Ψήφος εμπιστοσύνης με 255 “ναι” στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Η κυβέρνηση Παπαδήμου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Καταψήφισαν Αριστερά και οι Καμμένος, Κατσούρας και Τσεντίν. "Ναι" από τον Χατζηγάκη παρά τη διαγραφή του. Τι είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του (Vids)
- 16 Νοεμβρίου 2011 17:30
Με 255 “ναι” και 38 “όχι” η κυβέρνηση Παπαδήμου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, η Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Συμμαχία.
“Όχι” ψήφισε όπως είχε προαναγγείλει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος και πλέον είναι πιθανό να διαγραφεί από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου.
“Όχι” ψήφισε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας. Είχε προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει.
“Όχι” και από τον βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μάταζη Τσεντίν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει λόγω της συμμετοχής στελεχών του ΛΑΟΣ.
“Ναι” ψήφισε ο Σωτήρης Χατζηγάκης, παρά το γεγονός ότι διεγράφη την Τρίτη από τη Νέα Δημοκρατία.
Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή του για την πρόθεση ψήφου του.
Συστράτευση ζήτησε ο Λουκάς Παπαδήμος
Η παρατηρούμενη κρίση χρέους έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την ικανότητα αντιμπετώπισής από τα κράτη μέλη”, είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ορθή αντιμετώπιση της κρίσης, με γενναίες αποφάσεις, μέτρα και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.
“Όταν η Ε.Ε. αντιμετωπίσει την κρίση, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη”, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε την συσσώρευση δημοσίου χρέους σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.
Η συσσώρευση υπερβολικού χρέους είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα αποτελούν την κύρια αιτία όλων των κρίσεων που έχουν εμφανιστεί.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διόγκωση του δημόσιου τομέα στηρίχθηκε σε δανεικά. Ο δανεισμός δεν χρησιμοποιήθηκε για επενδύσεις, αλλά για την κάλυψη καταναλωτικών δαπανών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
“Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ευάλωτη όταν ξέσπασε η κρίση, λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας” πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι λόγω των παραπάνω, η χώρα δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, την ώρα που το χρέος και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, εμποδίζουν την ανάπτυξη και αυξάνουν την ανεργία.
“Δυστυχώς η χώρα μέσα σε δύο χρόνια πρέπει να κάνει όσα δεν έγιναν επί δεκαετίας” τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι αν οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν, αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ και δράσουμε γρήγορα, η βελτίωση θα έρθει γρήγορα.
“Πρέπει να δράσουμε, έχοντας το βλέμμα στους άνεργους” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τι θα συμβεί αν βγούμε από το ευρώ
Στη συνέχεια ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι θα οξυνθούν τα προβλήματα αν δεν συμμετέχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Θα έχουμε νέο υποτιμημένο νόμισμα, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός, η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει την εξόφληση του χρέους της και η ακίνητη δημόσια περιουσία θα αγοράζεται σε χαμηλές τιμές.
“Δεν ειναι εκβιασμός. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το έργο που οφείλει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο. Σε σχέση με το σύντομο του χρόνου της”.
Χρειάζεται έγγραφη δέσμευση
Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις της ΕΕ από την Ελλάδα, για να εκταμιευθεί η 6η δόση.
“Δεν αρκεί η δέσμευση της κυβέρνησης μας ότι θα πράξουμε τα δέοντα. Χρειάζεται και η υπογραφή των πολιτικών αρχηγών”, τόνισε και πρόσθεσε ότι ανάλογη δέσμευση πήραν και οι εταίροι μας για πολυετή χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας μας.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συστράτευση του ελληνικού λαού και ζήτησε να μην απορρίψουν την κοινή προσπάθεια ακόμα και όσοι καταψηφίσουν.