Η πορεία του Πολυτεχνείου

Η πορεία του Πολυτεχνείου
HA`- OR?? ??????-??? (EUROKINISSI /??I??? EM?? Eurokinissi

Ένταση και επεισόδια μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας και την Αμερικανική Πρεσβεία από το μπλοκ των Αντιεξουσιατών που καταδιώχθηκε από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ με μαζική χρήση δακρυγόνων και προσαγωγές. Κυνηγητό και δακρυγόνα στην λεωφόρο Μιχαλακοπούλου και του Ζωγράφου, όπου ομάδες κουκουλοφόρων ανατρέπει κάδους για οδόφραγμα. Η υπόλοιπη πορεία πέρασε από την Αμερικανική Πρεσβεία και διαλύθηκε στην Σούτσου και την λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στη Β.Σοφίας και την γύρω περιοχή (Vid., Pics.)

Σε εξέλιξη η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού της 37ης επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της χούντας.

Η πορεία λεπτό προς λεπτό

Ώρα 21:30 Επέμβαση ομάδων ΜΑΤ και ΔΙΑΣ στην περιοχή των Εξαρχείων. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, καταδίωξη κουκουλοφόρων και συλλήψεις

Ώρα 20:30 Πετροπόλεμος μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και την Πλατεία Εξαρχείων.

Ώρα 20:00 Κλειστή η Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου. Όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία

Ώρα 19:15 Ανακοινώνεται από την ΕΛΑΣ ότι έχουν γίνει 48 προσαγωγές συνολικά, κάποιες από τις οποίες θα μετατραπούν σε συλλήψεις

Ωρα 19:00 Οργανωμένη ομάδα Αντιεξουσιαστών κατευθύνεται προς τα Εξάρχεια, μέσω της οδού Ασκληπιού. Ακολουθείται από ισχυρή δύναμη ΜΑΤ

Ώρα 18:43 Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταδιώκουν το μπλοκ των Αντιεξουσιαστών στη διασταύρωση της λεωφόρου Β.Σοφίας με την λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κουκουλοφόροι ανατρέπουν κάδου και επιχειρούν να στήσουν οδόφραγμα χωρίς επιτυχία. Μαζική ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία και προσαγωγές. Καταδίωξη προς την λεωφόρο Μιχαλακοπούλου.

 

Ώρα 18:42 Τα μπλοκ οργανώσεων της Αριστεράς που αποτελούν και την ουρά της πορείας, μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία

HA`- OR?? ??????-??? (EUROKINISSI / ?????? M??? Eurokinissi

 

Ώρα 18:40 Το μπλοκ των Αντιεξουσιαστών περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ κατευθύνεται προς την λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ώρα 18:35 Συλλήψεις στο Πάρκο Ελευθερίας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ πιέζουν τους διαδηλωτές προς την λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να εκκαθαρίσουν την περιοχή μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ενισχύονται και περνούν ξανά στο πλάϊ των μπλοκ των οργανώσεων της Αριστεράς.

ΑΘΗΝΑ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΠΟΡΕΙΑ (EUROKINISSI / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ) Eurokinissi

 

Ώρα 18:30 Τα ΜΑΤ προχωρούν σε μαζικές προσαγωγές. Ισχυρή δύναμη κόβει την πορεία στη μέση και κρατά το μπλοκ των Αντιεξουσιαστών στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας, με χρήση δακρυγόνων. Κουκουλοφόροι βάζουν φωτιά σε στάση λεωφορείου και ανατρέπουν κάδους σκουπιδιών. Η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα είναι αποπνικτική.

HA`- OR?? ??????-??? (EUROKINISSI / ?????? M??? Eurokinissi

 

Ώρα 18:20 Επεισόδια δακρυγόνα και συλλήψεις στο Πάρκο Ελευθερίας. Από το μπλοκ των Αντιεξουσιαστών πέτρες και φωτοβολίδες στις διμοιρίες που τους ακολουθούν από το πλάϊ. Η αστυνομία απαντά με χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Οι πέτρες συνεχίζουν να πέφτουν.

Διμοιρίες των ΜΑΤ εισβάλουν στην πορεία και κόβουν τους διαδηλωτές στη μέση. Μαζική χρήση δακρυγόνων

Ώρα 18:00 Το μπλοκ των αντιεξουσιαστών στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας

Ώρα 17:56 Μπλοκ φοιτητικών οργανώσεων σταματούν μπροστά στην πρεσβεία και γυρίζουν με μέτωπο τα πανώ τους προς τη ζώνη των ΜΑΤ απέναντί τους. Φωνάζουν συνθήματα.

Ώρα 17:51 Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της Αριστεράς στο Πολεμικό Μουσείο. Η πορεία εξελίσσεται ήρεμα

Ώρα 17:30 Κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος σε αραιά μπλοκ μπροστά στην πρεσβεία. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παραταγμένες σε ζώνη στο ρεύμα καθόδου της Λεωφόρου Β.Σοφίας. Ο δρόμος κλειστός για τη διέλευση Ι.Χ.

Ώρα 17:19 Τα τελευταία μπλοκ του ΚΚΕ περνούν μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία

Ώρα 17:10 Το μπλοκ του ΚΚΕ περνά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία με ισχυρή περιφρούρηση

Ώρα 17:08 Η κεφαλή της πορείας στην Αμερικανική Πρεσβεία με συνθήματα και πυκνά μπλοκ

Ώρα 16:56 Η κεφαλή της πορείας στο Χίλτον

Ώρα 17:50 Το μπλοκ του ΚΚΕ έχει διαχωριστεί από το κύριο σώμα της πορείας. Κινήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, έφθασε στο Σύνταγμα και αυτή την ώρα η κεφαλή του μπλοκ έχει φθάσει στο Πολεμικό Μουσείο.

Ώρα 16:40 Διαπληκτισμός μεταξύ διαδηλωτών στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Επέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ με ψεκασμό χημικών

Ώρα 16:20 Διμοιρία που παρακολουθεί το μπλοκ των αντιεξουσιαστών από το πλάϊ δέχθηκε πέτρες και μπουκάλια στο ύψος του κλειστού πλέον καταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου. Η αστυνομία απάντησε με χειροβοβομβίδα κρότου λάμψης και ψεκασμό

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

 

Ώρα 15:40: Ένταση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσματζόγλου, όταν το μπλοκ της ΠΑΣΠ, δέχθηκε επίθεση από αντιεξουσιαστές. Η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρή, ωστόσο τα πνεύματα δεν έχουν ακόμα ηρεμήσει.

Έκλεισαν οι πύλες

Οι πύλες του ιδρύματος έκλεισαν στις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ από τις 3 μμ και μέχρι τη λήξη της πορείας είναι κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Έκλεισε επίσης ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο και οι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Τριάντα επτά χρόνια μετά τα μηνύματα για ελευθερία, ανεξαρτησία και ειρήνη, παραμένουν ζωντανά και πάντα επίκαιρα. Εκατοντάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, προσήλθαν για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τα μέτρα περιφρούρησης μέσα στο κτίριο είναι αυστηρά, καθώς σύσσωμη η Κοινότητα του Πολυτεχνείου περιφρουρεί το χώρο, ενώ πάνω από 7000 θα περιπολούν στην πρωτεύουσα, ενόψει της πορείας.

‘Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας, σε οδούς γύρω από το ΕΜΠ έως την Πλ. Κάνιγγος, που θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Τα μέτρα περιφρούρησης μέσα στο κτίριο είναι αυστηρά, καθώς σύσσωμη η Κοινότητα του Πολυτεχνείου περιφρουρεί το χώρο.

Μήνυμα πάντα επίκαιρο

“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά”, τονίζει το μήνυμά του για την επέτειο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής μνημείο του Πολυτεχνείου.

Φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης απέτισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου το πρωί της Τετάρτης, ο οποίος κατέθεσε τρία κόκκινα γαρίφαλα στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Το ΚΚΕ καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, “να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να πορευτούν προς την αμερικανική πρεσβεία συμμετέχοντας στο μεγάλο κοινό λαϊκό αγωνιστικό μπλοκ στο οποίο θα κυματίζουν οι σημαίες του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, οι σημαίες της ελπίδας, της αντεπίθεσης, της προοπτικής”.

Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα, για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση, τονίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για την 37η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για τους σημερινούς αγώνες του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα