Σίμος Αναστασόπουλος: Εστιάζουμε στην ανάπτυξη τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία

Σίμος Αναστασόπουλος: Εστιάζουμε στην ανάπτυξη τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία
O πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών & ΕΠΕ, Σίμος Αναστασόπουλος Eirini_Provida

Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος στο NEWS24/7 με αφορμή το 16ο ετήσιο συνέδριο που φέτος ήταν αφιερωμένο στην τεχνολογία και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι νέες τεχνολογίες και πως αυτές μπορούν να μας προσφέρουν ένα καλύτερο αύριο είναι ο βασικός άξονας του συνεδρίου που πραγματοποίησε το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο. Τι σας οδήγησε να επιλέξετε αυτό το θέμα ως κεντρική ενότητα;

Το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο εστιάζει στην ανάπτυξη, τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας. Η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσαρμογή στις εξελίξεις, την καινοτομία και την προετοιμασία για ένα καλύτερο αύριο. Επιλέξαμε να εστιάσουμε στα θέματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης από τη σκοπιά της κοινωνικής προόδου, καθώς αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Πιστεύουμε ότι αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση που επιχειρούμε να προβάλουμε σήμερα είναι η ουσία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ένας μεγάλος αριθμός ομιλητών είναι καταξιωμένοι, ελληνικής καταγωγής, καθηγητές που διαπρέπουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, και όχι μόνο. Επιστρέφουν (και) μέσω του συνεδρίου να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στο ελληνικό κοινό. Θεωρείτε ότι κινήσεις σαν και αυτές βοηθούν ώστε να μειωθεί το brain drain;

Είμαστε ενθουσιασμένοι για το υψηλότατο επίπεδο των ομιλητών του φετινού συνεδρίου, αποτέλεσμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν. Οι ομιλητές μας – έλληνες και ξένοι – έχουν ένα κοινό: την αξία της γνώσης. Η γνώση που προκύπτει μέσα από την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση είναι το σπουδαιότερο εφόδιο ενός ανθρώπου, αυτό που πρέπει ως κοινωνία να προσφέρουμε απλόχερα στους νέους μας για να τους βοηθήσουμε να εργαστούν, να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν. Για να σταματήσει όμως το brain drain, χρειάζεται επιπλέον να ενσκήψει η Πολιτεία στο πρόβλημα με ουσιαστικό τρόπο και να αναζητηθούν κεντρικές λύσεις ώστε να ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και να βελτιωθούν οι συνθήκες απασχόλησης των νέων μας.

Το συνέδριο αυτό έρχεται ως συνέχεια μίας πολύ ισχυρής παρουσίας αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στο περίπτερο των ΗΠΑ στην ΔΕΘ, πριν από μερικές εβδομάδες. Να θεωρήσουμε ότι το Επιμελητήριο μέσα από αντίστοιχες κινήσεις θα συνεχίσει και στο μέλλον να κρατάει ζωντανή την επαφή της Ελλάδας με την Αμερική σε θέματα τεχνολογικής εξέλιξης;

Αναλάβαμε και πιστεύω ότι φέραμε σε πέρας με επιτυχία την πρώτη και μεγαλύτερη εκδήλωση μετά το πέρας της εποχής της επιτήρησης της Ελληνικής Οικονομίας. Η φετινή ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, σχεδιάστηκε ώστε να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και να αναδείξει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μετά την δημοσιονομική εξυγίανση. Παράλληλα μέσα από ένα μεγάλο πλήθος εκδηλώσεων, μέσα στο Αμερικανικό Περίπτερο, φέραμε σε επαφή τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους νέους ανθρώπους με την καινοτομία και την τεχνολογία που εκπροσώπησαν οι μεγαλύτερες και πλέον επιτυχημένες Αμερικανικές εταιρείες που συμμετείχαν στο περίπτερο.

Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί την έμπρακτη εφαρμογή της προσπάθειας που καταβάλει το Επιμελητήριο μας στην κατεύθυνση της αλλαγής του οικονομικού και επιχειρηματικού μοντέλου ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ταχύτερης μετάβασης στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Υποστηρίζουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δημιουργηθεί πλούτος για τη χώρα και τους πολίτες της και να υποστηριχθεί η δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και ασφαλώς, μέσω της συνεχιζόμενης επαφής με τις ΗΠΑ, και με την βοήθεια των μελών μας, της πρεσβείας ΗΠΑ και της κυβέρνησης, εντείνουμε τις προσπάθειες και τις εκδηλώσεις μας ώστε οι νέες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στην καινοτομία και τεχνολογία που απαιτείται για την ανάπτυξη, την δική τους, της οικονομίας και της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα