Πώς να διαλέξεις τα κατάλληλα φυτά για τον κήπο σου

Πώς να διαλέξεις τα κατάλληλα φυτά για τον κήπο σου

Αποφάσισες να φτιάξεις τον κήπο ή την βεράντα σου και δεν ξέρεις ποια φυτά να επιλέξεις; Το News247.gr σου δίνει τις κατάλληλες συμβουλές για να έχεις το αποτέλεσμα των ονείρων σου

Ο κήπος και η βεράντα είναι η… βιτρίνα του σπιτιού μας. Και όπως κάθε βιτρίνα, έτσι κι αυτή πρέπει να είναι περιποιημένη και όμορφη. Ο καθένας προσέχει το δικό του σπίτι λιγάκι περισσότερο. Αλλά εμείς εδώ στην 24MEDIA έχουμε και ένα “δεύτερο σπίτι”. Αυτή την όμορφη μονοκατοικία στην Νέα Σμύρνη που έχουμε διαμορφώσει για τις ανάγκες των site μας και ονομάζουμε House Twenty Four. Αυτό το σπίτι λοιπόν, μιας και έφτασε επιτέλους η Άνοιξη, αποφασίσαμε να το κάνουμε να δείχνει όμορφο και ανοιξιάτικο και στον κήπο του, με τη βοήθεια, ποιου άλλου; Της Praktiker.

Βρήκαμε λοιπόν τα απαραίτητα για να διαμορφώσουμε τον κήπο μας κατάλληλα, οπλιστήκαμε με τα ιδανικά εργαλεία για τον κήπο (όπως θα δείτε επόμενο κείμενο για τον κήπο μας) και φτιάξαμε έναν υπέροχο χώρο για τους δημοσιογράφους μας και τους αναγνώστες μας. Και το πιο σημαντικό; Το κάναμε ακριβώς όπως θα το έκανε ο καθένας από εμάς στο δικό του σπίτι για τους δικούς του φίλους.

Υπάρχει άλλωστε καλύτερο πράγμα από ένα όμορφο ανοιξιάτικο απόγευμα με καλή παρέα στον κήπο ή στην βεράντα; Δύσκολο. Πώς όμως θα δημιουργήσεις έναν μαγευτικό κήπο που θα γεμίζει τον αέρα μυρωδιές; Πώς θα διαλέξεις τα κατάλληλα φυτά; Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να εκτιμήσεις πριν αγοράσεις οτιδήποτε.

Τις καιρικές συνθήκες της περιοχής

Το πρώτο και βασικό κριτήριο για την επιλογή των φυτών που θα βάλεις στον κήπο ή την βεράντα σου είναι οι κλιματικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στην περιοχή, όπως για παράδειγμα συχνή βροχόπτωση ή χαμηλές θερμοκρασίες. Οι κλιματικές συνθήκες μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ακόμα και στην ίδια πόλη. Εμπιστεύσου τον κηπουρό σου ή τους ειδικούς της Praktiker για τις επιλογές που θα κάνεις.

Σκιά και προσανατολισμό

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον κήπο ή το μπαλκόνι είναι εξαιρετικά σημαντικές για να έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Ο προσανατολισμός και η σκιά θα καθορίσουν πού θα φυτέψεις τι προκειμένου να ευδοκιμήσει. Τα φυτά που χρειάζονται περισσότερο φως πρέπει να τοποθετηθούν στο σημείο του κήπου όπου “χτυπάει” ο ήλιος.

Τις ανάγκες συντήρησης

Η σωστή φύτευση είναι το Α και το Ω σε έναν κήπο. Ωστόσο, εξίσου σημαντική είναι και η φροντίδα των φυτών κατά την καλλιέργεια. Αφού κάνουμε σωστή διάταξη, αφήνοντας τα απαραίτητα κενά ανάμεσα στα φυτά (πάντα με γνώμονα το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε) φροντίζουμε όλα όσα είναι απαραίτητα στη συνέχεια. Από το πότισμα μέχρι το κλάδεμα και το σκάλισμα του εδάφους.

Με μία ματιά στο e-shop της Praktiker ή με μία επίσκεψη σε κατάστημα, μπορείς να βρεις όλα όσα χρειάζεσαι. Σπόρους και φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά σε γλάστρες, κασπώ για να διαμορφώσεις τον κήπο σου όπως εσύ επιθυμείς, υλικά εδαφοκάλυψης με μεγάλη ποικιλία σε πέτρες και βότσαλα, αλλά και εντομοαπωθητικά για ήρεμες νύχτες χωρίς κουνούπια και έντομα.

Για τις γλάστρες σου επίλεξε φυτά μεσογειακά που δεν θέλουν πολύ συντήρηση και νερό, ειδικά αν μένεις στην Αθήνα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι, η αλόη, η ευφόρβια, η αρμπαρόριζα και ο δίκταμος.

Ιδανικά δέντρα (για άνυδρους κήπους) είναι η ελιά, η ροδιά και η ακακία, ενώ μπορείς να ποντάρεις και σε θάμνους όπως η αγγελική και η φωτίνια.

Το σημαντικότερο στην επιλογή των φυτών για έναν κήπο ή μια βεράντα είναι το φως, ο προσανατολισμός και η περιοχή. Αν μένεις στα βόρεια, χρησιμοποίησε κατά κύριο λόγο κυπαρισσοειδή, πιο μεγάλα δέντρα. Αν μένεις στο κέντρο επίλεξε πιο μεσογειακά φυτά. Τα κωνοφόρα είναι καλύτερο να αποφέυγονται στο κέντρο και ειδικά σε μπαλκόνια γιατί αρρωσταίνουν εύκολα. Μερικά από τα φυτά που είναι εύκολα στην περιποίηση και ανθεκτικά, αφού δεν χρειάζονται πολύ φως είναι τα εξής: σανσεβέρια, δράκαινα, σαντεριάνα, παχίρα, ζάμια, πεπερόμια, πόθος, φιλόδενδρο και φτέρη.

Δημιούργησε μια μικρή έκταση με φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά. Μπορείς να τα τοποθετήσεις ακόμη και στα παράθυρα του σπιτιού σου έτσι ώστε να τα πιάνει ο ήλιος. Ο βασιλικός, ο δυόσμος, η αρμπαρόριζα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, ο μαϊντανός, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το φασκόμηλο είναι τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που μπορείς να φυτέψεις και να αξιοποιήσεις τις μοναδικές ιδιότητές τους χρησιμοποιώντας τα στη μαγειρική, ενισχύοντας και την υγεία σου.

Για να μην δημιουργούνται “λιμνούλες” που είναι εστίες για κουνούπια, μια λύση είναι το αυτόματο πότισμα έτσι ώστε να ελέγχεται η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ποτίζονται τα φυτά ακόμη κι όταν δεν είσαι σπίτι, δεν σπαταλάς νερό, ενώ μπορείς να το προγραμματίσεις να τεθεί σε λειτουργία όταν δεν έχει ζέστη και αέρα. BONUS: Η καλύτερη ώρα για να ποτίσεις τα φυτά είναι νωρίς το πρωί, έτσι ώστε όταν βγει ο ήλιος να έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να φωτοσυνθέσουν και να αναπτυχθούν σωστά. Τα φυτά που χρησιμοποιήσαμε στον κήπο του σπιτιού της 24MEDIA είναι εντομοαπωθητικά. Είναι αρωματικά, ενώ ταυτόχρονα απωθούν τα κουνούπια και έτσι δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα για ανοιξιάτικες ημέρες και βραδιές στον κήπο!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα