Έριξαν τους “Παπασκόνι” με πραξικόπημα
"Συνωμοσίες, πραξικοπήματα και νομίσματα" είναι ο τίτλος άρθρου στους New York Times, που επισημαίνει πως στην Ελλάδα και την Ιταλία έγινε πραξικόπημα με σκοπό την προστασία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος
- 21 Νοεμβρίου 2011 18:23
Ως πραξικόπημα στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται η πτώση του Γιώργου Παπανδρέου και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δημοσίευμα των New York Times, με τον αρθρογράφο να κάνει λόγο για ανατροπή δημοκρατικών μεν, διεφθαρμένων δε κυβερνήσεων.
Η επονομαζόμενη ομάδα της Φρανκφούρτης -οι τραπεζίτες, οι Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- έκανε πραξικόπημα στην Ελλάδα και την Ιταλία προκειμένου να σωθεί το ευρώ.
Το δημοσίευμα ξεκινά με ένα σενάριο έξωσης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο ύστερα από πιέσεις που δέχεται από ξένες κυβερνήσεις και τις αγορές και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ καλείται να αναλάβει το οβάλ γραφείο.
Για τους Αμερικανούς, όπως σημειώνεται, το σενάριο αυτό είναι καθόλα φανταστικό, ωστόσο αποτελεί την ψυχρή πραγματικότητα για τους πολίτες της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Εκεί, όπου οι πολίτες είδαν πρόσφατα τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις να ανατρέπονται από τις πιέσεις των αγορών, τους γραφειοκράτες και τους αρχηγούς ξένων κρατών, αποτελεί την ψυχρή πραγματικότητα της πολιτικής του 21ου αιώνα.
Γίνεται μάλιστα αναφορά για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, καθώς προέχει το συμφέρον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
“Λίγοι στεναχωρήθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα για την πτώση του Μπερλουσκόνι και του Παπανδρέου- εκατέρωθεν διεφθαρμένοι και άμοιροι- από τον άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου-Παρισιού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται πως οι εσπευσμένες αναχωρήσεις τους, άνοιξαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό παράθυρο που δείχνει πως θα είναι το πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος του μέλλοντος, με τον αρθρογράφο να αναφέρει πως η σταθερότητα θα επιτευχθεί εις βάρος της δημοκρατίας.
“Οι τελετουργίες των κοινοβουλίων και των εκλογών θα παραμείνουν, όμως οι πραγματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την περίφημη “Ομάδα της Φρανκφούρτης” και του ad hoc εσωτερικού κύκλου που αποτελείται από την Μέρκελ, τον Σαρκοζί και μίας συστάδας τραπεζιτών και αξιωματούχων της ΕΕ, που έχει αναλάβει από τον Οκτώβριο τη διαχείριση κρίσης που βιώνει η Ευρώπη”, επισημαίνεται.
Στο κείμενο επισημαίνεται η ανάγκη επανεξεταστεί ο όλο και περισσότερο αυξανόμενος αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι σήμερα η Γηραιά Ήπειρος χρειάζεται μία ενωμένη δημοσιονομική πολιτική και μία κεντρική τράπεζα που θα είναι πρόθυμη να συμπεριφέρεται όπως η FED.
“Αλλά μόλις το ευρώ σταθεροποιηθεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν να δίνουν στη λαϊκή κυριαρχία κάποια φωνή σε διάφορες άλλες πτυχές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”, καταλήγει το δημοσίευμα.