Ένταση το πρωί στο Πολυτεχνείο

Ένταση το πρωί στο Πολυτεχνείο
ΑΘΗΝΑ-ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 2011.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Ένταση σημειώθηκε στην οδό Στουρνάρη, έξω από το Πολυτεχνείο, μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων. Επί ποδός περίπου 7.000 αστυνομικοί ενόψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη (Pics+Vids)

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ φοιτητών του αριστερού χώρου και ομάδας φοιτητών της ΠΑΣΠ το πρωί της Τρίτης, στην οδό Στουρνάρη, έξω από το Πολυτεχνείο, όπου και σηματοδοτήθηκε η έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι συμπλοκές μεταξύ των δύο φοιτητικών παρατάξεων ξεκίνησαν, όταν φοιτητές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Μέλη των αριστερών φοιτητικών οργανώσεων τούς απώθησαν, χαρακτηρίζοντάς τους “μνημονιακούς” και υποστήριξαν ότι “στον ιστορικό χώρο θυσίας ενάντια στη χούντα και υπέρ της Ελευθερίας δεν χωρούν όσοι υποστηρίζουν το μνημόνιο”.

Οι συμπλοκές συνεχίστηκαν για αρκετά λεπτά, μέχρι που φοιτητές της ΠΑΣΠ διαλύθηκαν στα γύρω στενά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μια κοπέλα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, μετά από επίθεση που δέχτηκε από πέτρες.

Ένας ακόμη άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ και αυτός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ κλειστή παραμένει η οδός Πατησίων μπροστά στο Πολυτεχνείο (στο ένα ρεύμα) και η 3η Σεπτεμβρίου.

Ο Δημήτρης Βιτάλης, φοιτητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών δήλωσε στο NEWS 247 “ότι σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα που φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να επιδείξουν αντίσταση στην μαύρη πολιτική που αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί”, ενώ χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως το πιο “αντιλαϊκό πρόγραμμα που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός”.

Και συνέχισε: “Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και να απαιτήσει αυτή η κυβέρνηση να πέσει. Μπορεί να απαιτήσει να ανοίξει ο δρόμος για μία άλλη κοινωνία που ο λαός θα κάνει κουμάντο και όχι οι τραπεζίτες, γιατί τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο επιδεινώνονται”.

Όσον αφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις παρακείμενες οδούς του Πολυτεχνείου, ο ίδιος σχολίασε στο NEWS 247 τις ενέργειες αυτές ως μέσο για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος από τα πραγματικά μηνύματα των ημερών.

“Οι συμπλοκές έχουν στόχο να τρομάξουν τον κόσμο, προκειμένου να μην συμμετάσχουν στις τριήμερες εκδηλώσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βιτάλης.

 

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη όλοι οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο είναι κλειστοί, λόγω των εκδηλώσεων, ενώ στην ευρύτερη περιοχή η αστυνομία έχει λάβει ισχυρά μέτρα με χιλιάδες άνδρες για την αποτροπή επεισοδίων.

Φέτος άλλωστε είναι η πρώτη χρονιά που τίθεται σε εφαρμογή η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τις διμοιρίες των αστυνομικών δυνάμεων να αναλαμβάνουν την περιφρούρηση και επιτήρηση του χώρου του Πολυτεχνείου, προς αποφυγή εκτρόπων.

Ο Γιώργος Πέρρος είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Γ. Μυλόπουλος: “Το πανεπιστήμιο δεν φοβάται”

“Για την πανεπιστημιακή κοινότητα, το άσυλο είναι παραπάνω από το νόμο, είναι μια ακαδημαϊκή παράδοση” τόνισε σε συνέντευξη τύπου, στην πρυτανεία του ΑΠΘ, με αφορμή της επετειακές εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος

“Κανείς δεν είναι παραπάνω από το νόμο, παρά μόνο οι παραδόσεις μας. Και το άσυλο είναι μια μακρά ακαδημαϊκή παράδοση. Συνδέεται με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, συνδέεται με τη διακίνηση των ιδεών, την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την ανεξαρτησία του πανεπιστημίου, από οποιαδήποτε εξωτερικό παράγοντα”, δήλωσε ο πρύτανης και συνέχισε : “Για μας, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει”.

Ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε ότι είναι σε συνεννόηση με την αστυνομία, για να μην επέμβει χωρίς την έγκριση του πρύτανη και των πανεπιστημιακών οργάνων, εάν σημειωθούν έκτροπα.

“Το πανεπιστήμιο δε φοβάται, γιατί το πανεπιστήμιο δεν είναι στόχος” τόνισε ο πρύτανης, επισημαίνοντας ότι “θα είναι ανοιχτό” και “φωταγωγημένο”, περιφρουρημένο από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές και τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στις επετειακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα