Τα συν και τα… συν των Mac OS

Τα συν και τα… συν των Mac OS

Και ιούς δεν έχει... Και όλα τα κάνει πιο γρήγορα και εύκολα... Και όταν κρασάρει το κάνει με περισσή χάρη. Το ΜΕΝ 24 απαριθμεί τα θετικά και τα......

Και ιούς δεν έχει… Και όλα τα κάνει πιο γρήγορα και εύκολα… Και όταν κρασάρει το κάνει με περισσή χάρη. Το ΜΕΝ 24 απαριθμεί τα θετικά και τα… θετικά των Mac OS.Πως θα φαινόταν να ανοίγατε τον υπολογιστή σας, να κάνατε login στο λειτουργικό του, να τρέχατε σχεδόν κάθε εφαρμογή του και να μην χάνατε τον μπούσουλα; Ένα σύστημα που να έχει μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού απειλητικούς ιούς; Καλωσήρθατε στον κόσμο των Μac και του λειτουργικού OS… Εκεί που τα πάντα εμφανίζονται απλά στο χειρισμό και την κατανόηση τους.




Πιο εύκολα; Δεν γίνεται… «Like a walk in the park»


Τέρμα οι wizzards κατά την εγκατάσταση ή την απεγκατάσταση ενός προγράμματος. “Like a walk int the park”… ή αλλιώς drag-and-drop. Επέλεξε το αρχείο, σύρτο και άφησέ το όπου επιθυμείς και… voila! Η εγκατάσταση της εφαρμογής μόλις έχει ολοκληρωθεί. Και αν δε σου αρέσει… Σύρε το πρόγραμμα στον “κάδο” ή “Trash” και ξεμπέρδεψες. Δεν μπορεί να γίνει πιο απλό. Στην πραγματικότητα, είναι έως αδύνατο αν απλουστευθεί περισσότερο η διαδικασία. Γρήγορο και πάνω από όλα, σχεδόν απίθανο κάποιος να κάνει λάθος.




Ναι είναι αλήθεια… Δεν έχει ιούς

Σερφάρετε άφοβα και κατεβάστε αρχεία με το “τσουβάλι”… Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού ιοί που κυκλοφορούν δίνουν το προνόμιο στους κατόχους υπολογιστικών συστημάτων με λειτουργικό OS να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Μάλιστα η έλλειψη ιών σημαίνει ταυτόχρονα και την απουσία “αντιβιοτικών”

προγραμμάτων που σε αντίθετη περίπτωση θα έκαναν τον υπολογιστή να “τρέχει” με ρυθμούς χελώνας ή πιο απλά να “σέρνεται”.




Ουσιαστικά «ραπόρτα» για errors




Σκεφτείτε το για μια στιγμή… Χρειάζεται κάποιος να σας λέει ότι κάτι λειτουργεί όπως θα έπρεπε; Εν αντιθέσει λοιπόν με άλλα λειτουργικά συστήματα, οι εφαρμογές στα Mac OS επιδεικνύουν σημάνσεις μόνο όταν κάτι πάει… στραβά! «Σκάστε» λοιπόν μια για πάντα τα εκνευριστικά Windows Balloons που σας προειδοποιούν με «απειλητικά» μηνύματα του στιλ: There are unused icons on your desktop. Τρομοκρατηθήκαμε!




Απαλοιφή «περιττών» τεχνικών γνώσεων-λεπτομερειών…

…που σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε κάποιος να έχει για να λειτουργήσει ορισμένα βοηθητικά εργαλεία. Και δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να τις μάθουνε. Και σε κάποιους ίσως είναι και «άχρηστες», ειδικότερα από τη στιγμή που ο υπολογιστής τους αποτελεί καθαρά ψυχαγωγικό μέσο. Γιατί λοιπόν ένα λειτουργικό (σ.σ. όχι φυσικά το OS) να τους αναγκάζει; Χειροκίνητο Defrag (σ.σ. ανασυγκρότηση δίσκων); Χμμμ… Όχι! Τουλάχιστον, όχι στα Mac OS.




Simplicity is… its middle name

Τι πιο απλό από το να ρυθμίσεις την ώρα στον υπολογιστή σου. Διπλό «κλικ» πάνω στο ρολόι, ρυθμίζεις την ώρα, πατάς ok και… έτοιμος. Ok; Το ίδιο απλό και ακόμα απλούστερο είναι και σε ένα Mac. Διπλό «κλικ» πάνω στο ρολόι, ρυθμίζεις την ώρα και… έτοιμος. Πρόσεξες τη διαφορά; «Αντίο» στο ok. Και αν αυτό το παράδειγμα δεν πείθει από μόνο του, τότε απλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές εντολές στις οποίες ισχύει ό,τι και στο ρολόι.



Ακόμα και στις εφαρμογές… H δημιουργία ενός βίντεο ποτέ δεν ήταν πιο απλή. Συνέδεσε την πηγή εικόνας στον υπολογιστή σου και σύρε τα κλιπ (ακόμα και φωτογραφίες) μέσα στο iMovie. Πρόσθεσε ένα μουσικό κομμάτι και είναι έτοιμο. Η δυνατότητα ρύθμισης παραμέτρων π.χ διάρκεια του κάθε κλιπ και του ήχου ή οι εντάσεις τους μεταξύ άλλων, είναι ένα κλικ μακριά από το να ρυθμιστούν.



Ηχογράφησε σε δευτερόλεπτα με το πρόγραμμα ήχου Garage Band, κάνοντας απλά Plug n’ Play. Μία ματιά επίσης στα tutorials στο επίσημο site της Apple ίσως βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Και φυσικά αυτά και αρκετά ακόμα χρηστικά προγράμματα συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του “πακέτου” (σ.σ. λειτουργικό σύστημα).



Λιγότερος χρόνος, μικρότερες αποστάσεις, μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Τάδε έφη νόμος του Fitt,, ο οποίος τονίζει συγκεκριμένα «ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών είναι περισσότερο παραγωγικό με το ποντίκι όταν έχει μικρότερες αποστάσεις να διανύσει με το δρομέα και μεγαλύτερους “στόχους” να κλικάρει πάνω τους».

Κάτι που οι κατασκευαστές της νέας γενιάς λειτουγικού συστήματος των Μac δεν αψήφησαν και έλαβαν σοβαρά υπόψη τους και φυσικά ενσωμάτωσαν στο σχεδιασμό τους. Τα menu σχεδόν όλων των εφαρμογών είναι προσαρμοσμένα στην μπάρα που βρίσκεται στην κορυφή της οθόνης του Μac σας (συγκεκριμένη πάντα απόσταση, σταθερό μέγεθος) και όχι στο «παράθυρο» που τρέχει η κάθε εφαρμογή.




Ρώτα το… φωτεινό παντογνώστη ή αλλιώς Spotlight





Θες να βρεις ένα φάκελο ή ένα αρχείο κάπου χαμένο στην άβυσσο του σκληρού σου δίσκου; Κάνε ένα quick search στον Finder και voila… Τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις ούτε καν να γράψεις ολόκληρη την ονομασία του.



Η δημιουργία όμως του Spotlight το 2005 ήταν εκείνη που… τάραξε τα “λιμνάζοντα ύδατα» των desktop search ή κοινώς «ψαχτηριών». Το “διαολεμένα” γρήγορο Spotlight μέσα σε ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου και πάντα σε συνάρτηση με κάθε πλήκτρο που πατάει κάποιος στο keyboard του, δημιουργεί ένα εικονικό ευρετήριο το οποίο συμπεριλαμβάνει οτιδήποτε συμπίπτει με εκείνο που αναζητά κάποιος (φάκελος, αρχείο, εφαρμογή κ.λπ) και το οποίο προέρχεται μέσα από ολόκληρο το σύστημα του υπολογιστή.



Η αναζήτηση ποτέ δεν ήταν τόσο συγκεκριμένη (σ.σ. με κατηγορίες π.χ documents, folders, images κ.λπ) τόσο γρήγορη και τόσο απλή. Άσε που πραγματοποιεί και μαθηματικούς υπολογισμούς.




Ακόμα και το “κρασάρισμα” έχει στιλ




Ένα αστείο αλλά και καλό παράδειγμα της προσοχής που δίνει η Apple στην λεπτομέρεια και την ψυχική μας ισορροπία. Στην σπάνια, πολύ σπάνια, πάρα πολύ σπάνια περίπτωση που το Mac σας “κρασάρει”, τουλάχιστον το κάνει με ένα… αξιοπρεπή τρόπο. Χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς πήγε λάθος (σ.σ. η άγνοια άλλωστε θεωρείται ευτυχία από αρκετούς) το μόνο που πρόκειται να δείτε στην οθόνη του υπολογιστή σας είναι μία ερώτηση… Αν επιθυμείται reboot (σ.σ. επανεκκίνηση). Όμορφο και κομψό…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα