θα υπάρχει και ενδοκυβερνητικός έλεγχος αλλά και συναγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων για να παράξουν χρήσιμο έργο για την κοινωνία.

Η θεωρία της κομματικής πειθαρχίας και της αλληλοϋποστήριξης των μελών της κυβέρνησης που ανήκουν στους ίδιους χώρους, οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια σε ιδιότυπη ομερτά μεταξύ αυτών που κάθισαν σε υπουργικούς θώκους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα