Εφιαλτικές οι προβλέψεις για την ύφεση στην Ελλάδα

Εφιαλτικές οι προβλέψεις για την ύφεση στην Ελλάδα

Βαθύτερη θα είναι η ύφεση για το 2012 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Εφιαλτικές οι προβλέψεις για την ύφεση το 2012 στην Ελλάδα, με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής να εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 5,1% με 5,2% και την Τράπεζα της Ελλάδας να εκτιμά ότι θα υπερβεί το 4,5%.

Στην ετήσια έκθεση της για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων, η Τράπεζα της Ελλάδας αναθεωρεί την εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%, εκτιμώντας πλέον ότι η ύφεση μπορεί να υπερβεί αυτό το ποσοστό και ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα τέλη του 2013.

Ενώ οι εκτιμήσεις είναι αρνητικές, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋποθεση να προωθηθούν πολιτικές για την ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Προβόπουλος αναμένεται να υπογραμμίσει ότι είναι αναγκαίο ένα σταθερό και λιτό φορολογικό περιβάλλον, η επιτάχυνση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και η υλοποίηση του προγράμματος Ήλιος για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Γιώργος Προβόπουλος αναμένεται να τονίσει ότι καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους θα παρέχουν ρευστότητα στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά η τρόικα στις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία που εξέδωσαν πρόσφατα Ε.Ε. και ΔΝΤ κάνουν λόγο για ύφεση 4,7% το 2012 με σημαντικό όμως τον κίνδυνο επιδείνωσης.

Εκτιμά μάλιστα ότι στο τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί υστέρηση εσόδων τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στις εισπράξεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πρόσθετα μέτρα για πρόσθετα μέτρα στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα