Σ. Μηλιώνης: Πώς ένα παιχνίδι σε “κολλάει” περιβαλλοντική συνείδηση
Ποιο είναι το Planetbook, το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές. Τι δήλωσε ο εμπνευστής του Σταύρος Μηλιώνης, στο NEWS247 λίγες ώρες πριν την παρουσίαση του παιχνιδιού, για τον εθελοντισμό και την οικολογική πολιτική εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα (Pics)
- 21 Δεκεμβρίου 2012 18:53
Το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) συμμετέχει στο “5ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα Έλληνας Πολίτης – Ευρωπαίος Πολίτης”, στις 22 Δεκεμβρίου 2012 στο Athens Hilton και ώρα 16.30-18.00 με μία παρουσίαση – ομιλία του Planetbook. Πρόκειται για το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές.
Η διαφορά του από άλλα επιτραπέζια παιχνίδια, εκτός από την επίκαιρη θεματική του, έγκειται στο ότι ο στόχος του δεν είναι η εμπορευματοποίηση του, μιας και θα διατεθεί δωρεάν σε σχολεία, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να το προμηθευτούν κατόπιν παραγγελίας στο ΚΕΑΝ.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης το ΚΕΑΝ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την νέα εκδοχή του παιχνιδιού σε μορφή εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Σταύρος Μηλιώνης – Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΑΝ και η κ. Ευγενία Φλογαΐτη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία – ΤΕΑΠΗ).
Το NEWS247 μίλησε με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΝ και μας αποκάλυψε τι τον ώθησε στη δημιουργία και προώθηση του παιχνιδιού, αλλά και για το μέλλον των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων στην Ελλάδα καθώς και για την οικολογική πολιτική.
Τι ακριβώς είναι το Planetbook; Πως θα το περιγράφατε;
Είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο πλέον γίνεται και application. Από αύριο το πρωί θα είναι διαθέσιμο σε Android και για iOS (iPhone κ.α.) από τις 24 Ιανουαρίου που θα το παρουσιάσουμε στη Νέα Υόρκη. Η ελληνική έκδοση του θα είναι εντελώς δωρεάν.
Πως θα περιγράφατε το επιτραπέζιο παιχνίδι;
Είναι το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές που έχει δημιουργηθεί. Είναι επίσης ένα παιχνίδι που διαρθρώνεται σε τρεις ζώνες:
-Η γκρίζα ζώνη. Αφορά άσχημα γεγονότα που έχουν γίνει και έχουν σημαδέψει τον πλανήτη.
-Η ζώνη της συμμετοχής και της ελπίδας. Εδώ συμμετέχουν Μη Κερδοσκοπικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Ο παίκτης ενημερώνεται και μαθαίνει πληροφορίες για τις Οργανώσεις αυτές και για το τι προσφέρουν. Ουσιαστικά τον καλούμε να γίνει μέλος τους και να βοηθήσει με τον δικό του τρόπο.
-Η ζώνη της σωτηρίας του πλανήτη. Εδώ απαντάμε σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.
Το παιχνίδι διαρθρώνεται πάνω σε ένα δέντρο. Στην ελληνική έκδοση συμμετέχουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις GreenPeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Aρκτούρος, Ορνιθολογική και Ευρωπαϊκή Έκφραση, ενώ διεθνείς Οργανώσεις συμμετέχουν στην αντιστοίχως, διεθνή έκδοση του.
Το παιχνίδι απευθύνεται επίσης, σε ανήλικα παιδιά από 8 χρονών και πάνω, αλλά και σε ενήλικες. Στόχος είναι άλλωστε η ενημέρωση.
Το έχουμε ήδη πάει σε πρώτη φάση σε πάνω από 700 σχολεία, δωρεάν σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει και ένα διαδραστικό παιχνίδι που παίζεται σε πάρκα και πλατείες και η υποδοχή του μέχρι τώρα είναι καταπληκτική, ξεπερνά κάθε προσδοκία μας.
Που αποσκοπεί το παιχνίδι;
Στο να ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης και ο μαθητής. Να μάθει παίζοντας και διασκεδάζοντας.
Θεωρείτε ότι οι νέοι πολίτες και τα παιδιά στην Ελλάδα και στην Αθήνα, υιοθετούν οικολογικά πρότυπα δράσης στην καθημερινότητά τους; Υπάρχει η κατάλληλη νοοτροπία;
Οι νέοι είναι πάρα πολύ ανοικτοί και ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, και ειδικά αυτά τα χρόνια τα δύσκολα που ζούμε της κρίσης. Τα περιβαλλοντικά θέματα απασχολούν πάρα πολύ τα παιδιά. Από την άλλη οι μεγαλύτεροι είναι λίγο πιο κουμπωμένοι.
Ποιες είναι οι κυριότερες προτάσεις που προτείνει σήμερα το ΚΕΑΝ πέραν από το τρισδιάστατο παιχνίδι Planetbook;
Να αλλάξουμε στάση ζωής. Να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και πιο συμμετοχικοί. Να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος, να παίρνουμε και εμείς τη ζωή στα χέρια μας, να προχωράμε σε δράσεις. Έχουμε κάνει μια μεγάλη δράση με δίκτυα εθελοντών για τα πάρκα της Αττικής για να μη γίνουν μπετόν.
Πιστεύουμε πάρα πολύ σε αυτό και πάει πολύ καλά. Στόχος είναι να έχουμε υπεύθυνη στάση σε ζητήματα περιβαλλοντικά. Να ανακυκλώνουμε, να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια, να είμαστε λιγότερο κοστοβόροι για εμάς και το περιβάλλον.
Ένα από τα πρόσφατα projects σας είναι η δράση “Ελληνικό + design, νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν” στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το συγκεκριμένο project;
Είχαμε κάνει ένα κάλεσμα σε νέους αρχιτέκτονες να περιγράψουν αυτοί το πως θέλουν να αναπτυχθεί ο χώρος του Ελληνικού. Υπήρχαν διάφορες και πολύ όμορφες προτάσεις και σχέδια.
Δυστυχώς, όπου και να το στείλαμε, ουδείς ενδιαφέρθηκε να δει και κυρίως να καλέσει τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν αυτά τα σχέδια και να συζητήσει. Η λογική είναι μόνο το κέρδος και πως το Ελληνικό θα μας λύσει την κρίση.
Το μόνο που θα γίνει είναι να μας γεμίσει με περισσότερο μπετόν αν δεν αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της περιοχής και να επιβαρύνει περισσότερο τις επόμενες γενιές. Εμείς θέλουμε ένα πρόγραμμα συνδυαστικό, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ποιο είναι το μέλλον του εθελοντισμού στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης;
Κρατάω το ότι οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ κοντά στο περιβάλλον και ευαισθητοποιημένοι. Η κρίση βοηθάει στο να καλλιεργηθούν αξίες όπως η αλληλεγγύη. Τα νέα παιδιά, οι άνεργοι δεν κάθονται να κλαίνε τη μοίρα τους αλλά δραστηριοποιούνται, μπαίνουν σε οργανώσεις, βοηθούν με τον τρόπο τους. Δεν το περίμενα να γίνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό για να είμαι ειλικρινής.
Αρκεί να κοινοποιείται η δράση των Οργανώσεων, σωστά;
Σαφώς, και να πείθουν ότι μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά. Ο εθελοντής θέλει να αισθανθεί ότι οι πράξεις του θα πιάσουν τόπο μέσα από αυτό που καλείται να βοηθήσει. Και να βλέπει αποτέλεσμα.
Αισιοδοξείτε για την οικολογική πολιτική;
Σε βάθος χρόνου. Την περίοδο αυτή δεν είμαι αισιόδοξος. Από μεγάλη μερίδα του κόσμου και από τους πολιτικούς τείνει να θεωρηθεί πολυτέλεια, αυτό φαίνεται και από τις δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο μας έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα επικρατήσει η λογική. Θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει στο όνομα του πρόσκαιρου κέρδους να θυσιάσουμε τους πόρους και το μέλλον των παιδιών μας.
Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση από την άλλη. Το 2007 είχαμε κάνει την πρώτη διαδικτυακή διαδήλωση στην Ελλάδα σχετικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ίσχυε τότε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είχαμε μαζέψει 15.000 υπογραφές και τις είχαμε καταθέσει. Ζητούσαμε το αυτονόητο. Για να βάλει κανείς φωτοβολταϊκό στο σπίτι του, να μη χρειάζεται να έχει βιβλία ΤΕΒΕ. Εμείς καλούμε τον κόσμο να κινητοποιηθεί.
Έχετε τη βοήθεια της κυβέρνησης;
Όχι σε καμία περίπτωση. Όπως κάθε βαθμός δημοκρατίας ανεξάρτητος, όπως είναι οι ΜΚΟ και τα Σωματεία, βάλλονται από παντού. Βρίσκονται δυο, τρία κακά παραδείγματα και στοχοποιείται ένας ολόκληρος χώρος που έχει προσφέρει πάρα πολλά. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ευνοημένοι. Είμαστε στοχοποιημένοι, όπως και η αυτοδιοίκηση. Είναι σημείο των καιρών μας όμως και θα ξεπεραστεί.