Στη Νικαράγουα ο Σελάγια

default image

Στη Νικαράγουα μετέβη την Κυριακή ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, που απομακρύνθηκε βίαια από τη χώρα του. Νέος πρόεδρος ο Ρ.Μισελέτι

Στη Νικαράγουα έφθασε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, που απομακρύνθηκε βίαια από τη χώρα του και οδηγήθηκε στην Κόστα Ρίκα. Ο Σελάγια θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο της Μπολιβαρικής Συμμαχίας για τις Αμερικές (Alba) και του κεντροαμερικανικού μπλοκ, που αμφότεροι ζητούν την αποκατάστασή του στην εξουσία, τονίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο Σελάγια έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Μανάγουα από την πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα και τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Ο Ορτέγα ασκεί για το τρέχον διάστημα της προεδρίας του Κεντροαμερικανικού Συστήματος Ενσωμάτωσης (Sica), ενώ ο Τσάβες συγκάλεσε την έκτακτη σύνοδο της Alba.

48ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Ρομπέρτο Μιτσελέτι, που διορίσθηκε από τους πραξικοπηματίες ως πρόεδρος της Ονδούρας, μετά την ανατροπή και βίαιη απομάκρυνση στην Κόστα Ρίκα του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, κήρυξε 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μέχρι την Τρίτη, μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου.

 
Ο στρατός δεν διέπραξε «πραξικόπημα», τόνισε ο Μιτσελέτι, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοί περιορίσθηκαν στην «εκτέλεση μίας απόφασης της δικαιοσύνης», διότι ο Σελάγια «παραβίαζε τους νόμους της χώρας».
 

Το χρονικό της σύλληψης



Στρατιώτες της Ονδούρας συνέλαβαν την Κυριακή τον αριστερό πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, εν μέσω συνταγματικής κρίσης γύρω από την απόπειρά του να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.


Στρατιώτες πήραν τον Σελάγια, σύμμαχο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, από την κατοικία του και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Εδουάρδο Ρέινα, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου. Είπε πως κατά την εξέλιξη του γεγονότος σημειώθηκαν πυροβολισμοί.

“Έχουμε λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες μεταφέρθηκε σε βάση της πολεμικής αεροπορίας”, δήλωσε ο Ραφαέλ Αλεγρία, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 8 που υποστηρίζει τον Σελάγια.

Ο Σελάγια είχε αποφασίσει να διενεργήσει σήμερα ένα δημοψήφισμα, παρά την αντίδραση του στρατού, του Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη μία τέτοια ψηφοφορία.

Ο Σελάγια, που εξελέγη το 2006 για τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, είχε καλέσει τους εκλογείς να ανοίξουν το δρόμο για μία αναθεώρηση του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στις 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Radiocadena Voces, τέσσερα κομάντο αποτελούμενα από περίπου 200 στρατιώτες έφθασαν στην κατοικία του Σελάγια γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Οι στρατιώτες έριξαν “τέσσερις πυροβολισμούς” και στη συνέχεια έφυγαν με τρία οχήματα προς την κατεύθυνση της αεροπορικής βάσης.

Η κατοικία του αρχηγού του κράτους περικυκλώθηκε από δεκάδες στρατιώτες βαριά οπλισμένους, επιβεβαίωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αναμεταδόσεις του Channel 8 διακόπηκαν για λίγο. “Φαίνεται πως οι στρατιωτικοί έρχονται εδώ”, ανακοίνωσε στη συνέχεια ο παρουσιαστής του προγράμματος. Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας.

Καταδίκη από ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το “πραξικόπημα”, όπως το χαρακτήρισε, εναντίον του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια.

“Είναι μια απαράδεκτη παραβίαση της συνταγματικής τάξης στην Ονδούρα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Κοχούτ, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για το τί συμβαίνει στην Ονδούρα. Χαρακτήρισε την ενέργεια ‘” πραξικόπημα”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Σελάγια και την επιστροφή στη συνταγματική ομαλότητα”, πρόσθεσε ο Κοχούτ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατήγγειλε το πραξικόπημα στην Ονδούρα και κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να καταδικάσει το πραξικόπημα αυτό.

“Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν ένα πραξικόπημα, όπως η Λατινική Αμερική γνωρίζει τόσο καλά εδώ και εκατό χρόνια, εναντίον ενός λαού και ενός προέδρου που επρόκειτο απλώς να διοργανώσει μία λαϊκή διαβούλευση”, δήλωσε ο Τσάβες στο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι Telesur, το οποίο έχει την έδρα του στο Καράκας.

“Πίσω από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς κρύβονται η ονδουριανή μπουρζουαζία, οι ευκατάστατοι, οι πλούσιοι που μετέτρεψαν την Ονδούρα σε μία δημοκρατία μπανανία, σε μία πολιτική, στρατιωτική και τρομοκρατική βάση της βορειο-αμερικανικής αυτοκρατορίας”, πρόσθεσε.

“Η αυτοκρατορία των γιάνκηδων έχει πολλή σχέση με αυτό [με τις εξελίξεις στην Ονδούρα]. Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να καταδικάσει όπως εμείς την επίθεση αυτή όχι μόνο εναντίον της Ονδούρας αλλά και όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής”, συνέχισε ο Τσάβες.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) ανακοίνωσε τη σύγκλιση έκτακτης συνόδου μετά τις εξελίξεις στην Ονδούρα και την ανατροπή του προέδρου Σελάγια από το στρατό.

Παρέμβαση Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη σύλληψη από τους στρατιωτικούς του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια και την απέλαση του από τη χώρα.

“Όπως έκανε και ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών την Παρασκευή, απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους στην Ονδούρα να σεβαστούν τα δημοκρατικά ήθη, τους κανόνες δικαίου και τις αρχές του Δια-Αμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη”, αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα σε ανακοίνωση του.

“Οποιαδήποτε υπάρχουσα ένταση και διαφωνία πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά και μέσα από διάλογο ελεύθερο από κάθε ξένη παρέμβαση”, τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος.

Κοιμόταν ήσυχος…

Ο Μανουέλ Σελάγια, είχε δηλώσει στην ισπανική εφημερίδα “Ελ Παΐς” πως μία σχεδιασμένη απόπειρα απομάκρυνσής του από την εξουσία απετράπη όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν.

“Όλα ήταν έτοιμα για το πραξικόπημα και εάν η πρεσβεία των ΗΠΑ το είχε εγκρίνει, θα συνέβαινε. Αλλά δεν το έκαναν… Βρίσκομαι ακόμα εδώ στην εξουσία χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε σε συνέντευξη στην εφημερίδα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

“Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, περίπου μεταξύ 1 και 2 π.μ., το Κογκρέσο περνούσε ένα διάταγμα εξουδετέρωσής μου και οι ένοπλες δυνάμεις είχαν κινητοποιηθεί. Αλλά έγιναν τηλεφωνήματα -δεν μπορώ να πω από ποιον ή από πού- όμως αυτά τα τηλεφωνήματα σταμάτησαν το πραξικόπημα”, είπε.

Ο Σελάγια δήλωσε στην “Ελ Παΐς” πως δεν σκοπεύει να ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις λένε πως το δημοψήφισμα έχει σκοπό να τον κρατήσει στην εξουσία έπειτα από τις εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο.

“Η θητεία της κυβέρνησής μου λήγει στις 27 Ιανουαρίου 2010  αλλά θέλω να καταστήσω δυνατό ένας πρόεδρος να μπορεί να επανεκλεγεί στο μέλλον. Αν και δεν γνωρίζω κατά πόσον θα είμαι διαθέσιμος τότε”, είπε.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα