Ισοδύναμα μέτρα προτείνουν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Ισοδύναμα μέτρα προτείνουν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Eurokinissi

Τα επιτελεία των δύο κυβερνητικών εταίρων αναζητούν τα ισοδύναμα μέτρα. Στόχος η ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και η κοινωνική δικαιοσύνη

Εναλλακτικές προτάσεις επεξεργάζονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για την παρουσίαση των ισοδύναμων μέτρων, μία ημέρα πριν την έλευση της Τρόικας και την αξιολόγηση του δημοσιονομικού προγράμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες επεξεργάζονται σενάρια με αντιπροτάσεις για τα μέτρα, με στόχο να μη θιγούν χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την Τετάρτη ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι τα μέτρα να μην οδηγούν σε οριζόντιες περικοπές και ότι το κριτήριο θα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

”Αυτά που γνωρίζω ότι ήδη έχουν τεθεί έντονα στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, είναι ζητήματα που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις, τα δώρα, την προστασία των ατόμων με αναπηρία, που εξαιρέθηκαν στην προηγούμενη φάση και πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται”, είπε και γνωστοποίησε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αναθέσει σε στελέχη την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων.

”Ρήτρα ισοδυνάμων” από τη ΔΗΜΑΡ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης επεξεργάζεται φόρμουλα για ”ρήτρα ισοδυνάμων” για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η πρόταση Κουβέλη που θα παρουσιαστεί στην τρόικα είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του, στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων, όπως διευκρινίζουν.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα.

Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητάει μετ’ επιτάσεως η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα