Οι πολίτες στέλνουν τον δικομματισμό στο 33,2%

Οι πολίτες στέλνουν τον δικομματισμό στο 33,2%
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (EUROKINISSI / ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) Eurokinissi

Στροφή στην κάλπη για τους πολίτες, με τον δικομματισμό να καταρρέει και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό 33,2%

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα θέλουν τον δικομματισμό να ξεπερνά με δυσκολία το 33% και να αγγίζει το 33,2%.

Σε περίπτωση που γίνονταν τώρα εκλογές, μόλις ένας στους τρεις, σύμφωνα με έρευνα της MRB για τη Real News, θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

Ο πολυκερματισμός του πολιτικού σκηνικού αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι θα είχαμε την είσοδο επτά κομμάτων στη Βουλή, ενώ τρία βρίσκονται στο όριο του 3% που απαιτείται.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 20,5%, έναντι 12,7% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,6%, το ΚΚΕ με 7,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 7%, η Χρυσή Αυγή με 3,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%.

Από τα δημοσκοπικά ευρήματα φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει σημάδια αποσυσπείρωσης των ψηφοφόρων της. Στη δημοσκόπηση της MRB, η “γαλάζια” συσπείρωση υπολογίσθηκε στο 58,9%, όταν στη μέτρηση του Μαρτίου ήταν 61,5%. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ανακάμπτει σ’ αυτόν τον δείκτη, με πολύ αργό βήμα, καθώς η συσπείρωσή του έφτασε στο 35,1%, έναντι 32% του Μαρτίου.

Ολοένα αυξάνεται επίσης και το ποσοστό των πολιτών που κρίνει ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη ικανότητα διακυβέρνησης, με την απάντηση “κανένα κόμμα” στη σχετική ερώτηση να φτάνει στο 65,1%, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 61,7%.

Ενδεικτικό του ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους ψηφοφόρους τους είναι το γεγονός ότι το 40% των “γαλάζιων” και το 68% των “πράσινων” απαντούν “κανένα” ως προς το ποιο κόμμα έχει ικανότητα διακυβέρνησης.

Κληθέντες να απαντήσουν για τα κριτήρια που θα καθορίσουν την ψήφο τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 26,2% απάντησαν ότι θα επιλέξουν “αντιμνημονιακό” και κόμμα που θα προτείνει μια εναλλακτική πολιτική, ενώ το 22,6% θα επιλέξει “να καταδικάσει κόμμα ή κόμματα”.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 65,7%, προκρίνουν τις κυβερνήσεις συνασπισμού ως τις πλέον ενδεδειγμένες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα του τόπου.

Η λύση της μονοκομματικής κυβέρνησης δεν ικανοποιεί τους πολίτες, καθώς σε ποσοστό 32,7% θεωρούν ότι κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Αν, πάντως, “ψήφιζαν” μονοκομματική κυβέρνηση, θα επέλεγαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 17,8%, έναντι 8,2% το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες είναι έτοιμοι να απογοητεύσουν τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς σε ποσοστό 42,6% θέλουν μιας τέτοιας κυβέρνησης να ηγηθεί άλλο πρόσωπο, πλην Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου.

Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο θέλει το 17,7%, με τον Αντώνη Σαμαρά το 12,6% και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 5,2%.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνουν “σκληρή μάχη” ως προς το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Αν εξαιρέσει κάποιος το “κανένας από τους δύο”, που συγκεντρώνει το 52,4%, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έρχεται πρώτος με 22,9%, έναντι του 20,9% του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα