”Βραβείο Νόρα Εφρον” από φέτος στο Φεστιβάλ της Tribeca

”Βραβείο Νόρα Εφρον” από φέτος στο Φεστιβάλ της Tribeca

Η τελετή απονομής έχει οριστεί για τις 25 Απριλίου, μάθετε ποιες είναι οι 8 γυναίκες δημιουργοί που διαγωνίζονται για το βραβείο ''Νόρα Εφρον''

Επιμέλεια: Πόλυ Λυκούργου

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης της τιμά την μνήμη της νεοϋορκέζας Νόρα Εφρον μ’ ένα βραβείο που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε δυναμικές γυναικείες φωνές του σινεμά.

Από τα πρώτα κείμενά της σε εφημερίδες και περιοδικά που εργαζόταν ως free lancer στα τέλη της δεκαετίας του 60, η Νόρα Εφρον έδινε φωνή στις γυναικείες ανησυχίες, αλλά και γυναικεία φωνή στην ανησυχητική πολιτική πραγματικότητα – από το φεμινισμό και το Watergate, τις τέχνες και τη φιλοσοφία, μέχρι το γάμο.

Οταν ξεκίνησε την καριέρα της στο σινεμά, το τιμόνι πήραν οι δυνατές ηρωίδες (από την Κάρεν Σίλκγουντ μέχρι την Τζούλια Τσάιλντ), αλλά και οι καθημερινές, οικείες, αυτοσαρκαστικές με τις ανασφάλειες τους γυναίκες («Heartburn», «When Harry Met Sally», «You’ve Got Mail»).

Πέραν όλων των άλλων όμως, η Εφρον υπήρξε και μία από τις πρώτες γυναίκες (μαζί με την Κάρι Φίσερ, την Νταϊάν Κίτον, μετέπειτα την Μέριλ Στριπ, την Μισέλ Φάιφερ, την Μεγκ Ράιαν, την Τζόντι Φόστερ) που ανάγκασαν το ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ να κάνει λίγο χώρο στα κορίτσια. Πίεσε συνδικαλιστικά να αυξηθούν οι μισθοί για τις γυναίκες δημιουργούς και ηθοποιούς, άνοιξε δρόμο για τις τόσες και τόσες πλέον παραγωγούς και διευθύντριες των μεγάλων στούντιο.

Ολόκληρο το κείμενο στο Flix

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα