Η ατζέντα των εθνικών θεμάτων για τον Λουκά Παπαδήμο

Η ατζέντα των εθνικών θεμάτων για τον Λουκά Παπαδήμο
ΑΘΗΝΑ-Προεδρικό Μέγαρο -ορκίζεται ο νέος Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και η νέα κυβέρνηση.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο NEWS 247, ποιες είναι οι εκκρεμότητες που θα κληθεί να διευθετήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, στο θέμα των Σκοπίων, στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

Ιδιαιτέρως κρίσιμα θέματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, καθώς οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τα εθνικά μας ζητήματα, αλλά και για τη διαχείριση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό μετά την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών και του Σταύρου Δήμα, θα είναι  είναι η ενημέρωση των εταίρων μας, μέσω των πρεσβειών και των προξενείων μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης.

Η χώρα μας πρέπει να ξαναποκτήσει την αξιοπιστία της εκτός των συνόρων και οι διπλωματικές υπηρεσίες σε συντονισμό με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Περί τα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή που κατέθεσε η ΠΓΔΜ το 2008 κατά της χώρας μας, επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ, εξαιτίας του βέτο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην πρόσκληση για προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι.

Η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και να δράσει αναλόγως προασπίζοντας τις ελληνικές θέσεις και τα συμφέροντα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις πρόσφατες απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Εξάλλου εκκρεμεί και η δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, επί τουρκικού εδάφους αυτή τη φορά, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αρχικά εξαιτίας των εκλογών στην Τουρκία και στη συνέχεια λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα έχουν “παγώσει” από την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην οικονομική και πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές έναντι της Ελλάδας κάνοντας λόγο ακόμη και για γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Σε εξίσου κρίσιμο σημείο βρίσκονται και οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να έχει ανανεώσει το ραντεβού του με τους Χριστόφια και Ερογλου για τις αρχές Ιανουαρίου, ελπίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, διαφορετικά η προοπτική της διχοτόμησης θα προβάλλει πιο απειλητικά από ποτέ ως τελική λύση επί του θέματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα